Forum Klimatyzacja
program doboru kanałów oraz nawiewników - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: program doboru kanałów oraz nawiewników (/showthread.php?tid=902)

program doboru kanałów oraz nawiewników - rastaman - 2007-11-22

Zwracam się do Was drodzy forumowicze z prośbą o polecenie mi jakiegoś prostego programu freeware pomocnego w zgrubnym doborze gabarytów kanałów nawiewnych wraz z anemostatami. Pozdrawiam.

program doboru kanałów oraz nawiewników - Tollo - 2007-11-22

Wymiarowanie kanałów to raczej arkusz Excela (kryterium- np. prędkość poniżej 4.5 m/s, boki pasujące do ustroju). W spiro jeszcze prościej, bo tylko średnica->prędkość. Dobór anemostatów
wg programików doboru kazdego producenta, np. TRxxx-a, Lxxx-a itd. Zajrzyj na forum wentyxxx.pl

program doboru kanałów oraz nawiewników - rastaman - 2007-11-25

w jednej z odpowiedzi na inny post doczytałem Tollo , że sugerujesz wedle jakiegoś źródła 1-2 W/m2 dla serwerowni. Czy masz może jakieś namiary na "ściągę" przy założeniach wstępnego doboru dla tego typu obiektów? Muszę dobrać CRAC'a i policzyć parę metrów kanału nawiewnego "od góry" niewielkiego MDF'u, zakładam również wmieszać około 10% powietrza świeżego ale daaawno tego nie liczyłem i nowe trendy byłyby dla mnie wielce pomocne. Recknagel, którego mam nie uwzględniał jeszcze takich pomieszczeń klimatyzacji precyzyjnej...

program doboru kanałów oraz nawiewników - Tollo - 2007-11-26

Holahop, sądzę że 1-2W/m2 (zysków ?) w serwerowni to chochlik. Powinno być rzędu 0.2-2 kW/m2
gdzie 2 kW to magazyny danych. Po co tyle swieżego powietrza ? To nie miejsce stałej pracy, 50m3/h dla pracownika. Czyli wentylacja w obiegu z chłodzeniem (Tpom ok. 24-26°C, tnaw rzędu 15°C, strumień wynikający z odbieranej mocy jawnej). Sciąga: mozna zapewne spotkać wytyczne kontraktowe dot. chłodzenia serwerowni; ASHRAE Handbook. Uwaga: dochodzą problemy ppoż. Powodzenia.

program doboru kanałów oraz nawiewników - rastaman - 2007-11-26

Rzecz jasna - zabrakło literki "k" Wink i to by się nawet zgadzało z obciążeniem cieplnym jakie ktoś już wstępnie policzył dla tego pomieszczenia MDF (60 m2, 17 rack'ów, pomieszczenie bez okien, otoczone biurami, zyski od świetlówek pomijalne - total: 90kW, co daje ok. 1,5 kW / m2). Przewiduję 2 szafy w pracy ciągłej (+1 awaryjnie) po 14220 m3/s każda w obiegu wewnętrznym oraz dodatkowo 10% powietrza świeżego dostarczanego do przyległej klimatyzatorni (ze względu na brak możliwości zastosowania nawiewu poprzez płyty podłogowe perforowane zmuszony jestem obrobione powietrze doprowadzić dwoma kanałami od góry, z anemostatami kierunkowymi skierowanymi bezpośrednio nad strefę rack'ów; wyciąg powietrza ogrzanego poprzez żaluzję 1200x1000 do pomieszczenia klimatyzatorów - ujęcie dolne frontowe); kubatura serwerowni 232m3. Wydaje mi się, że naddatek powietrza świeżego w ilości 1400 m3/h powodując nadciśnienie nie wpłynie znacząco na zachwianie pracy wentylatorow szaf klimatyzacyjnych. Temperatura wewnątrz pomieszczenia, mierzona na powrocie, powinna być utrzymana na poziomie 20 st C, a nawiewu 15st C. Co się tyczy ochrony ppoż. przewiduję system F2000 zsynchronizowany z pracą szaf oraz klap odciążającej oraz oddymiającej (+wentylator przewietrzający). Wielkość kanałów nawiewnych mam zamiar dobrać w oparciu o kryterium prędkości powietrza w kanale głównym nie przekraczającą 4,5 m/s. czy wedle Was powyższe założenia mają sens? Wdzięczny będę za wszelki komentarz. Pozdrawiam serdecznie.

program doboru kanałów oraz nawiewników - Tollo - 2007-11-26

Moim skromnym zdaniem: chyba nie bilansuje się strumień powietrza z odbieraną mocą jawną ? Trudno uzyskać Tpom ok. 20°C, skoro nawiew jest rzędu 15°C (kolizja 90kW i 28440 m3/h przy dT 5 deg.) Może uda się uzgodnić Tpom 24°C ? Spodziewam się ok. 30-40 000 m3/h powietrza w obiegu chłodzącym. Anemostaty przy 200 wymianach/godz. to strop mocno perforowany. Chłodzenie sprężarkowe czy wodne typu fan-coil ? Zapasowe źródła chłodu ? Może warto pomyśleć o free coolingu (uzytkownika zaboli te 30-40 kW mocy elektrycznej szaf) ?Prędkości w kanałach rzędu 5-9 m/s (limit to spręż wentylatorów w szafach ). Po co aż 1400 m3/h pow swieżego ? Żeby jeszcze dociążyć chłodnice ? Polecam materiały firm np. Trxxe, Emxxxn, Stxxlz.Obawiam się,że sąsiednia serwerownia lezy w inne strefie ogniowej ? To apropos programu do doboru kanałów Wink .

program doboru kanałów oraz nawiewników - rastaman - 2007-11-26

Emxxxn policzył 3 szafy po 14220 m3/h każda (2 pracują, 1 stand by - zapasowe źrodło chłodu); temp. nawiewu wyszła im przy tym 22st C; CCUs zasilane agregatem wody lodowej 7/12; wedle producenta te szafy dają po 59.7 kW realnej mocy chłodniczej każda, ESP 50 Pa (to może być chyba trochę za mało...). Pomieszczenie ma 4 metry wysokości tak więc miejsca na kanały i strop podwieszany mam dość. Zastanawiam się nad dyszami kierunkowymi bezpośrednio skierowanymi na racki (2 rzędy po 9 sztuk); długość kanałow po bokach pomiszczenia to jakieś 6 metrów (+ 2m do kolektora nad 3 szafami w przylegającym pomieszczeniu klimatyzatorni, którą chcę potraktować jako jeden wielki klimatyzator, czy też komorę kurzową). Czy wedle Ciebie prędkość w tak krótkim odcinku kanału 5-9 m/s nie jest za duża? Faktem jest, iż ze względu na brak możliwości zastosowania równomiernego rozdziału powietrza od dołu, zmuszony będę dać trochę większe ciśnienie (wydłużyć strumień powietrza owiewającego serwer, jakieś 2 metry wysokie). Przekonałeś mnie co do tego, że 10% pow. świeżego to za dużo - MDF jest sporadycznie obsługiwany przez 1-2 osoby max godz/dzień. Bardzo serdecznie dziękuję Ci za okazaną pomoc w rozwiązaniu tych dylematów. Pozdrawiam.