![]() |
|
Altea 1.9tdi pxe16 - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Altea 1.9tdi pxe16 (/showthread.php?tid=8958) |
Altea 1.9tdi pxe16 - piotrekpio - 2015-07-24 Witam , jestem nowym użytkownikiem więc pozdrawiam wszystkich !!!! Mój problem dotyczy samochodu seat altea 2004r 1.9tdi , układ ze sprężarką sanden pse16 regulowana elektronicznym zaworem pojemnościowym. Klimatyzacja niestety nie załącza się .Po włączeniu na manometrach nie ma żadnej zmiany. Teraz kilka uwag z diagnozy problemu: 1.Układ szczelny i napełnioony 2.Czujnik ciśnienia sprawny 3.Brak błędów w komputerze 3.Zawór wymieniony na nowy , napięcie po włączeniu klimatyzacji ok 9 volt , przez chwilę i tak podobno ma być. 4.Jako że jest to climatronik wszedłem w menu czujników i parametrów (zawór regulujący otwarty w 88% , napięcie na zaworze też było w granicach 9v - więc myślę że ten element można uznać jako dobry) 5.Sprężarkę wymontowałem, gdyż ktoś doradził że może być zatarta !!! Olej czysty w ilości ok 50-60ml więc ok , odkręciłem śrubę od wlewu oleju , kręciłem kołem i widziałem że wał się obracał. 6.Teraz mam na uwadze prędkość obrotową sprężarki , gdyż w menu pokazała że wynosi 0 ,czujnikiem od tego jest czujnik obrotów silnika , który komputer przelicza bodajże x1.2 , tylko że błędów nie ma :/ 7.Po wymontowaniu sprężarki kręciłem kołem pasowym , dużego oporu nie było , zatkałem palcami port wejścia i wyjścia i nie wyczuwałem sprężania , zrobiłem tak na zamontowanym i wymontowanym zaworze. Nie wiem czy to dobra metoda , gdyż pierwszy raz sprawdzałem sprężarkę ze zmienną pojemnością. Przypuszczam jeszcze że może w środku puściło jakieś zabezpieczenie i wał się obraca a tarcza napędzająca tłoki nie, co dałoby takie efekt Może ktoś ma opis i przykładowe parametry kodów climatronic po polsku??Dodam jeszcze dla utrudnienia że w tamtym roku gdy po raz pierwszy zabierałem się za to , auto było podłączone pod VCDS u znajomego , błędów 0 , powiedział żebym wymienił zawór ( więc tak zrobiłem ale nie pomogło) , wyjeżdżając od niego po 1km klimatyzacja się załączyła , miałem termometr w kratce pokazało 5 stopni , więc efekt zadowalający , przyjechałem do domu , wentylatory chodziły, zgasiłem auto, odpaliłem i przestała działać . Po roku walczę z tym dalej. Proszę o pomoc. Altea 1.9tdi pxe16 - gajdek419 - 2015-07-24 Wymiana elektrozaowru w PXE to 30% sukcesu gdy sprężarka nie spręża. Duże prawdopodobieństwo uszkodzenia wału (nie jest w stanie wystartowac) lub zużyte pierscienie tłokowe. Oczywiscie istnieje duża szansa, że elektrozawór pomimo, że nowy jest niesprawny (chinolek). Zakładam, że sprzęgło przenosi napęd na wałek oraz, że wielowypust na wałku/tarczy też jest ok Altea 1.9tdi pxe16 - Whisky - 2015-07-24 Ja bym chętnie sprawdził czy sterownik na pewno daje te 88% i czy do wtyczki też taki sygnał idzie. Przy pełnej mocy pokaże 99-100% ? Altea 1.9tdi pxe16 - piotrekpio - 2015-07-24 Jeśli chodzi o zużyte pierścienie tłokowe to wydaje mi się że minimalne sprężanie by było a zegary niestety ani drgną. A jeśli chodzi o elektrozawór to gdy miałem wszystko zamontowane wypiąłem wtyczkę , podłączyłem nowy zawór trzymając go w ręce, przy załączeniu klimatyzacji poczułem i usłyszałem ciche kliknięcie , dlatego zakładam że jest dobry , oba mają podobne opory. Jeśli chodzi o sprzęgło to jutro sprawdzę. A co do tych 88% to muszę przetłumaczyć kody i wtedy będę dokładnie wiedział , trochę tego jest i mogłem się pomylić. Zastanawia mnie to , że jak kręcę ręką to nie ma nawet minimalnego sprężania a chyba powinno być ?? Altea 1.9tdi pxe16 - gajdek419 - 2015-07-25 Nie musisz wyczuwac sprężania w PXE bo to "na jałowo" krzywka na wale ustawia się prawie prostopadle do wałka a co za tym idzie skok tłoków to dosłownie kilka milimetrów. Altea 1.9tdi pxe16 - piotrekpio - 2015-07-25 Gajdek419 dzięki za odpowiedź , myślałem że z tą krzywką to jest odwrotnie , no ale przecież wtedy to by ciśnie nie na hp było bardzo wysokie. Czyli jeśli dobrze rozumiem to elektrozawór steruje bezpośrednio krzywką , czujnik lp wysyła sygnał na komputer a komputer steruje elektrozaworem ? Tak to się odbywa? Altea 1.9tdi pxe16 - gajdek419 - 2015-07-25 zawór steruje pośrednio kątem wychylenia krzywki - reszta tak jak piszesz Altea 1.9tdi pxe16 - piotrekpio - 2015-08-26 Po długiej walce zwycięstwo. Szukałem usterki w tańszych elementach ale niestety padła sprężarka. Ta która była zamontowana poszła do regeneracji w dobrej firmie , wróciła z diagnozą że raz działa a raz nie na ich sprawnym zaworze, uszkodzone prawdopodobnie coś w korpusie sprężarki , kasy nie wzięli więc szacunek. Kupiłem używaną (szukałem trochę bo PXE16 jest kilka, różnią się mocowaniem) działa wzorowo jak narazie Dzięki za pomoc !!!
|