![]() |
|
Kilka pytan poczatkujacego - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Kilka pytan poczatkujacego (/showthread.php?tid=9543) Strony:
1
2
|
Kilka pytan poczatkujacego - Jarek79kk - 2016-05-28 Witam, z racji zapotrzebowania zakupilem do serwisu urzadzenie do obslugi kliatyzacji i mam kilka pytan Duzo czytam i probuje sie tego ustrojstwa nauczyc w podstawach jakie sa mi potrzebne do codziennej pracy. Pytania z przykladow wczorajszego dnia wlasciwie pierwsze jakich nie rozumiem. Sam osobowy podpiety automat i uruchomiony proces, wszystko przebieglo jak zawsze. Proba klimatyzacji i problem. Kompresor chodzi wentylator rowniez rurka od hp tak goraca ze nie da sie zlapac, druga w normalnej temp. Po chwili kompresor sie wylacza w kabinie oczywiscie temperatura nawiewu nieodpowiednia. Cz dobrze przeprowadzilem proces? Napelnianie w warsztacie jednak w upalny dzien. Uklad z pojemnoscia 390g i tyle wpisalem maszynie. Jednak jak mi wiadomo moglem to wykonac niepoprawmie ze wzgledu na warunki temperaturowe jakie w tym dniu byly , czyli gazu zaladowalo sie wiecej? Odciagnalem to i wyszlo 450g ! Czyli 60g wiecej niz zaladowalem. Zrobilem 2 nabicie i wpisalem 60g mniej czyli 330g. Efekt identyczy jesli chodzi o dzialanie. Klient twierdzi ze klima dzialala przed przyjazdem. Prosze o sugestie. Jak napelnia sie uklad "na cisnienie" czy to moze za wysokie progi dla poczatkujacego? Dodam jeszcze ze podczas pracy klimatyzacji i podlaczeniu manometru na wys cisnieniu jest prawie 30bar. Jak sprezarka stanie to spada do 20-25 Kilka pytan poczatkujacego - driver1979 - 2016-05-28 Klient kłamie. Klimatyzacja nie mogła działać. Do wymiany sprężarka, zawór rozprężny, płukanie układu i odgrzybianie. Kilka pytan poczatkujacego - Jarek79kk - 2016-05-28 Haha dobry jestes zycze kazdemu zeby kazdy klient od razu godzil sie na wymiane tylu elementow. O zaworze rozpreznym myslalem. Da sie go jakos sprawdzic po demontazu?? Niby dlaczego sprezarka? Ladne 2 letnie auto nic nie kombinowane. Sprezarke wykluczam Kilka pytan poczatkujacego - awax - 2016-05-28 Jarek79kk napisał(a):Haha dobry jestes zycze kazdemu zeby kazdy klient od razu godzil sie na wymiane tylu elementow. O zaworze rozpreznym myslalem. Da sie go jakos sprawdzic po demontazu?? Niby dlaczego sprezarka? Ladne 2 letnie auto nic nie kombinowane. Sprezarke wykluczam Jeżeli potrzebujesz rady to podaj ciśnienia LP,HP i temperatury w poszczególnych punktach.Sprawdz czy Masz w automacie czysty R134.Więcej po uzyskaniu odp. Kilka pytan poczatkujacego - Jarek79kk - 2016-05-29 Awax cisnienia w instalacji na spoczynku czy podczas pracy? W automacie raczej czysto tydzien temu zakupilem 3 butle i teraz na niej robie 3 auto tego samego klienta ktory raczej nigdzie nie byl a auta nie kombinowane i wszystko 2 latki. A wlasnie jeszcze pytanie odnosnoe auta ktore przyjedzie np z azotem w instalacji i ja to pociagne do swojej maszyny. Czyli czynnik "na smietnik" maszyna do plukania czy da sie to jakos odseparowac? Kazdy z was sprawdza co klient ma w ukladzie? Ja pytam zawsze czy dziala i sam sprawdzam czy faktycznie chlodzi ale zaopatrze sie w urzadzenie do sprawdzania jakosci czynnika w ukladzie, mysle ze to dobra rzecz i dodatkowa kasa. Choc nie robie tego dlugo to po klientach czuc ze oczekuja czegos wiecej niz samo "nabicie" i wymiane filtra i nawet chetnie za to cos wiecej zaplaca wiec tym bardziej warto. Kilka pytan poczatkujacego - Jarek79kk - 2016-05-29 Wszystkie auta robilem mu kolejno i tylko to jedno ma taki objaw. Takze czystosc gazu raczej pewna. Na koncowce starej butli robilem jakas padaczke po kilku szczelnosciach i tam sie obawialem bo klient byl juz w 2 innych punktach ale w rezultacie wymienilem chlodnice, uszczelnilem i zaladowalem czynnik i rowniez wszystko chodzilo. Na kontroli klient byl po tygodniu i wszystko gra. Kilka pytan poczatkujacego - Whisky - 2016-05-29 Największym twoim błędem było nie sprawdzenie stanu klimatyzacji przed całym procesem serwisowym. Jeżeli "nabijanie" czynnika nie wychodzi wagowo dobrze to skalibrować wagę musisz młody padawanie. Jeżeli masz problem z urządzeniem to dzwon do serwisu i dopytaj bo porządny serwis powinien pomóc. Kilka pytan poczatkujacego - awax - 2016-05-29 Jarek79kk napisał(a):Awax cisnienia w instalacji na spoczynku czy podczas pracy? W automacie raczej czysto tydzien temu zakupilem 3 butle i teraz na niej robie 3 auto tego samego klienta ktory raczej nigdzie nie byl a auta nie kombinowane i wszystko 2 latki. A wlasnie jeszcze pytanie odnosnoe auta ktore przyjedzie np z azotem w instalacji i ja to pociagne do swojej maszyny. Czyli czynnik "na smietnik" maszyna do plukania czy da sie to jakos odseparowac? Kazdy z was sprawdza co klient ma w ukladzie? Ja pytam zawsze czy dziala i sam sprawdzam czy faktycznie chlodzi ale zaopatrze sie w urzadzenie do sprawdzania jakosci czynnika w ukladzie, mysle ze to dobra rzecz i dodatkowa kasa. Choc nie robie tego dlugo to po klientach czuc ze oczekuja czegos wiecej niz samo "nabicie" i wymiane filtra i nawet chetnie za to cos wiecej zaplaca wiec tym bardziej warto. Ciśnienie "na spoczynku" może mi tylko powiedziec jaka jest temperatura pod maską w autku,zakładając jednak,że Masz czysty R134a. Nie obawiaj się ,że przyjedzie do Ciebie ktoś z azotem w instalacji,to łatwo zauważyć.Gorzej jeżeli przyjedzie kilka autek z brudnym,zakwaszonym lub zawilgoconym czynnikiem.Wtedy kolejnym Swoim Klientom serwujesz takie świństwo. Wracając do tematu to podaj ciśnienia w trakcie pracy,zwłaszcza w momencie wyłączania sprężarki. Kilka pytan poczatkujacego - Jarek79kk - 2016-05-30 witam, w miedzyczasie mam t.yaris 2010r uklad 370g, wbite, klima nie chłodzi, z kratek leci okolo 15st.C., kompresor pracvuje na stale, wentylator dziala, auto pracuje na wolnych obrotacvh LP 3 bar, HP 11,5, przy zwiekszaniu obrotow bez zmian (delikatnie pulsuje LP, bardzo malo) temp. skraplacza,52-67st, co jeszcze moge pomierzyc moim amatorskim termometrem. dobilem 50g czynnika i zaczelo chlodzic, na kratkach pokazuje 9-11 st.C. slabo wydajny kompresor??? Kilka pytan poczatkujacego - Jarek79kk - 2016-05-30 witam ponownie, powracam do forda LP 3, HP 30 na pracujacym silniku i klimie, przewod LP w normalnej temp otoczenia, od HP bardzo goracy, temp skraplacza 86stC, wentylator nie chodzi ! a wiec w nim problem? w kabinie cieple powietrze podlaczylem wentylator na krotko i chodzi teraz wyniki sa takie LP 2,4, HP 13,8, przewod LP lekko zimny, HP dosc goracy nie da sie utrzymac, jednak w kabinie zaledwie 12stC, slaba wydajnosc sprezarki bym wykluczal ze wzgledu ze to auto ma dopiero 40k przebiegu i 2 lata Kilka pytan poczatkujacego - radekrp90 - 2016-05-30 Temperatura skraplacza odpowiada ciśnieniu czynnika (zgodnie z wykresem, ~85st dla 30 bar i ~50st dla 14 bar). Sprężarka ma dobrą wydajność, bo ciśnienia LP i HP wydają się ok. Problemu szukałbym raczej w klapach mieszalnika w kabinie. Z drugiej strony - temperaturę 12st masz w kabinie jako gdzieś na środku czy z kratki? Podobnie rzecz się ma (moim zdaniem) w Yarisie - raczej problem z kanałami powietrznymi niż z kompresorem, który pracuje w prawidłowych ciśnieniach. Zauważ, że LP 2.4-3 bar to temperatury od -10 do 0 stopni (tyle ma czynnik na wylocie z dyszy/zaworu) więc potencjał jest ale nie wykorzystany. Sprawdzałeś filtr przeciwpyłkowy czy jest drożny? Kilka pytan poczatkujacego - Jarek79kk - 2016-05-30 tak yaris filtr wymieniony ford temperatura mierzona wewnatrz kratki moge prosic o jakas tabele z ktorej dane mi podales? Kilka pytan poczatkujacego - radekrp90 - 2016-05-30 To nie tabela. To wykres p-h dla R134a. Do znalezienia w sieci. Są nawet kalkulatory. Jeszcze jedno - woda z rurki odpływowej leci cały czas po uruchomieniu klimatyzacji? Co dzieje się z wodą po jej wyłączeniu? Kilka pytan poczatkujacego - radekklimat - 2016-05-30 radekrp90 napisał(a):Temperatura skraplacza odpowiada ciśnieniu czynnika (zgodnie z wykresem, ~85st dla 30 bar i ~50st dla 14 bar). Sprężarka ma dobrą wydajność, bo ciśnienia LP i HP wydają się ok. Problemu szukałbym raczej w klapach mieszalnika w kabinie. Z drugiej strony - temperaturę 12st masz w kabinie jako gdzieś na środku czy z kratki? Przy cisnieniu 2Bary czynnik R134a ma temperature parowania rowne zero stopni, z kad ci sie wzieło -10? Kilka pytan poczatkujacego - Jarek79kk - 2016-05-30 radekrp90 napisał(a):Jeszcze jedno - woda z rurki odpływowej leci cały czas po uruchomieniu klimatyzacji? Co dzieje się z wodą po jej wyłączeniu?Czy caly czas to nie wiem i co sie dzieje po wylaczeniu rowniez nieneiem ale generalnie po kilkunastu minutach pracy jak idstawilem auto na bok to woda na podlodze byla wiec leci A jaka jest zaleznosc z ta woda? Kilka pytan poczatkujacego - radekrp90 - 2016-05-30 radekklimat napisał(a):radekrp90 napisał(a):(...) Z wykresu - na linii przemiany fazowej (parowania) jest dla 2 bar -10 st.C, dla 3 bar około 0 st.C. Może coś mylę ale takie wartości widzę na wykresie i kalkulatorze (teraz sprawdzałem w kalkulatorze, bo wcześniej oglądałem tylko wykres). Może coś mylę - nie przeczę ale obstaje przy swoim ![]() Pamiętać należy, że to że czynnik ma -10 nie oznacza jednocześnie, że parownik też się da tak oziębić - zawsze jest pewna "delta" Ale przecież nie będziemy tu robić wykładów z wymiany ciepła.Jarek79kk napisał(a):radekrp90 napisał(a):(...)Czy caly czas to nie wiem i co sie dzieje po wylaczeniu rowniez nieneiem ale generalnie po kilkunastu minutach pracy jak idstawilem auto na bok to woda na podlodze byla wiec leci Jeśli ilość wody skraplanej maleje wraz z pracą układu i gwałtownie rośnie po jego wyłączeniu (z włączonym nawiewem) to z dużym prawdopodobieństwem zamarza parownik (tym samym zmniejszając czynną powierzchnię pracy oraz przepływ powietrza) - tak tak na logikę według mnie jedna z możliwości diagnozy po upewnieniu się, że klapy działają. Kilka pytan poczatkujacego - Jarek79kk - 2016-05-30 Radekrp90 jesli mialby zamarzac parownik to czy rura przed nim nie byla by bardzo zimna niz tylko zimna??? Kilka pytan poczatkujacego - radekrp90 - 2016-05-31 Jakie to są dokładnie auta (model/rocznik)? Rurka powinna być lodowata zaraz za zaworem rozprężnym/dyszą dławiącą, bo to właśnie jest punkt ekspansji i to tam jest spadek temperatury. Skoro masz LP w okolicach 2-3 bar to gdzieś ten czynnik się rozpręża teraz tylko pytanie do Ciebie - gdzie masz lodowate rurki? Kilka pytan poczatkujacego - Jarek79kk - 2016-05-31 toyota yaris 2010 1.3 ford fiesta 2012 1.2 zaraz za zaworem to nie wiem jaka jest rurka, przed zaworem jest zimna ale nie jakas bardzo, odczuwalnie w dloni czuc ze zimna, nie jest ani oszroniona ani mokra, wydaje mi sie ze jednak za slabo zimna, w moim prywatnym aucie jest wyraznie zimniejsza Kilka pytan poczatkujacego - radekrp90 - 2016-05-31 Przed zaworem? Przed zaworem nie powinna być rurka zimna - dobrze patrzysz na obieg? Cienka czy gruba rurka? Kilka pytan poczatkujacego - Jarek79kk - 2016-05-31 patrze na obieg tak ze za zaworem rozpreznym to jest za grodzia, a przed to w komorze silnika - widze zawor, i rurki przed nim wiec w komorze silnika rurka gruba jest zimna, cienka jest ciepla Kilka pytan poczatkujacego - radekrp90 - 2016-05-31 Jest ok - tak ma być. "Przed zaworem" = cienka rurka, gruba = "za zaworem",bo to powrót do kompresora. Gruba rurka to rurka niskiego ciśnienia więc panuje tam niska temperatura. Rurka cienka HP - wysoka temperatura. Poszukaj sobie kilku schematów w necie jak pracuje układ chłodniczy to może coś załapiesz szybciej
Kilka pytan poczatkujacego - Jarek79kk - 2016-05-31 radekrp90 napisał(a):Jest ok - tak ma być. "Przed zaworem" = cienka rurka, gruba = "za zaworem",bo to powrót do kompresora.to akurat rozumiem :-) Kilka pytan poczatkujacego - Jarek79kk - 2016-05-31 a czego moge sie dowiedziec z takich cisnien LP 6,4 bar HP 7 bar kompresor chodzi rurki w temp otoczenia klima nie chlodzi Kilka pytan poczatkujacego - Jarek79kk - 2016-05-31 Dodatkowo znowu nie chodzi wentylator przy skraplaczu. Vas robi test i wymusza wlaczenie wentylatorow i klima zaczyna chlodzic, dalej w tescie widac ze za parownikiem jest 4stC ale pokazuje jeszcze blad jakiegos czujnika. Jutro sprawdze dokladniej. |