Forum Klimatyzacja
Kałuża pod klimatyzatorem LG P12RK - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Kałuża pod klimatyzatorem LG P12RK (/showthread.php?tid=8888)

Kałuża pod klimatyzatorem LG P12RK - wojg - 2015-07-04

Witam
Posiadam roczny klimatyzator LG P12RK. Od około 1,5 m-ca raz na jakiś czas pod klimatyzatorem robi się kałuża wody. 2 tyg. temu był przegląd - serwisant sprawdził drożność wlewając wodę do jednostki wewnętrznej i woda elegancko przelała się do odpływu. Nawet usunąłem syfon i zamieniłem na rurki w kształcie U.
Dziś problem powrócił - znowu kałuża pod jednostką wewn. Klimatyzator wcześniej działał bez takich hec z przerwami przez kilkanaście godzin.
Odpiąłem rurki przy odpływie do kanalizacji - wylało się tyle co w kolanku, więc woda nie stała. Teoretycznie gdyby woda stała w rurkach , to powinno spłynąć jakieś 3-4 litry a nic takiego nie miało miejsca.
Czy w razie przytkania odpływu z tacki na skropliny w klimatyzatorze - woda wlewałaby się do kanalizacji bez problemu a problem występował tylko podczas normalnej pracy klimatyzatora ?
Rurka na skropliny ma śr 32mm, leci w ścianie pionowo na długości ok 1,5 m po czym dalej w ścianie z lekkim spadkiem na odl. ok 3-4 m i kolejne 2-3 m za zabudową kuchenną. Nic nie wskazuje na to, aby sama rurka odprowadzająca skropliny była niedrożna.
Czy macie może jakieś pomysły ? Serwisant pewnie znowu przyjdzie i nic nie stwierdzi , ale poproszę żeby zdemontował wszystko i sprawdził czy gdzieś jednak woda nie stoi.

Kałuża pod klimatyzatorem LG P12RK - barbie - 2015-07-04

niech serwisant sprawdzi czy jest dosyć gazu i izolacja rurek pod klimatyzatorem .

Kałuża pod klimatyzatorem LG P12RK - miezala5 - 2015-07-04

Tak właśnie!Smile

Kałuża pod klimatyzatorem LG P12RK - wojg - 2015-07-04

Ok dzięki, zdam relację z wyniku sprawdzenia. Tak w ogóle to woda pociekła po ścianie, uszkodziła ramę wiszącego na niej obrazu. Sprawdziłem z grubsza panele podłogowe pod klimą i wygląda jakby troszkę spęczniały. Pewnie temat na forum prawno-ubezpieczeniowe, ale może macie doświadczenie w tej kwestii ? Zgłaszać szkodę do ubezpieczyciela i niech sobie dochodzi regresem od f-my ? Zapewne dopiero jak uda się usunąć usterkę. Wszystkie uwagi w tym temacie mile widziane. Eh...

Kałuża pod klimatyzatorem LG P12RK - frost-ch - 2015-07-05

wojg napisał(a):Ok dzięki, zdam relację z wyniku sprawdzenia. Tak w ogóle to woda pociekła po ścianie, uszkodziła ramę wiszącego na niej obrazu. Sprawdziłem z grubsza panele podłogowe pod klimą i wygląda jakby troszkę spęczniały. Pewnie temat na forum prawno-ubezpieczeniowe, ale może macie doświadczenie w tej kwestii ? Zgłaszać szkodę do ubezpieczyciela i niech sobie dochodzi regresem od f-my ? Zapewne dopiero jak uda się usunąć usterkę. Wszystkie uwagi w tym temacie mile widziane. Eh...
wojg napisał(a):Ok dzięki, zdam relację z wyniku sprawdzenia. Tak w ogóle to woda pociekła po ścianie, uszkodziła ramę wiszącego na niej obrazu. Sprawdziłem z grubsza panele podłogowe pod klimą i wygląda jakby troszkę spęczniały. Pewnie temat na forum prawno-ubezpieczeniowe, ale może macie doświadczenie w tej kwestii ? Zgłaszać szkodę do ubezpieczyciela i niech sobie dochodzi regresem od f-my ? Zapewne dopiero jak uda się usunąć usterkę. Wszystkie uwagi w tym temacie mile widziane. Eh...
Zmień serwisanta

Kałuża pod klimatyzatorem LG P12RK - wojg - 2015-07-05

W ramach gwarancji to tylko firma , która sprzedała i montowała klimę może cokolwiek zrobić bezpłatnie. Kolejne fakty. Dziś zdjąłem całą obudowę - po 2-3h pracy wyłączyłem klimę i po ok godzinie znowu woda zaczęła się lać. Okazuje się, że tacka jest pełna i się przelewa. Wypiąłem rurkę skroplin w okolicach dopływu do kanalizacji - zlało się ok 1 litra i również spłynęła woda z tacki.
Teraz włączyłem klimę na rurce odpiętej od kanalizacji i będę patrzyć czy skropliny zlewają się do pojemnika czy może nadal stoją w tacce.
Może wytwarza się jakieś podciśnienie uniemożliwiające odpływ ???

Kałuża pod klimatyzatorem LG P12RK - p.obelix - 2015-07-05

Prawdopodobnie masz dwa syfony w układzie odprowadzenia skroplin. Bądź bardzo duży syfon.

Dokładnie jest jeden syfon i wygląda tak:

[Obrazek: 2hz642b.jpg]
średnica zewn rurki 32mm

Jak dla mnie jest on za duży chodzi mi o długość samego syfonu. Odłącz syfon podstaw jakieś naczynie, jeśli wlejesz litr wody w urządzenie w ciągu minuty i nic się nie stanie to oznacza problem z syfonem. A jeszcze jedno taca powinna być pusta nie ma prawa w niej stać woda.

p.obelix: Dzięki za rady. Jednak gdyby to była wina syfonu, to nie byłoby tak, że woda by się zbierała przed syfonem aż do wysokości tacki, po czym nastąpiłoby przelanie ?
W tacce jest obecnie stały poziom kilku mm wody - nie jest tak, że tacka jest całkiem pusta czy tylko delikatnie mokra.

Kałuża pod klimatyzatorem LG P12RK - barbie - 2015-07-05

czy kanalizacja ma odpowietrzenie ? .

Nie ma na bank

Jak to pion kanalizacji nie ma odpowietrzenia ? Rolleyes

W mieszkaniu nie widzę żadnego odpowietrzenia. Mieszkanie jest na 4tym najwyższym piętrze.

Jeśli to jest mieszkanie w bloku i nie było dzikich przeróbek odnośnie kanalizacji to musisz mieć odpowietrzenie w głównym pionie. Zrób jak pisałem w poście nr 9

Kałuża pod klimatyzatorem LG P12RK - bart7802 - 2015-07-05

z pionu wyprowadź syfon i zakończ go większym kielichem a rurka skroplin od klimy niech kończy się nad tym kielichem - po prostu nie łącz bezpośrednio i z głowy.

Ok wiem o co chodzi Smile Dzięki serdeczne za pomoc.

Kałuża pod klimatyzatorem LG P12RK - simi7 - 2015-07-09

Co na zdjęciu masz podpięte nad uchwytem jeżeli syfon od zlewu, to wstaw trójnik przed syfonem 32 od klimy i problem z główki.

Kałuża pod klimatyzatorem LG P12RK - wojg - 2015-07-09

Własnie tak zrobilem, w wolnej chwili podesle fotke Wink

Kałuża pod klimatyzatorem LG P12RK - ON/OFF - 2015-07-13

albo nawierć otworek fi3mm od góry na pierwszym kolanku - odpowietrzysz