![]() |
|
Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze (/showthread.php?tid=8850) |
Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - dasior10 - 2015-06-21 Witam Panowie jestem tu nowy i chciałbym sie przywitac Prosze o wyjasnienie moich watpliwosci: Mam Mazde 6 2009 po zakupie oddałem samochod do serwisu klimatyzcji w celu tzw.okresowej obsługi. Mazda ma 2 zawory wysokiego i niskiego cisnienia. Klima przed obsługą działała i nadal działa a wiec: Jak to nowy nabywca pojechałem do warsztatu Pan który serwisant podpiał sie tylko jednym złaczem wysokiego cisnienia i twierdził ze to wystarczy(twierdził ze drugi przewod ma nieszczelny)po czym"niby"uzupełnił czynnik i powiedział ze wszystko jest ok.(wg jego słow dobił czynnik 500gr-tyle powinno być i i les tam oleju-nie pamietam)i tak jak przed tym klima działała i działa. Troszke mnie to zmartwiło i zastanowiło czy czegos nie zepsuł i odrazu pojechałem nie używając klimy do innego szakala i poprosiłem o normalną obsluge nic nie mówiąc o poprzednim fachowcu. Ten już podpiął maszyne dwoma wezami(pod dwa złacza i załaczył cykl obsługi)trwało to jakies 20 minut po czym przekazał mi ze odciagnieto 350gr gazu i 0 oleju uzupełnił gaz jak poprzednio 500gr(wg tabelki i uzupełnił olej 50ml)zapytałem czemu tylko 50ml bo z tego co mi wiadomo ma byc 120ml,powiedział mi iż i tak wszystkiego gazu nie da sie odessac przez maszynei 50ml to i tak troszke na zapas gdyz maszyna nie odessała nic Prosze Was o odpowiedzi czy ten pierwszy mogł cos zepsuć przez taką obsługe jednym zlaczem? Klima teraz chłodzi super na kratce schodzi do 3-4 stopni pozdrawiam i bardzo prosze o rozwianie moich watpliwosci Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - Whisky - 2015-06-22 Po pierwszym byś zostawił i by było dobrze... niektóre wozy nie mają drugiego złącza i żyją. Jeśli ten drugi koleś miał maszynę ustawioną na szybki tryb to mógł nie wyssać wszystkiego. Różne rzeczy się dzieją po pięciu serwisantach. Jeśli ufasz facetowi który dodał 50ml oleju "na zapas" to powodzenia bo nie zawsze urządzenie jest w stanie wyssać oleju tym bardziej jeśli nie była używana. Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - dasior10 - 2015-06-22 Bardzo dziekuje za odpowiedz,klima przed wizytą u tego pierwszego kolesia była uzywana cały czas i dobrze chłodziła(ale teraz chłodzi jeszcze lepiej po tej obsłudze u drugiego kolesia) tylko napisałem w moim pytaniu ze nie była uzywana tylko miedzy tym pierwszym a drugim kolesiem(u pierszego byłem ok godz 17:00 a juz u drugiego o 18:00 tego samego dnia) .Tak wiec prosze o odpowiedz czy jak samochod posiada dwa złacza a podpięcie w czasie obsługi pod jedno złacze(wysokiego cisnienia)może narobic jakieś szkody? pozdrawiam Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - obser - 2015-06-22 Wg mnie horror,szczególnie tego drugiego "fachowca".Jeśli nic nie odessał,a mógł nic nie odessać jak przyjechałeś samochodem w którym co najmniej przez pól godziny klima nie pracowała władował Ci 50 g oleju.Toć to 40% stanu.Jak już robisz taką kolędę po punktach,to jedź do jakiegoś warsztau i po dłuższej trasie z działającą klimą wszystko odeśsij i nalej freon,ale ani grama oleju,bo niedługo będzie więcej oleju,niż czynnika.Prawidłowo powinno się odessać ok.6% oleju względem czynnika.Jak nic nie odzyskujemy,nic nie lejemy,chyba,że wymieniłeś np.skraplacz i to nowy,i co się z tym wiąże rozsczelniłeś układ i obowiązkowo osuszacz,wtedy dolewamy oleju.A kwestia odciągnięcia,to nigdy nie wyciągniesz 100% tego co wlałeś czynnika,poczekaj trochę usłyszysz jak maszyna pozbywa się gazów nieskondensowanych to też jest czynnik z Twojego układu,którego nie udało się odzyskać w stanie ciekłym i poszedł w powietrze.A najważniejsz -jedź do porządnego serwisu,bo ten pierwszy był na pewno lepszy od drugiego,obsługa jednym portem jest też skuteczna,najwyżej dłuższa. Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - dasior10 - 2015-06-22 Aha a jak na koniec zapytałem czy jednym złaczem można serwisowac klime(dobijac gaz) to ten drugi koles powiedział ze jednym można ale od niskiego cisnienia ale nigdy od wysokiego czy miał racje?bo ten pierwszy podłaczył sie pod wysokie cisnienie(wg mnie ale to tylko moje osobiste zdanie lepiej jest wpuscic gaz przez niskie niz przez wysokie cisnienie złącza)i czy wogóle mozliwe jest zaladowanie gazu przez zawór wysokiego cisnienia? Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - Whisky - 2015-06-22 Sam napisałeś że nawet nie sprawdziłeś jak chłodzi po tym pierwszym a już stwierdziłeś że jest coś nie tak. Po tym co piszesz to ten właśnie drugi gościu nie dość że napełnił tobie układ z dużo za dużą ilością oleju to jeszcze nie wie jak się napełnia. Możesz napełnić przez samo lp, hp albo lp i hp. chciałeś znaleźć błąd w pierwszym a sam zrobiłeś błąd że pojechałeś do następnego. Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - dasior10 - 2015-06-22 Dzieki za odpowiedzi a zapytam teraz tak czy nadmiar oleju z układzie może coś uszkodzić???(teraz na kratkach mam 3-4 stopnie tak więc chyba jest ok? Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - Tadeusz4321 - 2015-06-22 Może uszkodzić sprężarkę lub zawór rozprężny Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - dasior10 - 2015-06-22 minęło już po tej obsłudze juz jakies 2 miesiące i cały czas używam klimy chłodzi elegancko tak wiec jak by coś miało sie wydarzyc to chyba juz by sie stało w takim razie chyba wszystko jest okej. Ten drugi mechanik to najbardziej polecany Pan z okolic sląska na portalu "dobry mechanik"ma jakies 120 pozytywów i zero negatywów tak wiec nie jest to jakis tam szakal z pierwszej łapanki wszyscy go polecaja z okolic Sosnowca ,katowic,Dabrowy Górniczej i ogólnie z tego rejonu.Wiec chyba wie co robi uzupełniajac mi olej w takiej ilości pozdrawiam Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - Tadeusz4321 - 2015-06-22 No tak.Powodzenia. Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - Whisky - 2015-06-22 klient - Panie coś nie chłodzi serwis - Sprężarka padła klient - jak to możliwe dopiero co serwisowałem serwis - zmęczenie materiału, wada fabryczna. Zawsze jest jakieś wyjście. Może i ma opinie ale jak dla mnie i widzę że nie tylko ja tak uważam to trochę za dużo wlał i niech Ci działa i się nie psuje a właśnie tak Ci życzę. Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - autofun - 2015-06-22 Hmm. Mam Fiata Stilo na serwisie... akurat zajmujemy się czymś innym niż klimatyzacja (przy tym samochodzie).. a przy okazji klient zauważył nasz nowy "mebelek" i polecił sprawdzenie... i podpinając się pod temat zauważyliśmy, iż w/w Fiat ma tylko jedno złącze... i podpinamy pod High czy Low... Sprzęt to MM Clima Next Top Plus Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - obser - 2015-06-22 Pozytywów na "dobrym mechaniku" mogę sobie zrobić 1000,a dolewając Ci 50 g oleju nie odciągając ani grama (bo nie mógł jak klima nie chodziła) powinien dostać 2 razy tyle negatywów. Na bank masz za dużo oleju,jak i tamten pierwszy jak piszesz coś dolał. Stanu oleju nie sprawdzisz,chyba że jesteś Kaszpirowski. Radzę Ci zrobić jeszcze jeden serwis w dobrym warsztacie,po długim i intensywnym użytkowaniu klimy (po jakiejś dłuższej trasie zaraz) i powiedzieć majstrowi,aby nic nie dolewał oleju nawet jak go odciągnie,a na pewno dobra maszyna odciągnie.Można zrobić to dwa razy bez dolewania. Przez niskie to wpuścisz umiejętnie czynnik,jak maszyna już nie chce podać, a do wartości nominalnej brakuje,tylko musi to robić ktoś co ma pojęcie,bo robi się to na chodzącym układzie i można załatwić sprężarkę. Nie wierzę,że na Śląsku nie ma fachowców,bo Ci co opisujesz to są pożyteczne osoby,które dają robotę porządnym serwisom na naprawę klimatyzacji. A pamiętaj jedno tanio to mogą sobie robić bogaci ludzie. Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - dasior10 - 2015-06-22 Whisky napisał(a):Pozytywów na "dobrym mechaniku" mogę sobie zrobić 1000,a dolewając Ci 50 g oleju nie odciągając ani grama (bo nie mógł jak klima nie chodziła)Klima przed serwisem chłodziła i nadal chłodzi tylko napisałem poprzednio ze nie pracowała(nie włączałem jej tylko jakies 15 minut przed obslugą u drugiego goscia pomiedzy jedną a druga obsluga)ale sprawdziłem po pierwszym i działala tylko ja wyłaczyłem pozdrawiam Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - Whisky - 2015-06-22 autofun napisał(a):Hmm. Mam Fiata Stilo na serwisie... akurat zajmujemy się czymś innym niż klimatyzacja (przy tym samochodzie).. a przy okazji klient zauważył nasz nowy "mebelek" i polecił sprawdzenie... i podpinając się pod temat zauważyliśmy, iż w/w Fiat ma tylko jedno złącze... i podpinamy pod High czy Low... Stilo ma w sumie trzy miejsca. Zależy od modelu. Pod szybą na samym środku albo pod szybą z lewej strony patrząc na prost przed maską. No i przy sprężarce. Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - autofun - 2015-06-23 Dzięki Whisky! Mój model akurat miał pod szybą u góry, prawa strana (strona pasażera) - drugiego złącza nie znaleziono, pomomo poszukiwań nawet na podnośniku. Niestety złej passy nie koniec - mam na serwisie volvo 940 2.3 z 1994 roku (piękne!!!) - ale do rzeczy! - też ma jedno złącze... wysokiego ciśnienia.... Jest to możliwe? ........Właśnie... Niskiego ciśnienia! Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - dasior10 - 2015-06-23 Panowie zobaczcie komentarze tego Pana co u niego byłem nie wyglada na to aby był z pierwszej łapanki jak to niektórzy myslą BOSS AUTO KLIMATYZACJA Dąbrowa Górnicza wg mnie porzadny gosc pozdrawiam Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - mggriso - 2015-06-23 Witam. Jest kilka modeli aut które mają jedno złącze i to nie problem podpinasz i robisz jak z dwoma. Do kolegi a raczej kolesia od pielgrzymek po serwisach Trafił swój na swego. Pierwszy zrobił w miarę poprawnie drugi co taką opinię ma Kozaka dał du...y z tym olejem. Nadmiar oleju powoduje obciążenie dla sprężarki. Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - obser - 2015-06-24 Przestraszyłeś się jednego złącza.Niepotrzebnie.Jak było HP i się napełnił układ,to tylko trwało to troszkę dłużej.I niepotrzebny olej w obydwu wypadkach.Jak chłodzi to jeździj,ale przy następny serwisie poroś,aby nic nie dolewano oleju,nawet jak maszyna go odciągnie.I zrób ten serwis zaraz po dłuższej pracy układu A/C. I nie pisz,że porządny gość wlewa ci ekstra 50g oleju-paranoja.Mogłby tyle wlać jakbyś miał wymieniony nowy skraplacz i osuszacz. A swoją drogą jaką on ma intencje szafować olejem i to bardzo drogim? Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - dasior10 - 2015-06-24 Tak sobie mysle z tego co przeczytałem w internecie oraz w poprzednich odpowiedziach to przy prawidłowej obsłudze co najmniej 10 minut przed podpieciem maszyny powinna chodzic klimatyzacja. Prawidłowy odzysk ilosci czynnika i oleju to stosunek: ilosc czynnika i ok 3% oleju(od ilosci czynnika np 500gr czynnika to 15ml oleju) Zatem mam pytanie czy jezeli w układzie jest za duzo oleju to maszyna podczas prawidłowego odzysku odzyska go wiecej niż zalecane 3%???znaczy z odzysku 500gr czynnika odzyska np 40ml oleju zamiast prawidłowo 15ml Prosze o odpowiedz bo zastanawiam sie czy jeszcze raz tego stanu nie sprawdzić pozdrawiam Obsługa klimatyzacji przez jedno złacze - obser - 2015-06-26 Zależy od budowy układu i umiejscowienia portów.Olej może być zalegający w osusaczu,skraplaczu,ale jak i tak jak wyciągniesz te 3 % i nie pozwolisz maszynie na automatyczne dolanie odzyskanego oleju,to zmniejszysz nadmiar oleju,który na bank masz w układzie,a najlepiej to niech klima pochodzi o wiele dłużej niż 10 minut.Mnie się raz odzyskało 180 g oleju,i po przerwaniu cyklu,robiąc drugi raz jeszcze 90g,było to w mercedesie W211.I klima ładnie zaczęła chodzić.U ciebie działa,więc nie panikuj,tylko przy następnym serwisie zastrzec mechanikowi,że 0 oleju,niewazne ile odciągnie. |