![]() |
|
Wymiana kompresora na używany - ile oleju ? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Wymiana kompresora na używany - ile oleju ? (/showthread.php?tid=9885) |
Wymiana kompresora na używany - ile oleju ? - lucasp - 2016-09-23 Witam, muszę wymienić kompresor klimatyzacji nr. 64 52 6 910 458 w BMW E46 328i Zakupiłem używany taki sam z angola, zostały odkręcone rurki czynnik pewnie wyleciał (stałem dalej i nie słyszałem), odkręcony kompresor, zapłaciłem i zabrałem go. Zastanawia mnie fakt oleju w kompresorze, te kompresory Denso mają korek od oleju na obudowie. Ruszać w ogóle ten korek ? Jak rozplanować wymianę ? 1. Odciągnąć czynnik i olej z mojego układu (np odciagnie 50g oleju) 2. wymienić kompresor 3. nabić układ (+ te brakujące 50g oleju) 4. odciągnać ponownie (jak odciągnie 80g tzn że 30g zostało w zakupionym kompresorze) 5. nabić ponownie ale tylko te 50g oleju Ale jeżeli się okaże że z pierwszego punktu te 50g oleju to miałem go za mało ? Czy po odciągnięciu przechylić mój kompresor i spróbować coś wylać oleju który został ( nie odkręcając korka od oleju) ? Wylać z tego zakupionego i zobaczyć gdzie więcej go było ? Wymiana kompresora na używany - ile oleju ? - obser - 2016-09-23 Doucz mnie,jak odciągać ten olej?Jak układ nie pracował przed serwisem to odciągniesz +/- 0g oleju. Wylej ze starego kompresora olej,zmierz lub zważ go,a potem tak samo opróżnij nowy i do niego dolej taką ilość nowego oleju jak zlałeś ze starego. Wymiana kompresora na używany - ile oleju ? - lucasp - 2016-09-23 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czy lepiej uruchomić układ przed odciągnięciem ? Jeszcze pytanie odnośnie osuszacza, czy konieczna jest jego wymiana przy tym serwisie ? Czy można to zrobić później ? Czy przy wymianie osuszacza na nowy też trzeba dodać coś oleju ? Jak to możliwe że na allegro są używane osuszacze ? Wymiana kompresora na używany - ile oleju ? - obser - 2016-09-23 Osuszacz używany=złom,jedynie co jak bardzo nietypowy to są firmy co regenerują,ale tu nie ma sensu.A wymienia się go co około 3 lata,lub przy każdym rozszczelnieniu układu.Oleu trzeba dodać,ale nie mam akurat pod ręką tabelki,chyba 20g,najwyżej niech mnie ktoś poprawi,bo jestem na wyjeździe. Wymiana kompresora na używany - ile oleju ? - Tadeusz4321 - 2016-09-23 obser napisał(a):Osuszacz używany=złom,jedynie co jak bardzo nietypowy to są firmy co regenerują,ale tu nie ma sensu.A wymienia się go co około 3 lata,lub przy każdym rozszczelnieniu układu.Oleu trzeba dodać,ale nie mam akurat pod ręką tabelki,chyba 20g,najwyżej niech mnie ktoś poprawi,bo jestem na wyjeździe.Jak najbardziej 20 ml wystarczy na osuszacz nowy Wymiana kompresora na używany - ile oleju ? - Whisky - 2016-09-23 Z tymi używanymi na allegro ludzie chyba sami się nakręcają i wystawiają bo nie wierzę w to że są idioci którzy je kupują jak za grosze mają nówkę podróbę a za pare zeta więcej oryginał. Wymiana kompresora na używany - ile oleju ? - radekrp90 - 2016-09-23 Może "gacie" też biorą używane - who knows... |