Forum Klimatyzacja
Transport jednostki zewnętrznej - problem z olejem - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Transport jednostki zewnętrznej - problem z olejem (/showthread.php?tid=9159)

Transport jednostki zewnętrznej - problem z olejem - hdtv - 2015-10-21

Witam
zakupiłem drugi zestaw klimatyzacji do mieszkania (Fuji, taki sam jak mam pierwszy). Zestaw jest nowy, przyszedł kurierem. Oczywiście podczas transportu jak do mnie dojechał pudło jedn. zewn. stało na boku wcześniej to w ogóle nie wiadomo jak transportowali. Gdzieś tu kiedyś czytałem ze istnieje niebezpieczeństwo wycieku oleju z kompresora jak nie stoi normalnie, czy to prawda? Rozebrałem obudowę i żadnego wycieku nie widać, wszystko suche, czy to znaczy że wszystko OK czy jednak mogło coś wycieknąć a jeśli tak to gdzie i jak?

Transport jednostki zewnętrznej - problem z olejem - miezala5 - 2015-10-21

Nie powinno być problemu!Postoi troche normalnie i powinno byc o.k
Układ jest hermetyczny!
Chodzi o to zeby olej z miski olejowej sprezarki nie dostał sie w duzej ilosci do ukladu zwłaszcza na strone tłoczna do skraplacza.

Transport jednostki zewnętrznej - problem z olejem - radekklimat - 2015-10-22

A jak się dostanie na stronę tloczna do skraplacza to co się stanie?

Transport jednostki zewnętrznej - problem z olejem - jack63 - 2015-10-22

radekklimat napisał(a):A jak się dostanie na stronę tloczna do skraplacza to co się stanie?
Wtedy wybuchnie. Big Grin.
A ja pytam jak się ma tam dostać gdy sprężarka nie pracuje?
hdtv Wystarczy aby kompresor razem z "obudową" wrócił do normalnej pozycji pracy i ...poczekać.
Powinno byc OK.

Transport jednostki zewnętrznej - problem z olejem - hdtv - 2015-10-22

OK, czyli jeśli chodzi o olej sprawa wyjaśniona - dziękuje, co niektórzy niby znający sie na rzeczy straszą jeszcze możliwością wypięcia silnika kompresora z wewnętrznego zawieszenia co można zdiagnozować dopiero po odpaleniu - co powiedzą praktycy, czy faktycznie w klimie tej klasy (Fuji/Fujitsu) jest to możliwe?

Transport jednostki zewnętrznej - problem z olejem - DBKlima - 2015-10-27

hdtv napisał(a):[...] co powiedzą praktycy, czy faktycznie w klimie tej klasy (Fuji/Fujitsu) jest to możliwe?
Prowokacja ?? ?? ??

Od 3 lat nie zdarzyło mi się otrzymać agregatu źle transportowanego.
Wszystkie klimatyzatory wysyłane kurierem otrzymuję tylko na paletach .

Druga sprawa - zamawiamy na magazyn więc praktycznie i tak swoje odczekają.

... ale gdybym dostał taki transport jaki opisujesz (z agregatem postawionym do góry kopytami) to zrobił bym zdjęcia przy dostawie (z numerami SN) i wpisał odmowa przyjęcie - towar nie był transportowany zgodnie z etykietami na opakowaniach - wina spedycji . Jak brak etykiet to winny nie kurier tylko producent / dystrybutor - choć raczej takie wtopy nie istnieją lub zdarzają się nielicznym.

Transport jednostki zewnętrznej - problem z olejem - Rozkminka - 2015-10-28

Witam tak jak napisał kolega miezala5 postaw urządzenie w prawidłowej pozycji a w przeciągu 2 - 3 h olej wróci na swoje miejsce.
Przy podłączani urządzenia do instalacji i odkręceniu zaworu HP. HL pewna ilość oleju zostanie rzucona po rurociągu i parowniku