![]() |
Klimatyzator Mitsubishi SRK63ZE-S1/SRC63ZE-S1 błąd - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Klimatyzator Mitsubishi SRK63ZE-S1/SRC63ZE-S1 błąd (/showthread.php?tid=9072) |
Klimatyzator Mitsubishi SRK63ZE-S1/SRC63ZE-S1 błąd - mirkortv - 2015-09-01 Witam Posiadam klimatyzator Mitsubishi wewnętrzny SRK63ZE-S1 i zewnętrzny SRC63ZE-S!-S.I mam z nim problem. Po włączeniu działa nawiew panelu wewnętrznego , ale nie włącza się klimatyzatora zewnętrznego sprężarka i wentylator. Proszę o pomoc.Sprawdzone było ciśnienie w układzie czynnika , jest prawidłowe . Czy może to być przyczyna czujnika zaworu rozprężnego czy raczej elektronika. Na panelu wewnętrznym sygnalizuje alarm , świeci dioda RUN i miga 6 razy dioda Timer.W instrukcji podany jest Error of signal trnasmission(błąd sygnału transmisji) , którego przyczyną jest Defective power supply.Broken signal wire ,defektive in/outdoor unit boards i drugi błąd w instrukcji :Indoor fan motor error Defective fan motor , poor connector connection.Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Klimatyzator Mitsubishi SRK63ZE-S1/SRC63ZE-S1 błąd - aminokwas - 2015-09-02 mirkortv napisał(a):....Sprawdzone było ciśnienie w układzie czynnika , jest prawidłowe...Krok drugi: sprawdzić dokładnie wszystkie połączenia elektryczne. Klimatyzator Mitsubishi SRK63ZE-S1/SRC63ZE-S1 błąd - obser - 2015-09-02 Użyj jakiegoś dobrego preparatu do czyszczenia styków. Ostatnio nasiedziałem się nad jednym urządzeniem,niby podokręcałem,już chciałem zamówić płyty,ale najpierw jeszcze wszystko skręciłem używając preparatu Wurtza i nagle ruszyło jakby nigdy nic. Żeby gość nie płakał na koszty,to faktycznie bym go w nie wpakował. Klimatyzator Mitsubishi SRK63ZE-S1/SRC63ZE-S1 błąd - mirkortv - 2016-04-09 Witam ponownie. Naprawiłem zasilacze w płytach sterowania i mocy w module zewnętrznym. Po tej naprawie brak jest alarmów na panelu wewnetrznym , nie miga dioda Timer , nawet kilka godzin , swieci tylko dioda Run. Pomierzyłem napięcia na linii komunikacyjnej miedzy jednostką zewnętrzną a wewnętrzna. Jest napiecię które się zmienia od około2,5V do 14V, a przy odłączonych przewodach od strony wewnętrznej na przewodach jest od 9V do 17V , po stronie zewnętrznej jest 0V (brak napięcia). Czy jest to objaw prawidłowy. Sprawdzałem w momencie odłączenia komunikacji po chwili pojawia sie błąd - przerwa w komunikacji ( 6 mignięć diody TIMER.W momencie pojawienia sie alarmu napięcie nie zmienia sie i wynosi około 4V. Czy możliwe jest ,że moduł mocy jest uszkodzony a moduł sterownika nie wysyła alarmów o jego uszkodzeniu . Nie włącza się wentylator i sprężarka w module zewnętrznym. Pozdrawiam Klimatyzator Mitsubishi SRK63ZE-S1/SRC63ZE-S1 błąd - mirkortv - 2016-04-11 Witam. Po pewnym czasie zauważyłem ,że pojawia się alarm - kod błędu E42 ( świeci dioda RUN i jedno mignięcie diody TIMER co 8 sekund ) .Podejrzewam uszkodzenie płyty zasilacza - inwertera zasilającego sprężarkę .Tranzystor mocy wymieniłem wcześniej , ponieważ był uszkodzony. Chciałem sprawdzić płytę główna - sterowania czy jest sprawna , wymuszając inne alarmy. Czy przy takim błędzie jest taka możliwość .W załaczniku przesyłam kody błędów. Pozdrawiam Klimatyzator Mitsubishi SRK63ZE-S1/SRC63ZE-S1 błąd - miezala5 - 2016-04-12 Co Ty sie boksujesz! Wymien płyte i juz! Klimatyzator Mitsubishi SRK63ZE-S1/SRC63ZE-S1 błąd - joker - 2016-04-12 Zacznij od separacji komunikacji przewodów.Czy to przemysł? ![]() Klimatyzator Mitsubishi SRK63ZE-S1/SRC63ZE-S1 błąd - mirkortv - 2016-04-12 Klimatyzator jest w moim zakładzie . Mogę wymienić tylko jedną płytę Jeśli zamówię płytę zasilacza to chciałbym mieć pewność ,że płyta sterowania jest dobra, dlatego chciałem sprawdzić inne alarmy( symulację).Nie sztuka zamówić a potem iść w koszty. Tak dla orientacji płyta zasilacza to koszt 1300zł, a sterowania 1700 netto. Pozdrawiam |