Forum Klimatyzacja
Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Ogrzewnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Wątek: Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo (/showthread.php?tid=9957)

Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - ekolog - 2016-11-04

Który sposób układania podłogówki jest lepszy/łatwiejszy? Meandrowo czy ślimakowo?
W którym są mniejsze opory przepływu? Czy któryś cechuje się mniejszą wadliwością?

Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - Bolas - 2016-11-04

Robisz i nie wiesz czy chcesz wiedzieć bo będziesz robić?

Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - ekolog - 2016-11-16

A co to za różnica?
Jeśli jesteś fachowcem w tej dziedzinie to podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi. Jeśli nie, lepiej się nie odzywaj

Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - Bolas - 2016-11-16

Różnicą jest cena tej wiedzy i to komu ją przekazujesz.

Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - DBKlima - 2016-11-17

certspec napisał(a):Który sposób układania podłogówki jest lepszy/łatwiejszy? Meandrowo czy ślimakowo?
W którym są mniejsze opory przepływu? Czy któryś cechuje się mniejszą wadliwością?
Podłogówka ? Ogrzewanie ? Ja bym robił sufitowe lub ścienne Big Grin

Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - Bolas - 2016-11-17

Ja bym nie robił wcale pośredniego.

Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - DBKlima - 2016-11-17

Zaskoczyłeś mnie .... czemu ? Jeśli kolega może mi powiedzieć .
Ja mam standardowe staroświeckie kaloryfery i standardowe staroświeckie klimatyzatory - jestem standardowo staroświecki Big Grin

W nowym budownictwie które zużywa mniej niż 30W/m2 pośrednie ogrzewanie wodne jest bez sensu. Jeżeli bym się budował jeszcze raz to taki budynek jest nieznacznie droższy w budowie od standardowego ale trzeba się troszkę pogimnastykować z przypilnowaniem budowlańców.

Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - Amfan - 2016-11-17

Ja u siebie robię podłogówkę, oprócz tego dodatkowo będzie przygotowana instalacja pod zwykłe grzejniki panelowe. Niskotemperaturowe ogrzewanie ma większą sprawność .Może w przyszłości pompa ciepła pod podłogówkę.

Jak pokazuje ludziom to zdjęcie to się w głowę stukają Big Grin Niskotemperaturowe ma po prostu mniejsze straty Smile Można mnożyć rodzaje źródła ciepła tylko po co - to wszytko kosztuje. [Obrazek: rys5_7.png]

Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - mister - 2016-11-17

a dlaczego się pukają wg ciebie ?

A jak myślisz?

no od ciebie chce to usłyszeć

Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - Amfan - 2016-11-17

Tam jest położony styropian na ubity piach? :/ . Raczej to nie jest styropian typu roofmate bez mikroporów. Wilgotny piach/gleba będzie parowała i wchodziła w styropian (nie wiem może dyfuzja albo podciąganie kapilarne). Tego się nie da wysuszyć później.Trzeba było folie grubą rozłożyć na piach i na to styropian.

o to właśnie chodzi, druga sprawa styropian się daje w kilku warstwach z przesunięciem abo z felcem żeby wyeliminować mostki. już wiesz dlaczego się pukają ?

Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - mister - 2016-11-18

zaniemówił albo nie ma czasu bo frezuje styropian

Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - Amfan - 2016-11-19

mister napisał(a):zaniemówił albo nie ma czasu bo frezuje styropian

Jak szmata tej wody nie naciągnie. Ale to powinien być raczej XPS niebieski ,czy jakoś tak.

Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - Bolas - 2016-11-20

Sorki miałem zajęcia ważniejsze niż pisanie. Chodziło mi raczej o grubość tego styropianu a nie o jakość jego ułożenia bo jest do bani.

Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - ekolog - 2016-11-25

Bolas napisał(a):Sorki miałem zajęcia ważniejsze niż pisanie.

Ooo! A to dopiero nowośćBig Grin czyli jednak nie spędzasz całych dni na forum, a już się bałem czemu taki fachowiec nie ugina się pod ilością zleceń... chociaż pisząc o tym komu i za ile sprzedać swoją wiedzę zastanawiam się po co w ogóle tracisz tu swój cenny czas, ujawniając swoją bezcenną specjalistyczną wiedzę non profit?? Filantropia, wolontariat, czy może zwyczajnie nuda?

Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - Bolas - 2016-12-05

Przepraszam masz rację już nie będę.

Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - Tomekkisiel007 - 2018-10-30

Bolas napisał(a):W nowym budownictwie które zużywa mniej niż 30W/m2 pośrednie ogrzewanie wodne jest bez sensu. Jeżeli bym się budował jeszcze raz to taki budynek jest nieznacznie droższy w budowie od standardowego ale trzeba się troszkę pogimnastykować z przypilnowaniem budowlańców.

A co ty bys zaproponowal ?

Ogrzewanie wodne podłogowe - ślimakowo czy meandrowo - Bolas - 2018-11-04

Jeżeli zejdziesz poniżej 30W/m2 to folie grzewcze dla wspomagania i komfortu i klima do grzania i chłodzenia. Ale obiecałem że się nie będę uwywnętrzniał. U siebie mam gruntową pompę ciepła i podłogówkę - nigdy więcej choć roczne koszty ogrzewania i CWU z ostatnich 5lat w moim domu nie przekroczyły 2250zł/rok/2+2osoby to teraz wiem, że gdybym wydał te same pieniądze co w centralne pośrednie ogrzewanie miałbym teraz bardziej docieplony dom o lepszych parametrach i komforcie.