Forum Klimatyzacja
Diagnoza lady chłodniczej, mała wydajność - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Diagnoza lady chłodniczej, mała wydajność (/showthread.php?tid=9769)

Diagnoza lady chłodniczej, mała wydajność - DF - 2016-07-25

Witam kolegów.
Przypadek: Obieg chłodniczy z dwoma parownikami (lada chłodnicza około 7 mb z dwoma parownikami jeden ok 3 mb drugi ok 4 mb)
Czynnik chłodniczy R404a
Agregat Aspera UNJ9238GK
Instalacja chłodnicza około 8 mb rura cieczowa 3/8, gazowa 1/2. na każdy parownik elektrozawór, podejścia pod tzr rura chłodnicza 6mm TZR Danfoss TUB na 1,4 kW na każdym parowniku.
Ciśnienie ssania ok. 3,5 bara przy pracy dwóch parowników, ok 2,6 bara przy pracy jednego parownika.
Przegrzanie na poziomie 20K przechłodzenie ok 20K (przechładza czynnik do temperatury otoczenia).
Chłodzi tylko pierwsza rurka na parowniku. Skraplacz schładza czynnik już na samym początku (1/4 powierzchni skraplacza).
Pierwsza diagnoza - przydławiony TZR, wymieniłem na honeywela TMV z dyszą 1,5. żadnej poprawy.
Podejrzewam duże zdławienie na podejściu do tzra wykonanego z rurki 6 mm - dostarczyła to tak firma która dostarczyła lady.
Układ nowy.
Co o tym myślicie??

Diagnoza lady chłodniczej, mała wydajność - mg - 2016-07-25

Za duże wymagania co do sprężarki?

przy działaniu jednego parownika, parowniki zachowują się tak samo, gdyby sprężarka była za krótka problem byłby tylko przy pracy dwóch

Jest tam filtr?

tak, filtr nowy drożny

Sprawdź ciśnienia ssania zaraz za parownikami.

też o tym myślałem żeby sprawdzić ciśnienia przed TZrem i zaraz za parownikiem, instalacja nigdzie nie jest załamana. Zastanawia mnie rurka 6mm na zasilaniu do TZRa, Do tych TZRów powinna być 3/8, jak wymieniałem tego jednego mogłem ja zmienić na 3/8.

Raczej nie. Co z temperaturami w meblach? spadają?

tak spadają ale dość wolno, bardzo duże przegrzanie pozostawia wiele do myślenia, sam widok parowników wskazuje że coś jest nie tak

temperatura za samym tzrem na poziomie ok -10 st. C (wykonałem mało dokładny pomiar) na początku parownika wskazuje na prawidłowe ciśnienie ssania w samym parowniku.

W/g mnie do wymiany zawory rozprężne, dysze większe i oczywiście agregat.
1/2 na 5/8

jeden z zaworów wymieniłem i dyszę na 2,3 kW, nic nie pomogło.
Na jakiej podstawie agregat jest wg Ciebie mg do wymiany? gdyby miał za małą wydajność to przynajmniej układ by pracował na jednym parowniku prawidłowo. Przy pracy agregatu nie ma także wymiany ciepła na skraplaczu, gdyby pracował pod pełnym obciążeniem skraplacz by ładował pełną moc cieplną w atmosferę a tak nie jest

DF napisał(a):jeden z zaworów wymieniłem i dyszę na 2,3 kW, nic nie pomogło.

Jakie miałeś wtedy parametry?

Masz wysoko ssanie, wszelkie manewry zmierzające do ,,udrożnienia" układu będą skutkować jeszcze wyższym.

Diagnoza lady chłodniczej, mała wydajność - p.obelix - 2016-07-26

Zmierz ciśnienie ssania bezpośrednio za parownikami. Z opisu wynika że zawory rozprężne bez wyrównania ciśnienia zewnętrznego ? dziwne na tak długi parownik.
Zgodzę się z kolego mg że do wymiany rurociąg ssący na 5/8 tzr i agregat bym zostawił w spokoju na razie. Jest tam wziernik ?

Diagnoza lady chłodniczej, mała wydajność - radekklimat - 2016-07-26

Czy są wentylatorki w tych ladach
Na 1mb parownika daje się około 1000W czyli potrzebujesz jakieś 7kW przy -10 a ta sprezarka ma około 3200W więc jest stanowczo za mała

Diagnoza lady chłodniczej, mała wydajność - barbie - 2016-07-26

1000 W liczy się w regale .

Diagnoza lady chłodniczej, mała wydajność - mg - 2016-07-26

Kolega DF po 23 postach dorobił się czerwonego paska. Zmarnował nasz czas?
800-1500 regał

mg napisał(a):Kolega DF po 23 postach dorobił się czerwonego paska. Zmarnował nasz czas?
800-1500 regał
Lada 400-500 Wink

Diagnoza lady chłodniczej, mała wydajność - mg - 2016-07-26

Lada tak.

Diagnoza lady chłodniczej, mała wydajność - Shitashii - 2016-07-26

Dlaczego nikt nie pyta o ilość czynnika, a tylko p.obelix zapytał o wziernik? Jak wygląda zasilanie TZR-ów? Jest ciecz?

Diagnoza lady chłodniczej, mała wydajność - DF - 2016-07-26

Panowie to jest lada chłodnicza z wymuszonym przepływem powietrza, przyjmowałem ok 550W/1 mb parownika przy -10 . Lada zamknięta czyli z zasłonami na zewnątrz.
TZry były dostarczone razem z ladami.
wziernik jest - ciekły czynnik
Ładunek czynnika ok.

Nie wiem jak Ty liczyłeś te 550W/1 mb gdy agregat ma tylko 2560 wat przy -10 . Dopóki nie podasz różnicy ciśnień ssania zmierzonych przy parowniku i sprężarce raczej nie będzie więcej podpowiedzi. Myślę że większość z nas myśli o tym samym Big Grin
Shitashii napisał(a):Dlaczego nikt nie pyta o ilość czynnika, a tylko p.obelix zapytał o wziernik? Jak wygląda zasilanie TZR-ów? Jest ciecz?
Słuszna uwaga może przedobrzyłeś dałeś za dużo czynnik i zabiłeś sprężarkę jakie masz ciśnienie skraplania ? bądź był ferelny od początku.