![]() |
|
Pułapki olejowe? Gdzie i jak? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Pułapki olejowe? Gdzie i jak? (/showthread.php?tid=883) |
Pułapki olejowe? Gdzie i jak? - Piotr T. - 2007-10-31 Witam szanownych kolegów Zajmuje się montażem klimatyzacji typu split i mam na swoim koncie kilkanaście instalacji. Montując coraz to większe instalacje dręczą mnie pytania odnośnie prowadzenia instalacji freonowej. Montuje urządzenie kanałowe 10kW o różnicy wysokości 15m jednostka wew. nad zewn.. Wysokość ta jest maksymalną katalogową dla tego urządzenia. Czynnik chłodniczy R410A, średnice przewodów 3/8’;5/8’. Pytania jednak dotyczą ilości pułapek olejowych (co 5m wysokości?), ich kształtu (promień gięcia i głębokość syfonu? ) oraz przewodów na których je wykonać (jakie na tłocznym jakie na sławnym?). Miałem wcześniej odczynienia z instalacjami amoniakalnymi jednak były to znacznie większe średnice i inne moce. Katalogi branżowe nie podają dokładnie tych wartości a jedyną książką gdzie napotkałem na zasady prowadzenia rurociągów chłodniczych jest nowe wydanie Masty „Amoniakalne urządzenia chłodnicze”. Nigdzie jednak nie jest opisany dokładnie problem migracji oleju. Czy mogę prosić o wskazówki korzystając z wiedzy praktycznej doświadczonych instalatorów? Pozdrawiam Pułapki olejowe? Gdzie i jak? - radekklimat - 2007-10-31 w klimie typu split nie robi sie zadnych pułapek olejowych ani syfonow Pułapki olejowe? Gdzie i jak? - j_a_c - 2007-11-02 radekklimat napisał(a):w klimie typu split nie robi sie zadnych pułapek olejowych ani syfonowto dlaczego w serwisówce do lg piszą żeby je robić co 5m?? przy krótkiej instalacji to fakt nie ma po co ale jak trochę dalej to chyba jednak warto coś dać. Pułapki olejowe? Gdzie i jak? - radekklimat - 2007-11-03 zakladam tylko lg i nie moge sie o tym doczytac natomiast jezeli juz to nie im dalej sie daje tylko im wyzej co przy montazu jednostki wew nad zew jest naprawde zbedne zakladalem kiedys klime kanalowa w wawie ale instalacja miala 70 m dlugosci z czego do gory ok 38 i dziala do dzis bez zadnych pulapek agregat na dacu tylko trzeba wiedziec jak to zrobic najlepsza metoda jest podessanie i trzeba zamontowac zawor rozprezny oraz lp presostat no ale to chlodniarz PIOTR P. z pewnoscia powinien wiedziec pozdrawiam Pułapki olejowe? Gdzie i jak? - bodzio - 2007-11-07 No ale jak zamontujesz zawór pozprężny to chyba już nie będzie mogła grzać? Pułapki olejowe? Gdzie i jak? - gorol - 2007-11-10 Swaprawa się ma tak iż: Przy nowych czynnikach chłodniczych oleje są syntetyczne, a co a zty idzie mają lepszą mieszalność z czynnikiem, czyli mają lepszą cylkulację w układzie chłodniczym. To co do teori. Moim zdaniem, nie zależnie od różnicy poziomu ja montuje, syfony co 4-5 mt. Co mi szkodzi rzeby przy wycenie doliczyć kilka łuków miedzianych i lutu, a mam do teraz spokój. Moja definicja jest prosta: Chcesz mieć spokój, zabezpiecz się ![]() Ale to jest definicja którą znają chłodnicy, którzy nie chcą być zrywani z łóżek w weekendy, a nie ci co teraz łapią się klimatyzacji. To jest parodia jak do mnie przychodzi monter CO i pyta się co i jak. Pułapki olejowe? Gdzie i jak? - radekklimat - 2007-11-10 ten model był z zaworem tylko chłodzacy Pułapki olejowe? Gdzie i jak? - bodzio - 2007-11-12 radekklimat A jak był by to model z pompą ciepła, to jak taki problem rozwiążać? Przy grzaniu to problemu chyba by nie było, ale latem klima ma chłodzić i wtedy ten olej będzie miał problem się wspiąć do góry grubym przewodem ssawnym. Chodzi mi o przypadek gdy jednostka zewnętrzna jest dużo,dużo.. wyżej od wewnętrznej. |