Forum Klimatyzacja
R407 czy R410 - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: R407 czy R410 (/showthread.php?tid=8843)

R407 czy R410 - volume29 - 2015-06-18

Witam.
Posiadam jednostkę wewnętrzną firmy HAIER i jednostką zewnętrzna firmy SAMSUNG.Haier jest na 407 a samsung na 410.Chce klimę zamontować na warsztacie elektryków w pewnym zakładzie (pracuje tam na etacie jako elektryk).Posiadam też działalność gospodarczą zajmuje się chłodnictwem po pracy.Obie klimatyzacje zostały zdemontowane w z pomieszczeń w tym zakładzie.Są to proste klimy bez funkcji grzania.Jakim czynnikiem napełnić ?

R407 czy R410 - barbie - 2015-06-18

410 . ze względu na chłodzenie sprężarki.

R407 czy R410 - MarioO - 2015-06-18

Nie ma bata .Przy tak kreatywnym społeczeństwie za 5 lat lecimy w kosmos na odkurzaczu czytając dzisiejsze posty Big Grin

R407 czy R410 - volume29 - 2015-06-18

W myśl zasady "polak potrafi".Amen.

R407 czy R410 - DBKlima - 2015-06-22

niech doda do tego jeszcze jakiś przenośny wiatrak i dynamo.

R407 czy R410 - byniom - 2015-06-22

Kolego volume29 napisałeś że prowadzisz działalność gospodarczą związaną z chłodnictwem więc wydaje mi się że powinieneś wiedzieć jaki czynnik możesz dać do tego składaka. Gdybyś napisał że prowadzisz skład opon to jeszcze bym zrozumiał a tak to wydaje mi się że się trochę ośmieszasz. Wybacz ale skoro nie wiesz takich rzeczy to dziwię się jak tą działalność prowadzisz bo skoro naprawiasz choćby stare lodówki to też powinieneś mieć jako takie pojęcie co do czego się stosuje.

R407 czy R410 - volume29 - 2015-06-22

Układ zmontowany i uruchomiony , śmiga aż miło.A tak na marginesie co niektórzy , to widza tylko czubek własnego nosa.Zadasz pytanie , czy prośbę ,czy o rade to zaraz wielki problem."Serwisańci" od siedmiu boleści.Mam swoją działalność i reklamacji nie mam.Potrafię złożyć coś z niczego.A nie jak co niektórzy z Was,kupić gotowy zestaw , powiesić , podłączyć i uruchomić.Ot wielka sztuka!Ale taki osobnik to już wielki "serwisant" , chłodniarz .Widać to po ilości postów.DBKlima to na forum chyba egzaminy zdawałeś hahaha,a odpytywał Cie "byniom".I Twoja "klima" teraz to mokry ręcznik i wentylator :lol: :lol: :lol: -dzięki za rade , ale nie skorzystam. Żenada.

R407 czy R410 - byniom - 2015-06-22

Tutaj nie chodzi kto lepszy tylko co się może komu stać . Poczytaj o właściwościach czynników to zrozumiesz że mieszanie urządzeń które pracowały na 407 i 410 może doprowadzić to ich bardzo nagłego rozszczelnienia a może nazwał bym to też eksplozją. Wszystko zależy co jak się podłączy . Jeżeli dasz parownik na 407 a załadujesz 410 to w pewnym momencie może nie wytrzymać i zrobi bum. To tyle w temacie żebyś nie mówił że tutaj widzimy tylko własny czubek nosa. Pozdrawiam i życzę sukcesów.

R407 czy R410 - joker - 2015-06-22

Moim zdaniem żadnym.Pozdrawiam kolegę byniom Wink

R407 czy R410 - DBKlima - 2015-06-23

volume29 napisał(a):[...]Potrafię złożyć coś z niczego.A nie jak co niektórzy z Was,kupić gotowy zestaw , powiesić , podłączyć i uruchomić.Ot wielka sztuka!Ale taki osobnik to już wielki "serwisant" , chłodniarz .[...]
Perpetuum mobile ze złomu.... kajam się strasznie i przepraszam że naruszyłem wzór cnót do naśladowania...