Forum Klimatyzacja
Wyciek ze sprężarki klimatyzacji - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Wyciek ze sprężarki klimatyzacji (/showthread.php?tid=9238)

Wyciek ze sprężarki klimatyzacji - rustin - 2016-01-06

Miesiąc temu wymieniłem sprężarkę klimatyzacji, stara nie dawała rady i chłodziła tylko podczas jazdy. Kupiłem używkę jak to bywa 100% sprawną Smile Założona i wszystko było ok. Parę dni temu zauważyłem , że od spodu auta jest cała mokra. Użyta była z racji pogody kilka razy i chłodziła. Teraz nie wiem czy się nawet włączy bo jest na minusie.
Mam 2 pytania.
Czy można to naprawić i czy jest sens ?
Jeżeli mechanik który mi to wymieniał wlał oleju do pełna czyli za dużo , to ją rozszczelniło czy wyrzuciło nadmiar i może być szczelna teraz? ( zakładam , że mógł wlać za dużo , bo nie odmierzał tylko wlewał z opakowania )
http://fotowrzut.pl/FJODDA6XT5

Wyciek ze sprężarki klimatyzacji - N.O.R. - 2016-01-07

Jeżeli chodziła cicho, trzymała ciśnienia to jest dobra, tylko dupa z mechanika, trzeba było sprawdzić najpierw szczelność przy nabijaniu czynnika, a właściwie to rozkręcić sprężarkę i uszczelniacze nowe dać, chyba że ciebie poinformował co robi, olej nic tu nie ma do rzeczy

Wyciek ze sprężarki klimatyzacji - rustin - 2016-01-07

Nic mnie nie informował. Założył, zalał olejem, nabił i tyle. Sprężarka dobrze chłodziła i była cicha. Lepiej szukać drugiej ( ta kosztowała 120zł ) czy tą dać do uszczelnienia ? Jaki może to być koszt ?

Wyciek ze sprężarki klimatyzacji - N.O.R. - 2016-01-07

tak czy siak, właśnie tak jest z używanymi cześciami, trzeba wyjąć, uszczelnić i wsio, koszt taki jak za wyjęcie i włożenie sprężarki no i uszczelniacze, ew. jeżeli dobre a są wżery na alu to do uszczelniaczy silikon, czy jak to tam się zwie, nie pamiętam. Ceny ? różnie cenią, myślę że ok 200zł było by ok, jeżeli by nie było komplikacji po drodze, tylko niech da na azot na nawet parę godz. i sprawdzi szczelność, spryska ją rozrobionym szamponem czy nie puszcza bąbelków na łączach i trzpieniem pod cewką, zakładam że wstawia nowe oringi smarując uprzednio je olejem ?

Wyciek ze sprężarki klimatyzacji - rustin - 2016-01-07

A skąd mam wiedzieć jak wstawia Smile Nawet nie wiem do kogo jechać , pytam czy jest sens uszczelniać czy kupować drugą używkę. A może regenerowaną na allegro ? czytałem , że te regenerowane to w 80% padają bardzo szybko, to prawda?

Wyciek ze sprężarki klimatyzacji - N.O.R. - 2016-01-08

rustin napisał(a):A skąd mam wiedzieć jak wstawia Smile Nawet nie wiem do kogo jechać , pytam czy jest sens uszczelniać czy kupować drugą używkę. A może regenerowaną na allegro ? czytałem , że te regenerowane to w 80% padają bardzo szybko, to prawda?
To go podpytaj troche, litości, chyba masz język ? Jesteś już m/w w temacie, jak wyżej, pytasz co zrobić, zależy to od ciebie, już teraz chyba wiesz jak jest z używkami, jeżeli trzyma ciśnienia i chodzi dobrze to bym uszczelnił, na regenerowaną także ci dadzą gwarancję ale zapytaj jeszcze, a jak kupisz nową to nie padnie ? Jeżeli nie będzie wypłukany układ to i nowa padnie, zależy kto jak robi, musisz sam zdecydować.

Wyciek ze sprężarki klimatyzacji - gajdek419 - 2016-01-10

Co do oleju przy wymianie sprężarki - (jeżeli układ nie wymaga płukania po zatarciu) to najpierw tzreba zmierzyc (zlać) olej ze starej i potem w nowo zakładanej musi byc tyle samo oleju (czyli też tzreba zlać a potem wlać tyle ile było w starej). Tak jak pisał N.O.R - gdyby nawet było za duzo oleju to nie ma prawa puścić na sprężarce.
Podoba mi się też Twój opis czemu wymieniałes popzrednią tzn że chłodziła tylko w trakcie jazdy - ktoś Ci źle zdiagnozował przyczynę bo zapewniam, że sprężarka tutaj na 100% nie była przyczyną (sprężarka pracuje niezależnie od prędkości samochoduSmile) Czy ten sam mechanik diagnozował i wymieniał sprężarkę?
Ogólnie ze zdjęć widać, ze cieknie z przodu i z tyłu pod pokrywą zaworu - dziwne, być może ktoś tam grzebał...
Wymiana uszczelniacza w tej sprężarce (scroll sc90) wiąże się z demontażem pokrywy przedniej i wymianą łozyska kulkowego pod wałek (nie ma opcji wyjąć go bez uszkodzenia).
Co do sprężarek regenerowanych to są regenerowane (umyte, wypiaskowane) i REGENEROWANE (kompletnie demontowane, wymieniane łożyskowania i uszczelnienia a pozostałe części weryfikowane).

Wyciek ze sprężarki klimatyzacji - rustin - 2016-01-10

Inny mechanik diagnozował , na postoju też chłodziła ale przy 3 tyś rpm. To dlaczego wymiana pomogła ?

Druga sprawa , jeżeli wyciekł olej to nie zleje , żeby sprawdzić ile powinno być.
Dlaczego jak wyciekł olej a nacisnąłem zawór , ten co sie nabija klimę to ucieka gaz, czyli gaz jest i sprężarka szczelna a olej wywaliło nadmiarem ?

Sprężarka to model FS-10 ?

Wyciek ze sprężarki klimatyzacji - gajdek419 - 2016-01-10

No to zmienia posta rzeczy - działała na wysokich obrotach a nie tylko w trakcie jazdy.
Co do oleju - to w pierwszej olej nie uciekł - więc mógł to zmierzyc.
Co do naciskania na zawór i stwierdzania, ze gaz był: będzie go tylko 10 gramów i też będzie syczec przy naciskaniu zaworu Shroedera. Nadmiar oleju zalałby skraplacz i parownik - a jeżeli ciśnienie byłoby za wysokie to wystrzeliłby zawór bezpieczeństwa.
Na zdjeciu jest spręzarka spiralna SC90

Wyciek ze sprężarki klimatyzacji - rustin - 2016-01-11

gajdek419 napisał(a):No to zmienia posta rzeczy - działała na wysokich obrotach a nie tylko w trakcie jazdy.
Co do oleju - to w pierwszej olej nie uciekł - więc mógł to zmierzyc.
Co do naciskania na zawór i stwierdzania, ze gaz był: będzie go tylko 10 gramów i też będzie syczec przy naciskaniu zaworu Shroedera. Nadmiar oleju zalałby skraplacz i parownik - a jeżeli ciśnienie byłoby za wysokie to wystrzeliłby zawór bezpieczeństwa.
Na zdjeciu jest spręzarka spiralna SC90
Mógł i tego nie zrobił, teraz chcę samo wymienić. Czy masz możliwość sprawdzenia dokładnie ile potrzeba wlać oleju ? Jakie wymiary maja oringi co się przykręca przewody od klimy ?* te dwa oringi zielone.
To jest numer sprężarki 1S7H 19D629 CF , to jest scroll 90 ? Znalazłem właśnie w tis ford , że to fvs090 ?

Wyciek ze sprężarki klimatyzacji - gajdek419 - 2016-01-11

W sprężarkę wchodzi 200ml oleju i jest to pewnie ilośc oleju na cały układ (w 95% przypadków tak jest)
O-ringi 20x3,5mm tylko i wyłącznie z HNBRu

http://www.elstock.dk/da/shop/product/51-0141

Wyciek ze sprężarki klimatyzacji - rustin - 2016-01-11

Czyli ile wlać bo rozumiem, że nie 200ml ? Pod tym linkiem nie ma mojego numeru tzn nie ma końcówki CF ale to nie przeszkadza?
Znalazłem coś takiego http://webshop.nissens.com/Product# czyli wlać 120ml ?
Gdzie można kupić w necie pojedynczo takie oringi bo na allegro nie ma.
Dziękuje

Wyciek ze sprężarki klimatyzacji - gajdek419 - 2016-01-12

Na cały układ klimatyzacji w mondeo wchodzi 200ml oleju i tego oleju nie powinno byc ani mniej ani więcej.
http://www.elcamp.pl/public/content/file/klimatyzacjie/ilosci%20%20napelnien%20klimaAC-Fuellmengenhandbuch_2012_PL-klein.pdf
W tej chwili masz podejrzenie, że układ jest przeolejony. Jest jedyna metoda która da Ci pewnośc, że bedziesz wiedział ile oleju jest w układzie tzn: płukanie układu. Po płukaniu będziesz w 100% pewny, że ilośc oleju w układzie to ZERO gramów. Wtedy montujesz sprezarkę z z 200ml oleju i masz pewnosc, ile oleju w układzie masz.
Nissens mi się nie otwiera ale na ich wiedzy bym się nie opierał.

Co do o-ringów - albo serwis albo dobrac coś u mechanika zajmujacego się klimą.

Wyciek ze sprężarki klimatyzacji - adi76 - 2016-01-13

moja sprężarka w oplu corsie b była regenerowana w 2012r.i nadal pracuje bez zarzutów,znam jeszcze dwóch gości którzy maja regenerowane sprężarki i też nie narzekają.