Forum Klimatyzacja
dziwne odgłosy syczenie przelewanie volvo v40 - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: dziwne odgłosy syczenie przelewanie volvo v40 (/showthread.php?tid=8966)

dziwne odgłosy syczenie przelewanie volvo v40 - Rzymek - 2015-07-27

Witam !
Na wstępie chciałbym powitać wszystkich Użytkowników Forum ! Smile

Mam następujący problem ,po zakupie auta z okolic parownika dochodziły dziwne odgłosy takie jakby syczenie ,szuranie z przelewaniem Sad Diagnoza zawór rozprężny ! Został wymieniony i niby było ok . Po jakimś czasie odgłosy powróciły Sad Pan Mechanik stwierdził ,że chyba sprężarka pada i daje za małe ciśnienie ,więc postanowił dobić trochę więcej czynnika ! Nominalnie jest 850g mówił że dobił 950g i faktycznie było cicho.
Ponieważ jadę na urlop oddałem auto do innego warsztatu na przegląd klimy i Panowie wyciągnęli z układu 1190g Rolleyes Czy gość trochę nie przesadził ? Druga sprawa że nabili około 900g i odgłosy powróciły Sad Nie słychać tego cały czas tylko sporadycznie np. jak zatrzymuję się przed światłami , lub jak obroty spadają czasami zabulga Smile Czy Ktoś spotkał się z takim zjawiskiem ? Co to może być ?

dziwne odgłosy syczenie przelewanie volvo v40 - jolantastruzynska - 2015-07-27

to może być usterka układu..wydaje mi się, że trzeba też zrobić odgrzybianie klimatyzacji w jakimś sprawdzonym serwisie. kumpel miał jakiś taki podobny problem i odgrzybianie pomogło

dziwne odgłosy syczenie przelewanie volvo v40 - Rzymek - 2015-07-27

jolantastruzynska napisał(a):to może być usterka układu..wydaje mi się, że trzeba też zrobić odgrzybianie klimatyzacji w jakimś sprawdzonym serwisie. kumpel miał jakiś taki podobny problem i odgrzybianie pomogło

Hmm był wykonany pełen cykl ozonowania !

dziwne odgłosy syczenie przelewanie volvo v40 - Tadeusz4321 - 2015-07-27

jolantastruzynska napisał(a):to może być usterka układu..wydaje mi się, że trzeba też zrobić odgrzybianie klimatyzacji w jakimś sprawdzonym serwisie. kumpel miał jakiś taki podobny problem i odgrzybianie pomogło
Odgrzybianie pomoze jak najbardziej.Jak umarłemu kadzidło

dziwne odgłosy syczenie przelewanie volvo v40 - Klimek - 2015-07-30

A ile stacja ściągnęła oleju i ile dodała ??

dziwne odgłosy syczenie przelewanie volvo v40 - Rzymek - 2015-07-31

Klimek napisał(a):A ile stacja ściągnęła oleju i ile dodała ??

Szczerze powiem nie wiem :/ Chyba dodali jakieś 50 g czy jakoś tak ale nie wiem :/
A myślisz ,że może to mieć znaczenie ?

dziwne odgłosy syczenie przelewanie volvo v40 - frost-ch - 2015-08-01

Rzymek napisał(a):
Klimek napisał(a):A ile stacja ściągnęła oleju i ile dodała ??

Szczerze powiem nie wiem :/ Chyba dodali jakieś 50 g czy jakoś tak ale nie wiem :/
A myślisz ,że może to mieć znaczenie ?
A cz któryś z panów mechaników wymienił filtr odwadniacz?

dziwne odgłosy syczenie przelewanie volvo v40 - mg - 2015-08-01

Dokładnie obsłuchaj skąd dobiegają odgłosy(przyda się stetoskop) zazwyczaj specyfika syczenia i miejsce precyzuje usterkę.

dziwne odgłosy syczenie przelewanie volvo v40 - Rzymek - 2015-08-01

Osuszacz wymieniony jeżeli o to chodzi , a odgłosy dochodzą z okolic parownika /zaworu rozprężnego ! Dodam ,że zawór był wymieniany bo przed wymianą były dokładnie takie same objawy.

dziwne odgłosy syczenie przelewanie volvo v40 - Klimek - 2015-08-03

Miałem raz taki przypadek i klient przyjechał z takimi odglosami. Czynnika bylo duzo ale i oleju bardzo duzo stacja sciagnela okolo 90ml. Myslalem ze byl zaolejony wiec dodalem go mniej. Po miesiącu klient wrocil z zatartym kompresorem. Nie wiem czy te dzwieki spowodowane sa zlymi proporcjami oleju do czynnika w ukladzie ??