Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Uszkodzona sprężarka- POMOCY

7 Odpowiedzi, 7794 Wyświetleń

sedzia89

2008-03-18, 16:08:42
Nowy użytkownik
Witam! Już zwracałem się z jednym problemem na forum i mi pomogliście. Mam Fiata Marea Weekend 2.0 20V 2000r. Problem z klimatyzacją był by zarzegnany gdyby nie dziura w sprężarce. Już piszę moje pytanko Smile

Mianowicie mechanik mówi mi że sprężarka ma malutką dziurkę, bardzo małą. Nic dziwnego by w tym nie było gdyby nie fakt że przez pół roku od lipca 2007 do teraz w układzie było 700/850 gazu. Więc niby dziura a gaz siedział. A po II to jeszcze jak podłączył maszynę to maszyna zrobiła sobie próżnie, odczytała że jest wszystko OK i nabiła układ do 850 tak jak powinno być. A teraz mi mówi że jakiś czas to pochodzi ale za miesiąc, półtora wyleci ten gaz i trzeba będzie sprężarkę kupować. Może być taka sytuacja że dziura w sprężarce a gazu uciekło tylko 130 przez ponad pół roku, i to nie przez dziurę ale zaworem bezpieczeństwa bo sprzęgiełko nie odłączało sprężarki i cały czas chodziła.
Pozdrawiam i proszę o pomoc. Czy takie coś może być że niby dziura a gaz nie wylatuje Smile. Bo jak miałem dziure w małą w skraplaczu to momen ze 2-3 dni i juz klima nie chodziła i nie było gazu w układzie wcale a tu raptem niby dziura a gaz prawie cały siedzi. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

senior

2008-03-18, 21:28:48
Zaawansowany użytkownik
na skraplaczu masz duże ciśnienia ok 15-20 bar, mogło Ci teraz lecieć stroną niską, wtedy ubytek jest wiele mniejszy
  • Odpowiedz

sedzia89

2008-03-19, 06:08:16
Nowy użytkownik
Aha czyli jak jest dziurka przy niskim ciśnieniu w sprężarce to będzie uciekać ale wolniej i nie wszystko tak? No ciśnienie to było za duże w całym układzie bo sprzęgiełko nie odłączało sprężarki a gaz strzelał zaworem bezpieczeństwa. Teraz je rozebrali wyczyścili i chodzi już dobrze tylko, że niby teraz sprężarka ma tę dziurkę małą. Albo oni ją zrobili albo tak jak pan mówi, że w niskim ciśnieniu schodzi tego gazu mniej i wolniej. Co nie zmienia fakty, że maszyna ta za kilkanaście tysięcy tego nie wykryła, i wszystko zrobiła tak jak by układ był sprawny i bez dziurek.
  • Odpowiedz

sedzia89

2008-03-19, 13:23:00
Nowy użytkownik
OO ta informacja mnie cieszy. Czyli takie coś jednak istnieje Wink Pozdrawiam i dziękuje za if. Smile
  • Odpowiedz

senior

2008-03-19, 18:58:26
Zaawansowany użytkownik
kup sobie taki preparat do uszczelniania małych nieszczelności,może się uda
  • Odpowiedz

sedzia89

2008-03-19, 20:45:15
Nowy użytkownik
A jakaś nazwa, firma takiego preparatu? To jest jakiś specjalny do klimy czy taki zwykły do wszystkiego? Pozdrawiam
  • Odpowiedz

senior

2008-03-20, 07:10:55
Zaawansowany użytkownik
DC 0011/ DEEPCOOL SEALQUICK/ USZCZELNIACZ
DC 0013/ DEEPCOOL SYSTEMSEAL/ MEGA USZCZELNIACZ
to nie jest co prawda sposób na serwisowanie w profesjonalnym warsztacie,możesz się pobawić na własną rękę,
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa