Forum Klimatyzacja
Wybór klimatyzatora ściennego do małej serwerowni. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Wybór klimatyzatora ściennego do małej serwerowni. (/showthread.php?tid=9684)

Wybór klimatyzatora ściennego do małej serwerowni. - coldfreezer - 2017-02-22

Potrzebuję klimatyzacje do małej serwerowni.
Urządzenia generują ~5940 BTU = 1741 W.
Chciałbym uzyskać stała temperaturę wynoszącą +21 C

Miejsce instalacji - Mazury - także temperatury w zimę potrafią zaskoczyć.

Zgłosiłem się do kliku firm i to był chyba błąd. Po kilku rozmowach mam mętlik w głowie.
Każdy mówi co innego. Jeden z Panów powiedział, że ma zestaw do pracy całorocznej który nie ma ograniczeń :lol:

Do rzeczy. Do wyboru mam:

Fujitsu ASYG12LLCC (3,5 kW mocy chłodniczej) - ten model podobno nie ma zabezpieczeń i może pracować w bardzo niskich temperaturach

- instalacja chłodnicza
- instalacja sterownicza
- instalacja skroplin
- zestaw do pracy całorocznej
- montaz i uruchomienie
(zasilanie elektryczne po stronie inwestora)

CENA: 4300 zł netto

GENERAL ASHG12LMCA / AOHG12LMCA 3,4kW(0,9~3,9)

- zestaw pracy całorocznej dla funkcji chłodzenia
- pompka Skroplin MINI-ORANGE
- montaż, osprzęt i uruchomienie

CENA: 4000 zł netto

Fuji Electric RSG12LLCC/ROG12LLCC

- montaż
- pompka skroplin

CENA: 5000 zł netto

URZĄDZENIE SERII MISSION EXSTREME MODEL MSMBBU12H WIFI
CHŁODZENIE GRZANIE DO -27C +30C CHŁODZENIE -15+50

- montaż
- pompka skroplin

CENA: 3800 zł netto

MIDEA MSMABU 12,000 BTU

- montaż
- pompka skroplin

CENA: 2800 zł netto

Co wybrać. Proszę o pomoc.

Wybór klimatyzatora ściennego do małej serwerowni. - radekklimat - 2017-02-22

Zestaw do pracy całorocznej, a co to qrwa jest, chetnie obacze.

A co do klim to co powiesz na Gree 3,5kW Cozy cena na priv

Wybór klimatyzatora ściennego do małej serwerowni. - coldfreezer - 2017-02-22

radekklimat napisał(a):Zestaw do pracy całorocznej, a co to qrwa jest, chetnie obacze.

A co do klim to co powiesz na Gree 3,5kW Cozy cena na priv

A z tych co podałem to co byś wybrał?

Wybór klimatyzatora ściennego do małej serwerowni. - Shitashii - 2017-02-22

A była mowa o gwarancji, szybkim serwisie? To serwerownia, a nie poczekalnia.

Wybór klimatyzatora ściennego do małej serwerowni. - gadget - 2017-02-22

coldfreezer napisał(a):Fujitsu ASYG12LLCC (3,5 kW mocy chłodniczej) - ten model podobno nie ma zabezpieczeń i może pracować w bardzo niskich temperaturach
Operation range Cooling -10 to 43 °C Znalezione w 15 sekund necie. A tam przez masz niedaleko nasz biegun zimna. Mam sporo klim po serwerowniach. Znam problem od podszewki.

radekklimat napisał(a):Zestaw do pracy całorocznej, a co to qrwa jest, chetnie obacze.
To Urban Legends. Swoja droga też chętnie zobaczę zestaw do pracy całorocznej dla inwertera...

radekklimat napisał(a):A co do klim to co powiesz na Gree 3,5kW Cozy cena na priv

Jakiś moderator tutaj oferował kiedyś panasonica na 40% rabacie. Ciekawe czy to był Radek?

Wybór klimatyzatora ściennego do małej serwerowni. - coldfreezer - 2017-02-23

gadget napisał(a):Operation range Cooling -10 to 43 °C Znalezione w 15 sekund necie. A tam przez masz niedaleko nasz biegun zimna. Mam sporo klim po serwerowniach. Znam problem od podszewki.

Przed założeniem tematu o tym wiedziałem. Chciałem się doradzić co będzie dla mnie najlepszy rozwiązaniem.
Jakie w takim razie rozwiązanie polecasz?

gadget napisał(a):To Urban Legends. Swoja droga też chętnie zobaczę zestaw do pracy całorocznej dla inwertera...

Firmą która proponuje urządzenie twierdzi, że sprzęt nie posiada zabezpieczeń i przez to pozwala na pracę w dużo niższych temperaturach.

Wybór klimatyzatora ściennego do małej serwerowni. - gadget - 2017-02-23

Niestety każdy inwerter posiada zabezpieczenie. Klimatyzator bez zabezpieczeń to musiał być on/off ,których już nie ma na rynku. Po prostu oszukują Cię. Co ja proponuję? Przerobić płytę główną w jednostce zewnętrznej przeważnie się daje to zrobić w prawie każdym klimatyzatorze.

Wybór klimatyzatora ściennego do małej serwerowni. - coldfreezer - 2017-02-24

gadget napisał(a):Niestety każdy inwerter posiada zabezpieczenie. Klimatyzator bez zabezpieczeń to musiał być on/off ,których już nie ma na rynku. Po prostu oszukują Cię. Co ja proponuję? Przerobić płytę główną w jednostce zewnętrznej przeważnie się daje to zrobić w prawie każdym klimatyzatorze.

Konkretnie chodzi o ten klimatyzator ASYG12LLCC

Wybór klimatyzatora ściennego do małej serwerowni. - DBKlima - 2017-02-27

Poczytacie o chińczyku : klimatyzator Gree seria U-Crown model GWH12UB chłodzenie -18?54

Fuji Fujitsu Generali to ten sam produkt różnica w firmie która je wprowadza.
Fujitsu nie polecam do serwerowni procedury reklamacyjne gwarancyjne trwają w KT za długo.
Fuji tańsze wszystko od reki.

Wybór klimatyzatora ściennego do małej serwerowni. - klarkson - 2017-03-01

Ewentualnie jeszcze GECO. Oni też mają szeroki asortyment urządzeń z przeznaczeniem do chłodzenia. Spokojnie mogliby zaproponować coś w tym zakresie.
Skonsultuj się z autoryzowanymi przedstawicielami - podpowiedzą co gdzie i za ile....

Dopytaj jeszcze tutaj. Zajmują się tego typu usługami na co dzień, więc powinni podpowiedzieć co i jak.

Wybór klimatyzatora ściennego do małej serwerowni. - szulik4 - 2017-03-01

Jak ma być tanio i dobrze to Może być Midea, chłodzi chyba do -15'C do tego trzeba dołożyć termostat i grzałkę karteru żeby nie startowała z zimnym olejem bo padnie uzwojenie rozruchowe. W bardzo zimne dni temperatura w serwerowni i tak pewnie nie przekroczy temperatury 21'C. A jak przekroczy to otworzysz drzwi i będziesz miał darmowe ogrzewanie bardzo pożądane w tak zimne dni.

Wybór klimatyzatora ściennego do małej serwerowni. - Shitashii - 2017-03-01

szulik4 napisał(a):(...). W bardzo zimne dni temperatura w serwerowni i tak pewnie nie przekroczy temperatury 21'C. A jak przekroczy to otworzysz drzwi i będziesz miał darmowe ogrzewanie bardzo pożądane w tak zimne dni.
Bardzo zimne dni, czyli niskie temperatury występują w nocy. Jeśli będziesz miał ciepłą noc i tylko -25*C, to nie będzie tam komu otwierać drzwi. Zależy też co to za serwerownia i czy serwery dymają 24h/7. Nie można proponować urządzeń z rozwiązaniem typu "Otwórz drzwi". Drzwi może otworzyć w sytuacji krytycznej, a nie codziennej.

Wybór klimatyzatora ściennego do małej serwerowni. - bart1awo - 2017-03-07

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich.
Nie wiem, czy dla kolegi coldfreezer który założył temat sprawa jest jeszcze aktualna, ale może coś, co wymyśliliśmy u siebie, by się sprawdziło.
Poczytałem to forum przez kilka wieczorów, i też miałem mętlik w głowie. Generalnie wszyscy wiedzą, że jest problem, żeby do małej serwerowni, w której 5kW mocy chłodniczej to już i tak ze sporym zapasem i której właściciela nie stać na profesjonalne rozwiązania, o których często tu wspominacie w kontekście serwerowni, znaleźć urządzenia przystępne dla jego kieszeni, i które będzie pracowało w zimie w warunkach które w PL czasem jednak występują (czyli powiedzmy do -35 st. C). Ale nikt nie zaproponował (albo ja nie znalazłem) jakiegoś konkretnego rozwiązania, które można by w takim przypadku zastosować.
Co więc sądzicie o takim rozwiązaniu:
dla redundancji dwa (a gdy słabo z kasą to nawet jeden) klimatyzatory ścienne inwerterowe 5kW pracujące w zimie do -15 st. C (takie są najczęściej spotykane, w praktyce być może popracują nawet trochę niżej, jeżeli się mylę to poprawcie), oraz, jako zabezpieczenie w razie większych mrozów (i wyłączenia się tych dwóch inwerterów), dodatkowo klimatyzator przenośny (dwururowy dla lepszej skuteczności), rury z niego wyprowadzone na korytarz (u mnie jest całkiem spory, więc jest to też spory bufor), a skropliny podłączone do odprowadzenia skroplin z jednostek ściennych. Klimatyzator przenośny byłby ustawiony na temperaturę powiedzmy +1 albo +2 st. C wyżej niż splity, tak żeby włączył się dopiero wtedy, gdy zawiodą obydwa splity. W przypadku gdy byłby tylko jeden split, ten przenośny byłby backupem przez cały rok, chociaż to raczej ostateczność i lepiej nie iść w tym kierunku.
Takie właśnie coś planuję mieć u siebie, tj. 2x split + przenośny.
Kosztowo wydaje się wychodzić to dość atrakcyjnie, oczywiście zależnie od doboru tych jednostek: u siebie planuję 2x Gree Lomo Luxury 5,1kW (4300zł brutto/szt. z montażem, więc raczej dobra relacja ceny do mocy i jakości, a w przypadku kolegi coldfreezer można dać nawet 3,5kW albo mniejszy, zależnie od tego jaki zapas chce sobie zostawić) oraz przenośny Fral FSC13T 3,6kW za ok. 1900zł brutto (jako jeden z nielicznych jest dwururowy i ma auto restart) - w sumie ok. 10500zł brutto za wszytko. Ten przenośny Fral niestety nie występuje o większej mocy (a ciężko znaleźć coś innego), ale myślę że ze względu na dość słabą izolację ścian zewnętrznych serwerowni powinien u mnie w zimie w razie "W" dać radę. Zawsze też można dostawić drugiego.

Wybór klimatyzatora ściennego do małej serwerowni. - agus123 - 2017-12-13

Jeśli zdecydowałeś się na budowę własnej serwerowni, zaopatrz się w aparaturę modułową od [reklama] dzięki której będziesz w stanie lepiej zarządzać energią i tym samym obniżysz rachunki za nią.