Forum Klimatyzacja
Wybór klimatyzacji... - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Wybór klimatyzacji... (/showthread.php?tid=878)

Wybór klimatyzacji... - m1979 - 2007-10-24

Witam!

Na początku podziękowania za profesjonalne forum - sporo się dowiedziałem na temat klimatyzacji. W związku z tym mam jeszcze kilka pytań i dylematów,

Otóż szukam klimatyzacji do malutkiego pokoju w bloku (ok 12m2). Ponieważ jest też drugi taki pokój, interesowałoby mnie rozwiążanie przenośne.

1. Wyczytałem baaardzo dużo negatywnych opini dot. zwykłych przenośnych: że są głośne, mało wydajne, uciążliwe... wiele osób narzekało na konieczność opróżniania wody co... 4 h... Ale znalazłem takie oto urządzenie: Ruby 3400, który posiada fajną zabudowę do okna oraz odprowadzanie skroplin na zewn.
Czy znacie inne urządzenia podobnie działające? Pytałem tez na allegro jednego sprzedawce co miał w ofercie Zibro i napisał, że "Przy normalnej pracy klimatyzatora nie ma potrzeby częstego opróżniania zbiornika"... ile w tym prawdy?

2. Czytałem też że przy takich przenośnych, ludzie mówili, że czasami... mieli jeszcze cieplej, ze względu na cyrkulację powietrza... czy w tak małym pokoju należy o tym myśleć (lekko uchylone okno z rurą)

3. Split przenośny - np. Zibro czy Fral - jakie opinie? Czy tam jest problem ze skroplinami? Jak sie montuje urządzenie zewnętrzne...

4. Czy uważacie, że warto kupić klimę teraz zimą czy czekać na promocje wiosenne...

Uffff... to wszystko i z góry dzięki za rady!
Mariusz

Wybór klimatyzacji... - gorol - 2007-10-24

Co do klimatyzatorów przenośnych to ich głośność jest denerwująca, sam popatrz na dane tego Ruby 3400, 52 dBA - to już prawie chałas w pokoju, ja sobie nie wyobrażam siedzieć sobie wieczorkiem przy TV z załączonym takim klimatyzatorem, chyba że będziesz TV słuchał przez słuchawki Smile
Poza tym rurą wydmuchujesz ciepłe powietrze z skraplacza. Ta rura się nagrzewa i też ogrzewa pomieszczenie, przez co automatycznie spada rzeczywista wydajność urządzenia.
Kolejną wadą tegoż urządzenia jest to iż jest tylko wyrzut powietrza, chcąc nie chcąc powietrze musi być uzupełnione w pomieszczeniu, czyli wlatuje ci dodatkowe ciepłe powietrze które trzeba schłodzić.
Ale skoro masz dobry zestaw słuchawkowy i kosz energii elektrycznej ci zwisa to proszę bardzo.

Lepszy,m rozwiązaniem był by standardowy split, lub podwójny jak chcesz schłodzić oba pomieszczenia, ale moim zdaniem jeśli zastosujesz splita to ci zrobi wystarczający konfort w całym mieszkaniu.

ps: administracja budynku może się nie zgodzić na zawieszenie jednostki zewnętrzej na elewacji, ale nie zabroni ci postawić jednostki zewnętrznej na balkonie, pozostanie ci tylko przewiercik przez ścianę na rurociągi.

Wybór klimatyzacji... - m1979 - 2007-10-24

Dziękuję za odpowiedź...

Co do przenośnego splita - czy tam jest problem ze skroplinami? Bo chyba widzę w ofercie że jest zbiorniczek :/

Bo co do zwykłego splita to koszty rosną bardzo mocno. No bo nie kupię takiego "no-name" bo zapłacę za montaż z 700zł i dup.a zepsuje sie po tygodniu i co?

A w serwisach klimy to ceny splitów od 2tys netto sie zaczynają Sad

A propos - możecie polecić jakąś firmę z Lodzi (montaż w rozsądnej cenie + ewentualnie zakup)

Wybór klimatyzacji... - gorol - 2007-10-24

Wierz mi, split ci się zwróci w dłuższym użytkowaniu. Tymbardziej teraz gdy są na R410 w klasie podwujnej AA. A po za tym w bloku to ci się jeszcze przyda jako pompa ciepła w okresach przejściowych, nie zawsze włanczają ogrzewanie wtedy gdy ty chcesz !!
Kupuj tylko z rozsądkiem i nie w firnie kogucik. Abyś miał w razie czego pewny serwis w razie czego, a na klimę jako osoba prywatna dostaniesz minimum 24 miech. W tym czasie to problem serwisu. A jak ci się w tym czasie z klimą nic nie stanie to ci będzie działać przez lata.

Wybór klimatyzacji... - senior - 2007-10-25

no jest firma w łodzi

Wybór klimatyzacji... - m1979 - 2007-10-25

Wybór dokonany, Split ZIBRO S 1126 z montażem za niecałe 1900 brutto
U autoryzowanego dilera Zibro

Dzięki za porady!!!

Wybór klimatyzacji... - senior - 2007-10-25

jaką moc on ma?

Wybór klimatyzacji... - m1979 - 2007-10-25

2,6 kW, nominalnie na 20-25m2, więc w pokoju 12m2 da radę Smile

Wybór klimatyzacji... - rafgug - 2008-04-02

Panie "rafgug "Proszę o nie zamieszczanie REKLAM na forum !
Jeśli jest Pani zainteresowany reklama firmy zapraszam do zapoznania sie z ofertą na portalu www. klimatyzacja.pl, z którego forum Pan korzysta.

Nie chce tu nikogo obrażać ale jeżeli ucieka sie Pan to takiej formy reklamy, to proszę wybaczyć ale ale chyba nie jest Pan PROFESJONALISTA ! Moim zdaniem ta reklama nie przyciągnie klienta a wręcz przeciwnie zrazi Pan do siebie wiele osób.
Dobra rada Panie "rafgug " :
Czasami warto zainwestować w swój wizerunek a jeżeli szkoda Panu pieniędzy na reklamę proszę korzystać z innego forum gdzie będzie tolerowane zamieszczanie reklam.
Administrator.

Wybór klimatyzacji... - Mlekoj - 2008-04-02

ale sie reklamujesz nawet nie patrzysz ze nie które posty są z przed pół roku cha cha