![]() |
|
Pytanko o zarobki - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Pytanko o zarobki (/showthread.php?tid=880) Strony:
1
2
|
Pytanko o zarobki - senior - 2007-10-29 Panowie ( i Panie) dużo się mówi o zarobkach. W związku z tym mam pytanie czy pensja w chłodnictwie 2 tys zł na rękę przy 10 godzinach pracy dziennie( 200 godzin miesięcznie) to mało?? serwis układów chłodniczych typu tesco( leader price) carrefour express, dawny albert i biedronka oraz champion Pytanko o zarobki - termac - 2007-10-29 Jak na Warszawę to chyba niezbyt wiele. Ja bym na te pieniądze chyba się skusił. Ale w Łodzi poprawa sytuacji gospodarczej jest tylko faktem medialnym. Pytanko o zarobki - senior - 2007-10-29 :-) Pytanko o zarobki - awax - 2007-11-04 Senior dodaj jeszcze ,że za te pieniądze wymagana jest dyspozycyjność. Uważam,że dla samodzielnego dobrego fachowca to bardzo mało.Myślę,że takie zarobki wynikają jedynie ze śmiesznych stawek za rbg.przy serwisowaniu tych sieci. 2000 zł. na rękę za 200 godzin w miesiącu dostaje u mnie niewykwalifikowany w trakcie przyuczania ,inaczej jak się czegoś nauczy to Irlandia Pozdrawiam Pytanko o zarobki - b2s20 - 2008-01-14 hmmm. ja mam podobne pytanie- pracuje w dwuosobowej firmie (ja i szef) zakładające klime, wentylacje, do tego serwisy i takie tam... Mamy naprawe duże zlecenia coraz częściej. Pracuje z nim od 4 miesięcy a moje zarobki to 9zł/h na rękę :/ w dodatku jestem zatrudniony cały czas na umowe zlecenie:/ Doradzcie - czy powinienem go złapać za jaja ryzykując utrate roboty ?! bo 1500zł na miesiąc to już ŚMIESZNE(!!) pieniądze biorąc pod uwagę że czasem pracujemy 5h a czasem 13 i zawsze jestem w pełnej dyspozycji :/ Pozdrawiam Pytanko o zarobki - awax - 2008-01-15 b2s20 napisał(a):hmmm. ja mam podobne pytanie- pracuje w dwuosobowej firmie (ja i szef) zakładające klime, wentylacje, do tego serwisy i takie tam... Mamy naprawe duże zlecenia coraz częściej. Pracuje z nim od 4 miesięcy a moje zarobki to 9zł/h na rękę :/ w dodatku jestem zatrudniony cały czas na umowe zlecenie:/ Doradzcie - czy powinienem go złapać za jaja ryzykując utrate roboty ?! bo 1500zł na miesiąc to już ŚMIESZNE(!!) pieniądze biorąc pod uwagę że czasem pracujemy 5h a czasem 13 i zawsze jestem w pełnej dyspozycji :/ PozdrawiamNie mozna jednoznacznie odpowiedzieć nie wiedząc co naprawdę potrafisz. Generalnie jest prosta zasada,nikt nikomu łaski nie robi,ani Ty nie musisz w tej firmie pracować ,ani szef nie musi koniecznie Ciebie zatrudniać Jeszcze jedno,nie pisz,ze trzeba przecież z czegoś żyć,to nie jest wina Twojego szefa,że żyjemy akurat w takich warunkach. Pozdrawiam Pytanko o zarobki - b2s20 - 2008-01-15 no tak masz rację... mimo że to nie zbyt sprawiedliwe... Pozdrawiam
Pytanko o zarobki - kubowy - 2008-01-15 Ja pracuje na stałe w państwowej firmie czas nieokreślony czyli kiedy chce to wychodze na miasto mam lato wolne, No i własną firmę montujemy klimy. Ale czasy coraz gorsze za montaż 650netto. pozdrawiam Pytanko o zarobki - awax - 2008-02-02 kubowy napisał(a):Ja pracuje na stałe w państwowej firmie czas nieokreślony czyli kiedy chce to wychodze na miasto mam lato wolne, No i własną firmę montujemy klimy. Ale czasy coraz gorsze za montaż 650netto.Za montaż 650 zł.,może warto by się zastanowić dlaczego? i czy przy takich cenach pracodawca ma z czego zapłacić godziwe wynagrodzenie pracownikom.? Na drugie pytanie każdy kto potrafi liczyć bez trudu odpowie,nie.W cenie tej wszak wliczona jest gwarancja,koszty dojazdu,materiały dodatkowe itp. Może teraz odnośnie pierwszego pytania,dlaczego tylko 650 zł.??? Odpowiedż jest prosta:dlaczego ktoś ma płacić więcej skoro bez trudu znajdzie wykonawcę "na czarno",jest ich wielu,w zasadzie każdy kto ma dostęp do internetu i klucz nastawny korzystając z porad np. na tym forum w wolnym czasie zamontuje takiego splita. P.S.Czy ktoś mógłby mi podać link do forum gdzie mógłbym dowiedzieć się jak "krok po kroku" wykonać zabieg usunięcia wyrostka robaczkowego,podobno to proste,a w obecnej sytuacji w Służbie Zdrowia może być intratne. Pozdrawiam AWAX Bardzo obrazowo widać to w wątku instalacja klimatyzacji ciekawe do jakiej kwoty można jeszcze zbić cenę Galanz za 1750 brutto z montażem to na pewno nie jest ostatnie słowo. Nie znalazłem niestety pomocy w nauce "medycyny" oni są jacyś dziwni,twierdzą,że nie będą srać w Swoje gniazdo ani podcinać gałęzi na której siedzą. Nawet cen nie podają ,pieprzą coś o jakiejś etyce zawodowej? Pytanko o zarobki - bodzio - 2008-02-04 A może powinniśmy jakiś cennik usług ustalić i tego się trzymać? Co wy na to? ![]() Wydaje mi się że niektórzy nie wiedzą ile powinni cenić za swoje usługi i przez to zaniżają ceny na rynku. Pozdrawiam. Pytanko o zarobki - awax - 2008-02-05 No nareszcie.Może zdecyduj,y się dla kogo jest to forum,czy chodzi o porady dla laików czy o wzajemną pomoc i wspieranie się firm serwisowych,Przecież jeżeli tak dalej pójdzie to zaczniemy się tu kłócić i oczerniać,żeby tylko złapać klienta. Oczywiście można pomagać nowym kolegom w branży ,ale są pewne granice. Obecnie dostajemy po dupie od producentów i importerów wykorzystujących brak naszego zorganizowania,a z drugiej strony to samo robią klienci (przykład Biedronka gdzie cena za serwis jest taka,że tylko nieuczciwe rozliczanie prac może dać jakikolwiek dochód.Podwyżki w sferze budżetowej wymuszą podwyżki dla pracowników.Z czego zamierzacie Koledzy to sfinansować. Pozdrawiam wszystkich Władysław Urbański AWAX Pytanko o zarobki - kubowy - 2008-02-05 Słuchajcie, cenę ustala rynek nic nie da umawianie sie na cenę montażu (5 czy 10 firm), chociaż chciałbym aby było innaczej. A słyszeliście o takiej firmie (poznańskiej), która ubranżawia serwis wchodzi w tym roku na rynek- to jest dopiero zagrożenie dla firm klimatzacyjnych w małych aglomeracjach. Pytanko o zarobki - senior - 2008-02-05 ta firma to arco***? tak Pytanko o zarobki - bodzio - 2008-02-05 Szkoda tylko że nas na tym forum jest tylko garstka z całego kraju i co my możemy zdziałać? Ceny lecą w dół i jeszcze troche to będziemy robić na granicy opłacalności bo konkurencja z "garażu" robi taniej. A koszty utrzymania firmy ciągle tylko rosną. Pytanko o zarobki - awax - 2008-02-06 bodzio napisał(a):Szkoda tylko że nas na tym forum jest tylko garstka z całego kraju i co my możemy zdziałać?Ciekawe dlaczego konkurencja "z garażu" robi taniej? .Już wiem,nauczyli się krok po kroku w internecie. Na tym forum jest nas faktycznie mało ,a mimo to dochodzi do licytacji kto taniej. Zapewniam Was,że to nie rynek dyktuje ceny,sami je zaniżamy ,szara strefa i tak będzie ale coraz mniejsza i niegrożna.Kto Wam każe podpisywać umowy jako podwykonawca za 30 zł. roboczogodziny (biedronki,kampanie piwowarskie itp.)szara strefa tam akurat nie zagraża. Co do zorganizowania się to przecież istnieją takie organizacje tyle ,że przy takich stawkach naprawdę trudno znależć czas na aktywne w nich uczestnictwo. Jeszcze jedno czy to się komuś podoba czy nie przepisy Europejskie zaczną obowiązywać i firmy "pośrednicy" znikną. Pozdrawiam Pytanko o zarobki - kubowy - 2008-02-06 tak-Senior Pytanko o zarobki - senior - 2008-02-06 Domyśliłem się, bo miałem podpisać z nimi umowę latem, Stawki dla serwisu są wyśrubowane, z góry określone, niezależnie ile czasu zajmie diagnoza, :-) Pytanko o zarobki - awax - 2008-02-06 stawki są śmieszne pozdrawiam Pytanko o zarobki - AS - 2008-02-07 Wiatam Szanowne Koleżeństwo, Czytając posty na temat wynagrodzenia i stawek w serwisie dla sieci handlowych, przytoczę opis niedawnego zdarzenia, u mnie, na wsi. Padła zamrażarka, a w niej lody, pizza i inna mrożna żywność, serwis był coś pogrzebał i pojechał, lecz niestety awaria wystąpiła ponownie. Tak więc, umiejętość obsługi, nawet tak prostych urządzeń jakie montowane są w marketach ma zasadnicze znaczenie, czyli wiedza i doświadczenie, zdolność myślenia. Ale firmy, które biorą sieci za 30 zł za godzinę są sobie winne, czy ktoś pomyślał ile kosztuje ubezpieczenie od takich błędów. Zresztą co ja wypisuję, kto z "Nich" pomyślał o ubezpieczeniu błędów naprawy takiej zwykłej lady. Pozdrawiam. PS. Od właściciela sklepu, który jest w sieci wiem, że strat związanych z dwoma awariami było na 15 000 zł. Pytanko o zarobki - awax - 2008-02-07 Reklamacja lub nawet błąd w sztuce może zdarzyć się każdemu i dlatego moja firma jest ubezpieczona do 1 miliona zł. (to też kosztuje) ale za 30 zł. na godzinę to- nikomu nie ubliżając -nie wysłałbym do awarii w markecie sprzątaczki. A tak całkiem z innej beczki.Pewnie nadawałoby się to na nowy temat ale ile razy jesteście wzywani do awarii gdzie już inna firma dokonywała naprawy psując więcej nie naprawiając. Ja mógłbym kilka scenariuszy niezłych komedii napisać,ale NIE MOżNA ZATRUDNIć WYSOKIEJ KLASY FACHOWCA wykonując zlecenia za 30 zł.na godzinę. Biorąc pod uwagę ZUS, podatki,urlop,dyspozycyjność,amortyzację ,i inne koszty (to nie jest taśma w fabryce) wynagrodzenie byłoby śmieszne. Dlatego z całą odpowiedzialnością twierdzę,że firma zatrudniająca pracowników realizując takie umowy oszukuje zleceniodawcę zawyżając czas pracy i inne pozycje z faktury. Pozdrawiam AWAX Pytanko o zarobki - Artic - 2008-02-11 Witam panowie mam takie pytanko w związku z zarobkami. Mam 52lata, technik chłodnictwa, wiele lat w zawodzie, potrafie budować zespoły sprężarkowe w każdej wielkości, szafy elektryczne ogólnie cała automatyka. Bardzo duże doświadczenie w budowie marketów i przetwórni. I tu pytanko, na jakie zarobki mogę liczyć? Bardzo mnie to ciekawi Pozdrawiam Pytanko o zarobki - termac - 2008-02-12 Jestem w podobnej sytuacji. Jeśli brać pod uwagę moje doświadczenia to można liczyć na: Obietnice złotych gór Umowę o prace na trzy, max. pięć lat Po wyszkoleniu kuzyna bądź innego członka rodziny właściciela serdeczny uścisk dłoni na pożegnanie, albo nie. Starzy fachowcy jak chcą pracować i coś zarobić to tylko na własny rachunek. Pozdrawiam Pytanko o zarobki - Artic - 2008-02-12 Myślisz że już z nami tak źle? Możliwe dlatego jeszcze ciągne ten swój zakład syn dorasta pracuje w branży ale jeszcze kilka latek musi nabrać doświadczenia. Teraz samemu w tej branży jest naprawde ciężko, chętnie poszedłbym do kogoś robić ale za godziwe pieniądze jak na moje doświadczenie. Ale z drugiej strony...szkoda mi tego mojego małego zakładu. Także jak zwykle chodzi o pięniądze
Pytanko o zarobki - termac - 2008-02-12 Z nami nie jest źle. To coś innego szwankuje. Ja tak samo myśląc zacząłem szukać pracy za w miarę sensowne zarobki i efektem tego było to, że jak znalazłem coś interesującego to okazało się iż w moim wieku lekarze nie dają zgody na pracę na wysokości. Pracując na własny rachunek nie muszę mieć zaświadczenia od lekarza. I dzięki temu nie zniknął jeszcze jeden podmiot gospodarczy. Życzę wszystkim wypłacalnych klientów. Pytanko o zarobki - senior - 2008-02-12 panowie problem jest taki: Pieniądze można zarobić i to duże, problemem są częste wyjazdy nawet 3 tygodnie na miesiąc.Ja mimo młodego wieku zmieniłem już 3 firmy, mam rodzinę i wolę zarobić mniej, ale być blisko. Nikt nie chce zatrudnić ludzi w bardzo doświadczonych, bo oni( Wy) nie będę się czołgać pod lodówkami, i nie będą robić na wyjazdach po 12 godzin nockami |