zlecenie - sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji LG - Łódź - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: zlecenie - sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji LG - Łódź (/showthread.php?tid=9484) Strony:
1
2
|
zlecenie - sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji LG - Łódź - geralt - 2016-05-12 cóż - kilku osobom dziękuję za rozsądne podejście do tematu, kilku hejterom też... ze swojej strony - moje szkolenia w ciągu 10 lat kosztowały ok ~150 000zł i trwały łącznie ok 3/4 roku czasu, sprzętu nie muszę mieć bo nie licząc laptopa za 10k (z czego ~7k to legalne oprogramowanie) zawsze pracuję na sprzęcie klienta - wierzcie mi lub nie ale w zależności od komplikacji mój szef wycenia klientowi roboczogodzinę na ok 100zł netto (do 500zł max). Sorki ale z całym szacunkiem dla Waszego fachu musiałem wchłonąć "deczko" więcej wiedzy i odpowiedzialność też większa (może nie zatruję ludzi gazem ale mogę skutecznie unieruchomić przedsiębiorstwo) więc rozumiem że Waszym zdaniem to psucie rynku a moim propozycja niech będzie że "na fuchę" (zresztą napisałem że to okolice 150zł a nie dokładnie 150). Trafnie zostało powiedziane że nie ma sensu dalej bić piany więc proponuję by zainteresowana osoba napisała na PW a jeśli któryś z Was wątpi w to co napisałem wyżej proponuję zakład: gdy się spotkamy i udowodnię że nie kłamałem mam usługę gratis - jeśli kłamię masz 500zł co do pytania "Czy te 150 jest tylko jak test wyjdzie pozytywnie?" 150 bez względu na wynik, jeśli wyjdzie negatywnie 100zł extra za naprawę + ponowny test. zlecenie - sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji LG - Łódź - MarioO - 2016-05-12 geralt napisał(a):cóż - kilku osobom dziękuję za rozsądne podejście do tematu, kilku hejterom też... Pomysl sobie że to Ty jesteś szefem.Wyceniasz swoją pracę na 500zł a ktoś to robi za 150zł.Wydałeś na szkolenia 150 000zł i laptopa 10k zlecenie - sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji LG - Łódź - Amfan - 2016-05-12 geralt napisał(a):cóż - kilku osobom dziękuję za rozsądne podejście do tematu, kilku hejterom też... 150 zł test, który może się okazać negatywny +100zł naprawa + 150zł ponowny test =400zł zlecenie - sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji LG - Łódź - geralt - 2016-05-12 MariOo wierz mi lub nie ale mój obecny szef nie wydał na moje szkolenia 1zł, z tym że zaproponował bdb pensję. Większość szkoleń i doświadczenia zdobyłem za granicą pracując dla dużych korporacji które zarobiły dzięki mnie sporą kasę więc ich inwestycja się zwróciła z nawiązką (wilk syty owca cała). Oczywiście że na rynku jest sporo tańszych fachowców którzy wcale nie muszą być gorsi ode mnie i to klient ostatecznie decyduje z których usług chce skorzystać (mnie praktycznie to lotto - o pracę absolutnie się nie boję a biorąc pod uwagę wyniki szef też zadowolony). Ale zmieniamy temat bo to nie story "ja wspaniały" tylko "ja poszukuję" Podsumowując aby powiązać tematy: nie potrzebuję fachowca z 20letnim stażem i sprzętem za 100000zł bo to nie idzie o serwerownię tylko o prostego splita 3.5kW potrzebuję osobę która dobrze ogarnia temat, ma sprzęt który sobie poradzi, certyfikację LG i ochotę dorobić do wypłaty (jak pisałem rachunku nie potrzebuję), jeśli przez przypadek taka osoba ma 20lat praktyki to super, jeśli 2 lata i założyła ~20 instalacji to pewnie na moje potrzeby też starczy - reszta na PW. zlecenie - sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji LG - Łódź - Whisky - 2016-05-12 Taka głupia rozmowa... Dać gwarancje na coś co dwa dni po niby szczelności może się zepsuć i później naprawiać po kimś bo się dało gwarancje na cudzą prace. Barbie dobrze prawi! polać mu! zlecenie - sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji LG - Łódź - geralt - 2016-05-12 Amfan - nadinterpretacja: 150zł + jeśli wynik negatywny 100zł za naprawę wycieku + retest = 150 +100 = 250zł łącznie (100zł za kielichowanie i dokręcenie zaworka to lekka przesada) zlecenie - sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji LG - Łódź - MarioO - 2016-05-12 geralt napisał(a):MariOo wierz mi lub nie ale mój obecny szef nie wydał na moje szkolenia 1zł, z tym że zaproponował bdb pensję. Większość szkoleń i doświadczenia zdobyłem za granicą pracując dla dużych korporacjach które zarobiły dzięki mnie sporą kasę więc ich inwestycja się zwróciła z nawiązką (wilk syty owca cała). Oczywiście że na rynku jest sporo tańszych fachowców którzy wcale nie muszą być gorsi ode mnie i to klient ostatecznie decyduje z których usług chce skorzystać (mnie praktycznie to lotto - o pracę absolutnie się nie boję a biorąc pod uwagę wyniki szef też zadowolony). Ale zmieniamy temat bo to nie story "ja wspaniały" tylko "ja poszukuję" Profesjonaliści korzystają z usług profesjonalistów. Powodzenia. zlecenie - sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji LG - Łódź - awax - 2016-05-12 A Ty przypadkiem nie jesteś takim Wałęsą w swoim zawodzie.Bez Ciebie te firmy na Zachodzie pewnie by padły. Klimę montowałeś sam w ramach relaksu?Przeciez Twoje zareobki z pewnością pozwalaja na zlecenie tego profesjonalistom. Moze wiele sie nauczyłes ,ale szacunku dla czyjejs pracy i wiedzy z pewnością nie. Namawianie do fuchy i potwierdzenia nieprawdy to przestepstwo. zlecenie - sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji LG - Łódź - geralt - 2016-05-12 awax model o którym pisałem upatrzyłem sobie już 2 lata temu ale pracowałem za granicą więc nie było sensu zakładać, parę miesięcy temu wróciłem do kraju i jako że robi się cieplej pomyślałem że warto odświeżyć temat puki ruch w interesie pozwala na krótkie terminy, znalazłem w google 5 firm które zakładają klimatyzatory LG w Łodzi ale od każdej dowiedziałem się że "Sorry wodzu ale LG wycofało ten model z rynku polskiego i możemy zaproponować LG Sirius w cenie xxx (gorsze parametry, zarówno COP jak i głośności i energooszczędności) czy "Posiadamy w ofercie klimatyzację ścienną GENERAL seria LT 2,5 kW/3,2 kW w cenie 5 300 zł netto plus standardowy montaż 700 zł netto [reklama]. Do tego można oczywiście zastosować stawkę 8% vat zgodnie z obowiązującymi przepisami." Podsumowując: nie zaproponowano żadnej zbliżonej cenowo alternatywy o takich parametrach jak model "prestige". Poszukałem w necie i znalazłem 2 ostanie sztuki H12AL z polskiej dystrybucji, więc niewiele myśląc kupiłem 1 szt w Warszawie (akurat byłem w tym mieście). Początkowo montaż chciałem zlecić profesjonalnej firmie i znów google, 5 firm z Łodzi i: Z 5 firm 3 odpisały "Nasza firma nie montuje klimatyzacji nie zakupionych u nas.", 1 podała 1500zł za instalację a 1 w ogóle nie odpowiedziała. Tak zupełnie szczerze wq..em się i stwierdziłem że ogarnę temat sam (mam niezłe pojęcie o technice i dzięki ojcu nie najgorsze o obróbce metalu, klimatyzację w aucie naprawiałem sam i działała przez 5 lat bez problemu - do sprzedaży auta) poświęciłem 3 dni na czytanie manuali, przeglądanie for internetowych i filmów instruktarzowych i stwierdziłem że temat jest do ogarnięcia przy czym przyda się test szczelności i dlatego napisałem ten post na forum. Widzę że przy okazji wbiłem kij w mrowisko ale może to i dobrze - może jak się do Was kiedyś zgłosi ktoś z podobnym problemem (założenie klimy nie kupionej u Was) to dacie cenę +20% a nie +120% i nie będzie zmuszony pisać takich postów. zlecenie - sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji LG - Łódź - miezala5 - 2016-05-12 Najbardziej to sie Cieszę z tego że poswieciłem czas na czytanie tego tematu to to że coraz wiecej firm robi to co ja grzecznie odmawia montażu urzadzen nie zakupionych u siebie lub podaje odpowiednio cene!!! zlecenie - sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji LG - Łódź - mg - 2016-05-12 miezala5 napisał(a):Najbardziej to sie Cieszę z tego że poswieciłem czas na czytanie tego tematu to to że coraz wiecej firm robi to co ja grzecznie odmawia montażu urzadzen nie zakupionych u siebie lub podaje odpowiednio cene!!!Ci którzy odmawiają lub windują ceny, terminy są postrzegani jako odmieńcy (wybrzydzający robotą) Dopóki istnieje możliwość zakupu urządzenia zawierającego kontrolowane czynniki chłodnicze w sprzedaży detalicznej??? Nie hermetycznego zlecenie - sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji LG - Łódź - obser - 2016-05-13 geralt napisał(a):MariOo wierz mi lub nie ale mój obecny szef nie wydał na moje szkolenia 1zł, z tym że zaproponował bdb pensję. Większość szkoleń i doświadczenia zdobyłem za granicą pracując dla dużych korporacji które zarobiły dzięki mnie sporą kasę więc ich inwestycja się zwróciła z nawiązką (wilk syty owca cała). Oczywiście że na rynku jest sporo tańszych fachowców którzy wcale nie muszą być gorsi ode mnie i to klient ostatecznie decyduje z których usług chce skorzystać (mnie praktycznie to lotto - o pracę absolutnie się nie boję a biorąc pod uwagę wyniki szef też zadowolony). Ale zmieniamy temat bo to nie story "ja wspaniały" tylko "ja poszukuję" Nie rozumię,pięknie zarabiasz,a szukasz głupiego.Ja mam podbić Ci moją pieczątką gwarancję na lewo,bez kwitu.Ładnie sobie wykombinowałeś,bo w ten sposób zyskasz super gwarancję.Za pół roku telefonik,że coś Ci się w klimie nie podoba,przyjeżdżacie dziś,czy powiadomić US,że nie chcieliście wystawić FV,co mam udokumentowne w karcie gwarancyjnej? Nie lepiej było zrobić montaż "fizyczny", a sprawy kielichowania, próżniowania-czyli osuszania i rozruchu zostawić firmie i przeznaczyć na to większy budżet? Firma wtedy miałaby pewność swojego montażu,a brudne prace załatwiłbyś Ty.Nie wierzę,że szef wyśle Cię do innej firmy na godzzinę i ją obciąży 100 zł,zastosuje tą stawkę jak w danej firmie będziesz miał 100 godzin ciągłej pracy.I zapomnij, aby ktoś rozgarnięty podbił Ci gwarancję i nie wystawił choćby paragonu. zlecenie - sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji LG - Łódź - geralt - 2016-05-13 obser 1. wjedź proszę na I stronę i przeczytaj jeszcze raz pierwszy post który zaadresowałem do Ciebie a zrozumiesz na jakich informacjach bazowałem 2. Wpisz w gogle LG H12AL awaria / usterka / problem i zobacz ile wyświetli wyników, dla porównania wpisz ten model + "opinie forum" i zobaczysz ilu masz zadowolonych użytkowników - na tej podstawie określam prawdopodobieństwo wystąpienia usterki. 3. Może i nie najgorzej zarabiam (choć daleko od "pięknie") ale odkładam na budowę domu i każdy grosz się liczy, to że nie chciałem kupić chińczyka za ~1500zł to już inna kwestia ale nie zmienia to faktu że przy dobrych wiatrach za 2~3 lata zmienię mieszkanie a samą klimę będę używał góra przez 2~3 dni w tygodniu (i tylko przy temperaturach większych niż 25'C) 4. Pomimo mojej wiedzy i szkoleń dasz mi 1000zł za zainstalowanie Windowsa na swoim komputerze? (to 2h pracy licząc najnowsze sterowniki, patche, program antywirusowy itp.) założę się że wycenisz to góra na 100~150zł 5. Czy ja naprawdę muszę Wam wszystko tłumaczyć? - tak jak ktoś napisał: jesteś zainteresowany pisz, nie jesteś daruj sobie ten temat i tyle zlecenie - sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji LG - Łódź - obser - 2016-05-13 ad.4. Nie dam Ci nic za konfigurację komputera,bo to zlecam firmie,od której kupuję sprzęt i odbieram gotowy do pracy z zainstalowanymi wszystkimi programami pdf,rar i inne.Oni są fachowcami i im za to płacę i nie narzekają jakie to gówno kupiłem jak to było kiedyś. I tu trafiłeś mnie w czuły punkt,bo miesiąc temu dostałem "wykład" od znajomego,że utopiłem 800 stówek,bo mogłem kupić golasa na Allegro,a jego syn by mi wszystko ogarnął za stówkę,a w ogóle płacić za Avasta,to debilizm.A ja wiem swoje,komp śmiga,jak coś nie będzie tak to ich problem. A mam taką pracę,że mam trochę czasu i podyskutować lubię i chciałbym dożyć takich czasów,aby w naszym kraju było normalnie,a nie 95% prywatnej budowlanki to "szara strefa",Allegro tak samo,hurtownie stają się detalistami. Taki wyścig szczurów nigdy do normalności nas nie doprowadzi. zlecenie - sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji LG - Łódź - geralt - 2016-05-13 obser to idźmy za ciosem - kupiłeś zestaw z zainstalowanym systemem itp. czy gdybyś kupił golasa zgłosiłbyś się do nich i dał 800zł na FV za instalację czy 100 synowi znajomego bez kwita lub 150 informatykowi z sąsiedniej firmy jako fuchę? - pamiętaj że ja nie miałem opcji zakupu zestawu z montażem w moim mieście (najbliższy dojazd z Warszawy ale to już nie dość że ceny Warszawskie to dojazd i cały dzień pracy - 1800~2000zł) ............................................................................................................... Temat nic nie wnosi i zostaje zamknięty. Pozdrawiam, Administrator. |