![]() |
|
problem z napełnieniem układu właściwą ilością czynnika - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: problem z napełnieniem układu właściwą ilością czynnika (/showthread.php?tid=96) |
problem z napełnieniem układu właściwą ilością czynnika - Guest - 2006-02-28 Zetknąłem się z takim problemem: Napełniałem układ A/C w Citroenie Sara 1,4 z 2000 roku (Klima manualna). Zgodnie z posiadanymi przeze mnie danymi układ powinien zawierać 700g czynnika. Wykonałem próżnię odsysając zanieczyszczenia przez około 20 min. W czasie zasysania czynnika sprężarka po zassaniu około 600g zaczęła pracować cyklicznie włączając i wyłączając się nie zasysając więcej czynnika a po kliku minutach wpompowywała czynnik powrotem do butli (w układzie pozostało około 500g) Później podobnie zachował się układ w mitsubishi Carisma 1,8i z 1996r z automatycznym układem klimatyzacji. Układ powinien zawierać około 700g a przy zassaniu 500g sprężarka zaczęła włączać się i wyłączać nie zasysając już więcej czynnika. W tym wypadku pomierzyłem wartości ciśnień. Po stronie niskiego ciśnienia wartość była prawidłowa (ok. 3bar) a po stronie wysokiego ciśnienia zbyt niska (około 8 bar). Co mogło być tego przyczyną? problem z napełnieniem układu właściwą ilością czynnika - Guest - 2006-03-01 Zacząłbym od sprawdzenia,który z pres ów ją wyłączał.Przy tych ciśnieniach wydaje mi się to niemożliwe. Napisz jaki był efekt chłodzenia. Pomijając ciśnienia przyczyn należy szukać np.w uszkodzonym zaworze (lub brudnym),co przy sprężarkach z regulacją wydajności może się "dziwnie"zachowywać.Poza tym sprawdziłbym odwadniacz. Niezależnie od wszystkiego spotkałem się z błednymi danymi co do ilości czynnika w dostępnych publikacjach (czy była tabliczka pod maską) pozdrawiam problem z napełnieniem układu właściwą ilością czynnika - skylark - 2006-03-08 Nie wiem skąd wziąłeś dawkę ale w Xsarze powinno być 950-1000g a nie 700g (chyba że jest to Picassso). I rzecz najbardziej istotna... Podczas początkowej fazy napełniania w butli (dozowniku) ciśnienie czynnika jest wyższe niż w układzie klimatyzacji samochodu i napełnienie posuwa się do przodu. Ale do czasu.... W pewnym momencie ciśnienia się wyrównują i sprężarka nie pobiera czynnika. W momencie wyłączenia się sprężarki (wskutek wyłączenia się termostatu przeciwmrożeniowego... w tym wypadku przez czujnik temperatury parownika) następuje wzrost ciśnienia w układzie i przetłoczenie czynnika do butli. Ot i całe wyjaśnienie zagadki.... problem z napełnieniem układu właściwą ilością czynnika - Guest - 2006-04-25 Ja osobiście preferuję ładowanie całości czynnika chłodniczego przez stronę wysokiego ciśnienia przed wlaczeniem auta. Jest to pewny sposob i zawsze sie sprawdza. W razie problemow z cisnieniem ogrzewam butle opalarka, nigdy nie ma problemow. Pozdrawiam problem z napełnieniem układu właściwą ilością czynnika - Guest - 2006-04-25 Do Xsary wyszła nota techniczna o ilości czynnika w układzie. Ze względu na złą wydajność układu zmniejszono (CITROEN) ilość czynnika do 700g (z 975g dla wszystkich modeli) |