![]() |
|
Mercedes w140 Klimatyzacja działa podczas jazdy po postoju nie chłodzi - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Mercedes w140 Klimatyzacja działa podczas jazdy po postoju nie chłodzi (/showthread.php?tid=8950) |
Mercedes w140 Klimatyzacja działa podczas jazdy po postoju nie chłodzi - m00n - 2015-07-22 Witam serdecznie wszystkich Mercedes w140 500SE 1992 r. Objawy są takie, że klima chodzi bardzo ładnie jak się jedzie czy tam stoi w korku ale silnik pracuje. Jak zgaszę silnik wyjdę na klika minut z auta to po ponownym uruchomieniu klima już nie chłodzi - leci letnie powietrze z nawiewu. Zrobiłem sobie odczyt wartości z temperatur i wychodzi tak: Jak jadę i klima działa: 1) Temp. na nagrzewnicy czujnik 1 - 4-6 stopni C 2) Temp. na nagrzewnicy czujnik 2 - 4-6 stopni C 3) Temp na parowniku ok 6-7 stopni C Niepokoi mnie jednak wysoka wartość ciśnienia w układzie 23-25 bary. Po zgaszeniu silnika i powrocie z zakupów i klima już nie chłodzi temperatury są takie: 1) Temp. na nagrzewnicy czujnik 1 - 40 stopni C 2) Temp. na nagrzewnicy czujnik 2 - 70 stopni C 3) Temp na parowniku ok 10-12 stopni C Klima nabijana parę dni temu wraz z wymianą filtra kabinowego i chłodnicy skraplacza. Kompresor cały czas pracuje, wiatraki się kręcą. Zamówiłem jeszcze nowy osuszacz i zawór rozprężny mam nadzieję że poprawi to ciśnienie w układzie. Co do drugiego problemu wygląda mi to tak jakby na postoju na nagrzewnice był puszczony obieg gorącego powietrza i dmucha mi ciepłym powietrzem a klima nie nadąża go schładzać. Błędy odczytane z klimatronika to: E0 75 Heater supply unit circulation pump (A31m1), open or short circuit **) E0 83 Heater supply unit left duovalve (A31y1), open or short circuit **) E0 87 Heater supply unit right duovalve (A31y2), open or short circuit **) Po skasowaniu E0 75 powraca. Ogólnie błędy odpowiadają za działanie dodatkowej pompki elektrycznej obiegu wody i zaworków ogrzewania co może mieć wpływ na temperatury na nagrzewnicy? Mercedes w140 Klimatyzacja działa podczas jazdy po postoju nie chłodzi - gajdek419 - 2015-07-22 A ile oleju było dodane? Wentylatory kręcą się w dobrą stronę ?
Mercedes w140 Klimatyzacja działa podczas jazdy po postoju nie chłodzi - Whisky - 2015-07-22 Przy nowym skraplaczu to trochę podejrzane bo mamy tylko 44C na słońcu
Mercedes w140 Klimatyzacja działa podczas jazdy po postoju nie chłodzi - m00n - 2015-07-22 Obserwacji ciąg dalszy. Klima działa jak się jeździ non stop tu sie nic nie zmieniło. Co zauważyłem i na pewno nie było tego wcześniej. Wentylatory od klimy kręcą się non stop czy klima włączona czy wyłączona czy nawet jak panel w pozycji 0 jest. Do tej pory jeździłem bez załączonej klimy i te wentylatory się nie kręciły. Czy podczas wymiany chłodnicy klimy mogli jakos źle je podłączyć? Oleju weszło 30 ml Teraz sprawa nagrzewnicy - Po odpaleniu silnika temperatura na obydwu czujnikach bardzo szybko podskakuje do 40 czasami do 60 różnie. Oba zaworki ogrzewania są gorące i ogólnie jest ciepło w tych okolicach. Na parowniku też potrafi do 40 wtedy skoczyć. Jak silniki pochodzi trochę na jałowch to temperatura na nagrzewnicy i parowniku zaczyna spadać i zatrzymuje się na ok 24 stopniach. Niżej nie schodzi. Oczywiście klima wtedy nie działa. |