Forum Klimatyzacja
Szronik, rura gazowa, konwencjonalny r410a - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Szronik, rura gazowa, konwencjonalny r410a (/showthread.php?tid=887)

Szronik, rura gazowa, konwencjonalny r410a - Fujitsu Szczecin - 2009-04-27

Witam

A czemu mi ta rura szroni? Big Grin

[Obrazek: 359c068bd872f810.jpg]

Pozdrawiam

Szronik, rura gazowa, konwencjonalny r410a - szk6 - 2009-04-27

wygląda że za dużo czynnika albo coś nie tak z zaworem rozprężnym

Szronik, rura gazowa, konwencjonalny r410a - senior - 2009-04-27

za mało czynnika i upalony wentylator splita:-)

Szronik, rura gazowa, konwencjonalny r410a - tommatiz - 2009-04-27

A czy ja dobrze widzę że tam zostały rury lutowane z mniejszej średnicy na większą?? Pzdr

Szronik, rura gazowa, konwencjonalny r410a - Toronto - 2009-04-27

dobrze widzisz, ciekawe czy jest podobnie przy wewnętrznej

Pewnie tak chyba że wew. jest fabrycznie przystosowana do srednicy rur na które została instalacja przelutowana. Ale wątpie w to. Jeżeli wew i zew są w komplecie to stefanbud ma prawo dziwić się że rura się lodzi.

tommatiz napisał(a):A czy ja dobrze widzę że tam zostały rury lutowane z mniejszej średnicy na większą?? Pzdr
Witam

Dobrze widzisz, cieczowa i gazowa na mniejsze. Parownik nie szroni, wlot 23st. C, wylot 6-7st. C. Ciśnienie na chłodzeniu 5,9bara.

Pozdrawiam

Szronik, rura gazowa, konwencjonalny r410a - senior - 2009-04-27

różnica temperatur i tak niezła

Przechłodzenie rzędu 16'C tak więc nie martw się że lekko się szroni, widać tak ma być w tym modelu Smile Pzdr

Witam

Pomijając zmianę wymiaru rur(jedni układali rury inni montowali urządzenia) i to co zastałem na miejscu, niechlujny montaż wbrew wszystkim wartościom to też jestem zaskoczony wydajnością. Ale zastanawia mnie jedno, czy te zredukowanie 1/4 na 3/8 nie ma tu ,,najbardziej'' złego wpływu na parametry pracy urządzenia?

Pozdrawiam

Szronik, rura gazowa, konwencjonalny r410a - byniom - 2009-04-27

mnie zastanawia jak już wczesniej ze stefanbud rozmawiałem prywatnie jedna rzecz , czy aby przy takiej średnicy będzie prawidłowo wracał olej bo wkońcu predkość przepływu spadnie .

Szronik, rura gazowa, konwencjonalny r410a - Remik - 2009-04-27

Na jakim czynniku to chodzi ?
5,9bara dla 410 to chyba -5*C. Temperatura na ssącej też ujemna.
Jaka temp. w pomieszczeniu ?
A może powinno chodzić na 407 ?

Szronik, rura gazowa, konwencjonalny r410a - Fujitsu Szczecin - 2009-04-28

Remik napisał(a):Na jakim czynniku to chodzi ?
5,9bara dla 410 to chyba -5*C. Temperatura na ssącej też ujemna.
Jaka temp. w pomieszczeniu ?
A może powinno chodzić na 407 ?
Witam

No widzisz jaki cud Big Grin . Za małe ciśnienie a szroni się ssąca. Co na to Twój suwak? To model Vaillant na r410a.

Pozdrawiam

Szronik, rura gazowa, konwencjonalny r410a - Remik - 2009-04-28

Witam
Niskie ciśnienie może być z powodu niskiej temperatury w pomieszczeniu. Zakładając, że temp. rury ma -1*C to przegrzanie wychodzi na poziomie 3-4K

Teraz zauważyłem, że temp. w pomieszczeniu to 23*C . Spróbuj podnieść temp. skraplania przysłaniając część skraplacza jakimś kartonem, oszronienie powinno ustępować. Jeśli tak się będzie działo to można założyć regulator temp. skraplania. Ja osobiście wymienił bym czynnik na nowy i popatrzył na efekty.

Szronik, rura gazowa, konwencjonalny r410a - Fujitsu Szczecin - 2009-04-28

Witam

Myślałem też o wymianie czynnika. Tyle że te same parametry były rok temu, nie ma widocznych objawów wycieku czynnika. Podjadę przy okazji i pobawię się jeszcze. Dzięki za sugestie.

Pozdrawiam

Może ktoś przed Tobom dopuszczał czynnika i zmienił jego skład.