Forum Klimatyzacja
Czy są ciche chłodziarki na R600A - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Czy są ciche chłodziarki na R600A (/showthread.php?tid=9851)

Czy są ciche chłodziarki na R600A - hdtv - 2016-09-04

Witam
od kilku lat użytkuje lodówkę Electrolux jeden z tanich modeli intuition space plus chyba i strasznie jestem niezadowolony - stoi w aneksie otwartym na pomieszczenie gdzie śpię i w nocy bardzo ją słychać - bulgotanie, gotowanie przelewającego, przeciskającego się gazu wiadomo przypadłość "ekologicznego" R600A, sam kompresor chodzi cichutko. Miałem nadzieje że padnie i kupie nową ale jak na z złość nie chce się zepsuć więc postanowiłem i tak zmienić. Czy wszystkie obecnie lodówki w cenie do 2K tak pracują czy są modele ciche? Jeśli takowe znacie proszę o pomoc co kupić
pozdrawiam

Czy są ciche chłodziarki na R600A - mg - 2016-09-05

Mój Whirpool też wydaje całą gamę dźwięków Smile
Prawdopodobnie mieści się w normach, lodówka nie powinna stać tam gdzie się wypoczywa.

Czy są ciche chłodziarki na R600A - joker - 2016-09-05

oczywiście że są ciche jeśli nie są przepełnione czynnikiem.Efekt patelni.Odparowywanie czynnika z zalanej sprężarki.Po uzyskaniu temperatury zadanej.

Czy są ciche chłodziarki na R600A - miezala5 - 2016-09-05

tzn że w fabryce przepelnli czynnikiem w fabryce!

Czy są ciche chłodziarki na R600A - hdtv - 2016-09-06

mg napisał(a):Prawdopodobnie mieści się w normach, lodówka
to wiadomo że miesci się w normach - producenci "nie takie głupie" Big Grin ale nie w tym rzecz
mg napisał(a):lodówka nie powinna stać tam gdzie się wypoczywa.
hm - to ciekawe co piszesz, musze więc znieść lodówkę do piwnicy albo wystawić na klatkę schodową bo mieszkanie mam do odpoczynku....
joker napisał(a):oczywiście że są ciche jeśli nie są przepełnione czynnikiem.Efekt patelni.Odparowywanie czynnika z zalanej sprężarki.Po uzyskaniu temperatury zadanej.
Czyli twierdzisz że w bardzo wielu przypadkach (o ile nie we wszystkich z czynnikiem 600A co próbuje ustalić) producenci popełniają gafę i przez lata przepełniają układy w fabryce? Powiem szczerze że na fachowym forum nie spodziewałem sie takich porad... Big Grin\

Wracając do meritum - naprawdę nikt nie spotkał się z lodówkami które nie wydają dźwięków? Czyli to jakaś tragedia z tymi lodówkami jest i wychodzi na to że to przypadłość zastosowania ekologicznego czynnika i wszystkie chłodziarki mają tą przypadłość. Ale jak to mówią "lepsze jest wrogiem dobrego" niestetySad

Czy są ciche chłodziarki na R600A - MarioO - 2016-09-06

hdtv napisał(a):Wracając do meritum - naprawdę nikt nie spotkał się z lodówkami które nie wydają dźwięków?
Bywają takie które milczą jak grób Smile .Zachciało się mieć kuchnie w sypialni bo tak modnie wygodnie to teraz sie .... plusy takiego rozwiązania też są np.ustawiasz programator i masz budzik z piekarnika hehe

MariOo napisał(a):
hdtv napisał(a):Wracając do meritum - naprawdę nikt nie spotkał się z lodówkami które nie wydają dźwięków?
Bywają takie które milczą jak grób Smile .Zachciało się mieć kuchnie w sypialni bo tak modnie wygodnie to teraz sie .... plusy takiego rozwiązania też są np.ustawiasz programator i masz budzik z piekarnika hehe
hehe nie ma to jak nabić kolejnego, nic nie wnoszącego do tematu posta hehe

ps.
co za plaga z tym hehe u internetowych Januszów

Czy są ciche chłodziarki na R600A - miezala5 - 2016-09-06

Jak lodówka może nie wydawac dzwieków!!!!
Mam 14to letniego Elektoroluxa z dwoma sprezarkami dla mnie bezdzwieczny!Smile
Może masz b.czuły słuch?Tak też może być!Wink

hdtv napisał(a):ps.

Na to dla czego wszyscy się z ciebie śmieją to już sam sobie odpowiedz ekspercie HVAC

miezala5 napisał(a):Jak lodówka może nie wydawac dzwieków!!!!
Mam 14to letniego Elektoroluxa z dwoma sprezarkami dla mnie bezdzwieczny!Smile
Może masz b.czuły słuch?Tak też może być!Wink
ja nie mówię że ma być w ogóle niesłyszalna - wiadomo że sprężarka jest sprężarka, jakiś lekki szum czynnika itp. ale to co wydobywa się z mojego electroluxa to lipa jest - bulgotanie, efekt jakby gotowania - ktoś by powiedział pierdzenia - w dzień wiadomo nie przeszkadza ale wnocy mnie to wkurza. Ty tą 14 letnią masz na r600? Bo jak miałem poprzednie lodówki to nic takiego nie występowało z racji stosowania w nich poprzednich wersji czynnika. Skoro przesadzam to czemu szeroko w sieci jest opisane to zjawisko przez niezadowolonych klientów?

MariOo napisał(a):

Na to dla czego wszyscy się z ciebie śmieją to już sam sobie odpowiedz ekspercie HVAC

jakoś nie widzę żeby się tak gromadnie śmiali bo chyba nie ma za bardzo z czego no może poza kilkoma podobnymi tobie....... Big Grin a za fachowca się nie uważam i nic takiego nie twierdziłem. Bez odzewu - żegnam

hdtv napisał(a):
MariOo napisał(a):

jakoś nie widzę żeby się tak gromadnie śmiali bo chyba nie ma za bardzo z czego no może poza kilkoma podobnymi tobie....... Big Grin a za fachowca się nie uważam i nic takiego nie twierdziłem. Bez odzewu - żegnam

Czytając twoje riposty to masz rację niema się z czego śmiać.I to "bez odzewu - żegnam" Mój Boże.Kopanie się z koniem nie ma sensu wiec kończymy.

Czy są ciche chłodziarki na R600A - bxz - 2016-09-06

600 chyba wszystkie już tak mają, więc pomyśl o modelu do zobudowy, kobieta się ucieszy z nowej kuchni Wink

mg napisał(a):600 chyba wszystkie już tak mają,
szczerze mówiąc to tak podejrzewam i się tego obawiam (bo zero szans na cichą lodówkę) - chciałem się tylko upewnić od ludzi którzy będąc fachowcami w tej dziedzinie wiedzą o co kaman. No nic może faktycznie będzie trzeba pomyśleć na sprzętem do zabudowy - jest to jakaś alternatywa. Dzięki za pomoc
pozdrawiam

Czy są ciche chłodziarki na R600A - joker - 2016-09-06

hdtv napisał(a):
to wiadomo że miesci się w normach - producenci "nie takie głupie" Big Grin ale nie w tym rzecz
hm - to ciekawe co piszesz, musze więc znieść lodówkę do piwnicy albo wystawić na klatkę schodową bo mieszkanie mam do odpoczynku....
joker napisał(a):oczywiście że są ciche jeśli nie są przepełnione czynnikiem.Efekt patelni.Odparowywanie czynnika z zalanej sprężarki.Po uzyskaniu temperatury zadanej.
Czyli twierdzisz że w bardzo wielu przypadkach (o ile nie we wszystkich z czynnikiem 600A co próbuje ustalić) producenci popełniają gafę i przez lata przepełniają układy w fabryce? Powiem szczerze że na fachowym forum nie spodziewałem sie takich porad... Big Grin\

Wracając do meritum - naprawdę nikt nie spotkał się z lodówkami które nie wydają dźwięków? Czyli to jakaś tragedia z tymi lodówkami jest i wychodzi na to że to przypadłość zastosowania ekologicznego czynnika i wszystkie chłodziarki mają tą przypadłość. Ale jak to mówią "lepsze jest wrogiem dobrego" niestetySad
A masz inne wytłumaczenie?

Czy są ciche chłodziarki na R600A - joker - 2016-09-06

hdtv napisał(a):

A masz inne wytłumaczenie?

Czy są ciche chłodziarki na R600A - mg - 2016-09-06

Poszukaj Minska, te urządzenia wydawały jednostajny dźwięk (nie wiem czy to zaleta)

Czy są ciche chłodziarki na R600A - hdtv - 2016-09-07

mg napisał(a):Poszukaj Minska, te urządzenia wydawały jednostajny dźwięk (nie wiem czy to zaleta)
a żebyś wiedział - wiem że to porada trochę żartobliwa z Twojej strony ale z jednym masz racje - jak miałem ruską lodówkę, ostatni nowoczesny wypust z okresu jak jeszcze były dostępne u nas to co by o niej nie powiedzieć to kultura pracy nowoczesnego Electroluxa nie ma startu do tej 20-kilkuletniej ruskiej która stoi u mojej mamy i dalej świetnie chłodzi!!! Owszem sam kompresor nie ma co gadać, jak się załączy chodzi głośniej niż w nowej. Nie pamiętam oczywiście i nie mam porównania jak było gdy był nowy ale zakładając nawet ze tak samo wolałbym słuchać tej ruskiej niż tego pierdzenia z mojej obecnej bo wole słyszeć jednostajny dźwięk kompresora gdy się załączy niż te bulgoty i przelewania z r600, Choć trzeba być świadomy że praca ruskiej wynika z innego czynnika który płynie w jej trzewiach :|