Forum Klimatyzacja
Jaki klimatyzator do nietypowego pomieszczenia - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Jaki klimatyzator do nietypowego pomieszczenia (/showthread.php?tid=8781)

Jaki klimatyzator do nietypowego pomieszczenia - 30Paulo30 - 2015-06-05

Witam. Szukam możliwie najtańszego klimatyzatora do dość nietypowego pomieszczenia. Mianowicie jest to mini bar w saunie (około 16m2 jednak pomieszczenie jest otwarte na inne części lokalu/baru). Nie chcę oczywiście ochładzać całego lokalu, tylko potrzebuję czegoś co choć trochę znormalizuje w upały temperaturę za barem, lub samym zimnym podmuchem da wytchnienie osobom pracującym. Co mogli byście zaproponować? Jakie rozsądne cenowo marki klimatyzatorów są warte uwagi, a od jakich najlepiej trzymać się z daleka?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Jaki klimatyzator do nietypowego pomieszczenia - radekklimat - 2015-06-05

Mozliwie najtanszy kupisz w markecie.

Jaki klimatyzator do nietypowego pomieszczenia - wallygator - 2015-06-05

A ty szukasz fachowca czy magika? Tanio, nietypowo i dobrze to będzie ciężko.

Jaki klimatyzator do nietypowego pomieszczenia - obser - 2015-06-06

Kup w markecie przenośny klimatyzator i po sprawie.Regulować sobie będziesz wg potrzeb,a hałas chyba zbytnio nie będzie przeszkadzał.A jak samo dmuchanie,to kup kurtynkę powietrza,oddzieli termicznie od sauny i powieje trochę,powiesisz na suficie ponad barem.

Jaki klimatyzator do nietypowego pomieszczenia - 30Paulo30 - 2015-06-07

obser napisał(a):Kup w markecie przenośny klimatyzator i po sprawie.Regulować sobie będziesz wg potrzeb,a hałas chyba zbytnio nie będzie przeszkadzał.A jak samo dmuchanie,to kup kurtynkę powietrza,oddzieli termicznie od sauny i powieje trochę,powiesisz na suficie ponad barem.

Dzięki za pozytywny odzew. Klimatyzator przenośny raczej nie wchodzi w grę bo po prostu nie ma gdzie go postawić i trzeba by kombinować z odprowadzaniem ciepłego powietrza. Kurtyna też na niewiele się zda, bo mielenie tak gorącego powietrza raczej nikomu ulgi nie przyniesie.
Zdaje sobie sprawę, że sytuacja nie jest najłatwiejsza i z powodu otwartej przestrzeni nie można liczyć na jakieś wielkie efekty. Mam jednak nadzieję, że uda się kupić coś co choć trochę ułatwi przetrwanie tych gorących dni. Za plus można uznać, że część barowa jest odgrodzona wysokim barem i przeważnie się za nim siedzi, więc może uda się wtłaczać zimne powietrze za niego przez co trochę to poprawi warunki pracy.
Jeśli więc ciężko o doradzenie jakiegoś konkretnego rozwiązania to może podali byście listę klimatyzatorów lub firm, które w niższych przedziałach cenowych są coś warte oraz firmy od których należy trzymać się z daleka.

Jaki klimatyzator do nietypowego pomieszczenia - obser - 2015-06-07

He,he.Nie czarujmy się,że kupisz Mercedesa w cenie Tico.Cena idzie w parze z jakością i co jest najważniejsze dostępnością części.Niedawno szczury dobrały się do elektroniki jednostki zewnętrzej multisplita montowanego 13 lat temu (na dobrym R-22),jeden telefon,prośba o podanie nr fabrycznego urządzenia i za 4 dni elektronika była u mnie.Kupisz niemarkowe za dwa lata zapomnij o jakiejś dupereli i urządzenie będzie atrapą.A kurtyna wg mnie i tak Cię czeka ,zrozumiesz jak założysz jakiś schładzalnik. A o play liste i ranking urządzeń to nie pytaj,bo zaraz się zacznie kryptoreklama. Mogę Ci powiedzieć,że tak z grubsza ceny urządzeń odzwierciedlają wartość.
A na tym barze to musi Ci nieźle iść, bo tylko bogatych stać na kupowanie tanich urządzeń.