Forum Klimatyzacja
Czyszczenie klimatyzatorów przenośnych - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Czyszczenie klimatyzatorów przenośnych (/showthread.php?tid=8961)

Czyszczenie klimatyzatorów przenośnych - andrzejlisek - 2015-11-15

Wiem, że każdy instalator klimatyzacji powie, że w klimatyzatorze należy czyścić wymienniki ciepła, zbiornik na skropliny i kontrolować ilość czynnika chłodniczego minimum raz w roku, a najlepiej dwa razy w roku przed sezonem i po sezonie, a nieczyszczony klimatyzator może zagrażać zdrowiu osób przebywających w klimatyzowanym pomieszczeniu. W niektórych splitach regularne czyszczenie jest jednym z warunków gwarancji.

Ja posiadam klimatyzator przenośny Fral FSC14SC kupiony wiosną w tym roku. Przejrzałem instrukcje obsługi kilku klimatyzatorów przenośnych różnych producentów i co ciekawe, w żadnej nie było nic napisane o rozwoju bakterii i grzybów i regularnym dezynfekowaniu układu chłodniczego i kontrolowaniu czynnika. Dzwoniłem i pisałem maile do kilku firm zajmujących się czyszczeniem i raz nie otrzymałem odpowiedzi, w jednym czy dwóch przypadkach powiedzieli, że zajmą się tym, jak dowiozę klimatyzator, ale to się wiąże z utrata gwarancji, a nieraz dostałem odpowiedź, że klimatyzator przenośny nie podlega takiemu czyszczeniu.

Moim zdaniem, zasada działania klimatyzatorów split i przenośnych jest taka sama, czyli dwa wymienniki ciepła, sprężarka i krążący czynnik chłodniczy, tylko jest inny obieg powietrza. W takim razie, jeżeli w jednych i drugich zachodzą te same zjawiska fizyczne i biologiczne, których konsekwencją jest rozwój bakterii, grzybów, smród wyrzucanego powietrza i problemy zdrowotne użytkowników, to jak to jest, że do czyszczenia splitów przywiązuje się dużą wagę, producenci wręcz tego wymagają jako jeden z warunków gwarancji, a temat czyszczenia przenośnych jest pomijany, nie ma nic na ten temat w instrukcji poza czyszczeniem obudowy i filtrów wodą?

Czyszczenie klimatyzatorów przenośnych - manitou - 2015-11-15

Odpowiedź chyba nasuwa się sama... A jak często kontrolujesz wagę czynnika w swojej lodówce? Cool Ale tak tak... trzeba robić przeglądy serwisowe. Wychodzi się z prawidłowego założenia, że użytkownik tylko naciska guziki na pilocie i oczekuje efektu. Innej obsługi producent urządzeń typu split nie przewiduje dla użytkownika. Za to przewiduje dla serwisanta, któremu sprzedał swoje urządzenie i który w razie awarii poświęci swój czas na dojazd diagnozę i naprawę urządzenia. Dlatego aby mieć gwarancję, trzeba serwisantowi zapłacić raz na rok.

Czyszczenie klimatyzatorów przenośnych - DBKlima - 2015-11-16

andrzejlisek napisał(a):Ja posiadam klimatyzator przenośny Fral FSC14SC kupiony wiosną w tym roku. ?
... nie rozumiem czemu wszyscy dają niską stawkę za tą usługę konserwacji
bo nakład pracy jest często o wiele większy niż przy splicie ściennym po roku użytkowania.

manitou napisał(a):Odpowiedź chyba nasuwa się sama... A jak często kontrolujesz wagę czynnika w swojej lodówce? Cool [...]
.... wagę gazu ?