![]() |
|
uruchamianie i serwis klimatyzacji - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: uruchamianie i serwis klimatyzacji (/showthread.php?tid=986) |
uruchamianie i serwis klimatyzacji - robertino - 2008-02-16 witam chciałbym dołączyć do grona serwisantów klimatyzatorów. szukam pomocnej dłoni która mi pomoże w opanowaniu działania klimatyzatora, w zestawieniu narzędzi i przybliży procedury uruchamiania klimatyzatorów pomiar ciśnień próżnia odzysk czynnika napełnianie układu itp. obecnie prowadzę serwis z zakresu techniki grzewczej a więc całkiem odmienna branża choć nie do końca. może jest jakiś poradnik który to objaśnia ale tak po ludzku bez żargonu naukowego. głównie będą to urządzenia typu split z czynnikiem 407 i 410 będę wdzięczny za dobre rady i pomoc. jestem z województwa śląskiego okolice Bielska. może jest też inne forum typowe dla serwisu uruchamianie i serwis klimatyzacji - Artic - 2008-02-16 Napisz to Ci powiem: biuro@zmarktica.eu.pl Pozdrawiam Robert daj mi swojego maila to popiszemy. uruchamianie i serwis klimatyzacji - Artic - 2008-02-16 Rozumiem że chcesz montować samodzielnie klimy, jeśli tak to potrzebne będzie trochę narzędzi. Jeśli mamy pracować jak profesjonaliści to bedzię Ci potrzebne: -Pompa próżniowa jakaś z mniejszych bo wieksze to droga sprawa ze 1500zł -Zegary nieskie wysokie ciśnienie najlepiej jakieś normalne bo R-407c ma typowe parametry i przyłącza a już ze R-410 jest gorzej. Kup normalne zegary i zegary do R-410 i przejściówke z 1/4 calla na 5/16calla ze trzy węzyki jeden dłuższy. - Dwa klucze nastawne francuzy - kielicharke - i typowy zakres narzedzi(wtrętaki, wiertarki, tube do przebić) - Stacja do odzysku freonu(jeśli planujesz odzysk) Teraz chwila zasady działania: klimatyzator to maszynka w której płynie czynnik, (uwaga można sie nieźle popażyć przy nie umiejętnej obsłudze instalacjii) pomiaru zazwyczaj dokonujemy na rurze ssącej czyli tej gróbszej. Cieńsza to rura tłoczna w której panuje dosyć duże ciśnienie. Jeśli chcesz montować tylko klime to łatwizna ale serwis tych urządzń to już bardziej skąplikowana sprawa. Teraz chwila dla montażu: -klime podłacząjąć uważamy na zabrudzenie rur czynniki chłodnicze są bardzo na to wrażliwe rury muszą być zabezpieczone by nie dostał sie do nicz pył a tym bardziej wilgoć lub woda. Te dwa składniki są zabójcze dla klimatyzatora. Skręcając gwinty z kielichami uważamy by nie przeciągnąć kielicha, robimy to na wyczucie nie do oporu. Po podłączeniu rur podłączamy pompe próżniwą nie otwieramy żadnych zaworów!!! Próżnie ciągąć przez ok 20-30 min. Po wykonaniu tej opcjii odłączamy pompe i otwieramy zaworu i musi chodzić. Jak masz jakieś bardziej sprecyzowane pytania pisz Pozdrawiam uruchamianie i serwis klimatyzacji - robertino - 2008-02-16 trochę się już oriętowałem co do sprzętu. wybrałem manometry firmy refco na 22, 407, 410 z pięcioma wężami. 3szt 1/4 i dwa 1/2 na 410. pompado próżni 112 litrów z elektrozaworem i wakuometrem tylko nie wiem czy 2stopniowa ma sens waga też refco do 100 kg z programatorem. stacja do odzysku jeszcze się zastanawiam jaką bo wigmors ma taki zestaw z butlą za około 2000 tys ale wygląda trochę kiczato. kielcharka (ze sprzęgłem) giętarka i inne narzędzia montażowe to już mam.miernik temperatury nawet dwukanałowy oraz cęgowy. interesuje mnie sprawa napełniania instalacji są w ofercie do tego specjalne węże grubsze czy je kupić ponadto czy jest do tego celu specjalna pompa czy odbywa się to grawitacyjnie po odwróceniu butli oczywiście. i jeszcze jedno pytanie co do sprzętu czy wszystkie manometry mają skalę przegrzania i przechłodzenia o ile mają. może coś doradzisz. o takich szczegułach jak grzebień czy klucz do zaworków nie wspominam czy mogę pisać na e-mail pozdrawiam uruchamianie i serwis klimatyzacji - robertino - 2008-02-16 robert_kolodziejski@wp.pl uruchamianie i serwis klimatyzacji - robertino - 2008-02-16 acha wąż do pompy próżniowej oczywiście do punkyu ssania ? uruchamianie i serwis klimatyzacji - maro196 - 2008-02-17 jak masz podlaczenie to mozesz i do ssania i do tloczenia, w jednym i w drugim przypadku przez manometry oczywiscie. uruchamianie i serwis klimatyzacji - Artic - 2008-02-17 Jasne pisz na maila tylko po kolejii wszystkie pytania bo ten zakres co mi tu podajesz to jest bardzo szerokii i omawianie w całości tego to praktycznie cała wiedza klimatyzacjii, której nie da się zamknąć w kilku zdaniach. Pisz do mnie ale po kolejii. Acha ponad to nie ma takiej potrzeby by się zaopatrzać w tak wyszukany sprzęt. A w wigmorsie będę wszystko pchali na siłe mówiąć ze potrzebne a poza tym mają wygórowane ceny. Jak coś pisz po 18 wtedy jestem zazwyczaj przed kompem Pozdrawiam uruchamianie i serwis klimatyzacji - kubowy - 2008-02-17 Artic-Witam, mam trzech kolegów z Kołobrzegu, też chcą sie zająć klimatyzacją-może bym dał im Twój adres celem przeszkolenia (moze być korespondencyjne). Oczywiście gratis. Co Ty na to? |