![]() |
|
Chevrolet Cruze 2011 - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Chevrolet Cruze 2011 (/showthread.php?tid=9618) |
Chevrolet Cruze 2011 - piotrekpio - 2016-06-16 Witam!!! Auto to Chevrolet Cruze 1.6 benzyna 2011r , auto powróciło do mnie po roku , uszkodzona tarczka sprzęgła , wymieniony skraplacz , przewody przepłukane (klient po zatarciu sprężarki wymienił samą sprężarkę dlatego auto wróciło, ale nie u mnie), ale ogólnie przewody były czyste , porty w sprężarce też czyste , olej czysty. Prawdopodobnie przyczyną zerwania tarczki był zatkany osuszacz , jakiś zator i sprężarka miała ciężko . Po wymianie elementów wszystko ładnie ruszyło , jedynie czego nie wyczyściłem to zaworu rozprężnego i parownika , ale skoro przewody były czyste to uznałem że nie ma potrzeby. Problem polega na tym że z tego co pamiętam kiedyś trzymała ciśnienie 2bar LP i ok 12-15 HP no i sprężarka nie rozłączała się tylko chodziła cały czas , teraz hp 10-17 , dopiero przy 17 załącza się wentylator , według mnie to 2 bieg a 1 nie działa, ciśnienie lp przy 1.8 rozłączy sprężarkę i przy około 3.2 załączy ją znowu. Układ jest podobny jak w Oplu z 2011 Potrzebuję schematu instalacji klimatyzacji , jutro zobaczę w jakim stanie jest rezystor wentylatora , proszę o jakieś sugestie , interesuje mnie czy w zarówno chevrolecie jak i w oplu czy powinna pracować cały czas czy też załączać się cyklicznie. Pozdrawiam !!!! Chevrolet Cruze 2011 - piotrekpio - 2016-06-20 Auto zrobione i odebrane przez klienta , niestety po 2 dniach wróciło tarczka sprzęgła się rozleciała , wał sprężarki obraca się z lekkim oporem więc nie jest zatarta , ciśnienia też były ok Lp 2 bar , hp 10-15 bar , w zależności od temperatury otoczenia. Koło pasowe było wyrównane , tarczka była nowa , przerwa około 0,4 mm. Auto przejechało 200km, co może być powodem ??? Układ czysty chłodnica i skraplacz wymienione. Sprężarka Delphi sp17.
Chevrolet Cruze 2011 - l-zawadzki - 2017-05-27 Witam, pozwolę podłączyć się pod temat. Mam Cruze'a z silnikiem 1.8 i manualna klimatyzacja. Problem polega na tym, ze jak zalaczy kompresor to bije ciśnienie HP do blisko 20bar i nic, nie załącza się wentylator, a sam kompresor gdybym nie wyłączył klimatyzacji spokojnie napompowalby ponad 20bar. Wyłączam klime bo boję się uszkodzeń. Wentylator sprawny. Czujnik cisnienia sprawny, pokazuje zbliżone wartości do wskazań manometrow. Moje pytanie: Czy kompresor nie powinien się rozlaczyc po przekroczeniu granicznej wartości cisnienia? A może to tylko kwestia sterowania wentylatorem? Proszę o ewentualne sugestie. Chevrolet Cruze 2011 - mg - 2017-05-28 Zaczekaj do 24bar. Z tego co pamiętam te typy tak mają. Po pierwszym starcie wentyatora wszystko wraca do normy. Chevrolet Cruze 2011 - l-zawadzki - 2017-05-28 Dzięki kolego. Jutro sprawdzę. W sumie nic dziwnego-amerykanska Marka, skrecana w koreii, na bazie opla... |