Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ilość czynnika i oleju w układzie

7 Odpowiedzi, 10249 Wyświetleń

herrmes

2008-04-18, 13:16:52
Nowy użytkownik
Potrzebuję konkretnej i najlepiej potwierdzonej dokumentacją (pdf) informacji.
Ile do układu powinno zostać dodane czynnika i oleju (Opel Astra II 1999r. 1.6. 16v)

Serwisant odessał 300g czynnika i około 60ml oleju ("oj za dużo oleju było w układzie"-powiedział). Następnie wykonał próżnię ustawił maszynę na 700g czynnika i 15 ml oleju. Pytałem czy jest pewien - stanowczo powiedział, że 150ml, czyli połową szklanki to zaleje cały układ i będą kłopoty!!!

Przeczytałem już chyba całe forum i widzę, że o ile waga czynnika jest OK 700g, to oleju chyba powinno się dodać "pół szklanki" a nie "korek"?? Czyli prawie cały zbiorniczek (zdjęcie) powinien zostać opróżniony przy serwisie klimatyacji, tak?
[Obrazek: dcc207a5d4d69d00m.jpg]
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-04-18, 19:29:32
Moderator
w sprezarce powinno byc od 120 do 150 ml oleju oraz
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-04-18, 19:30:33
Moderator
oraz 680g r134a
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-04-20, 12:36:38
Moderator
układ to tez sprezarka a olej podajemy do sprezarki nie do układu natomiast ta rozbieznosc w ilosci wynika z roznych typow sprezarek w tym aucie
  • Odpowiedz

herrmes

2008-04-20, 20:44:02
Nowy użytkownik
Dziekuję wszystkim za pomoc, oczywiście wasze rady były trafne. Dziś znalazłem 100% potwierdzenie. Przyjrzałem się dokładnie sprężarce i odnalazłem naklejkę sprężarki z podaną ilością oleju 150 ml.
  • Odpowiedz

Fitek

2008-04-22, 05:44:22
Nowy użytkownik
Ilość oleju w sprężarce jest podawana przez producenta. Jest to olej w jej misce, nie wysysany podczas obsługi klimatyzacji
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-04-22, 05:45:54 przez Fitek.)
  • Odpowiedz

Fitek

2008-04-22, 05:56:04
Nowy użytkownik
Ilość oleju ładowanego podczas obsługi klimatyzacji służy w tym aucie do smarowania układu, a nie do miski olejowej sprężarki klimy i jest niewielka.
Jesli obsługa przeprowadzana jest przez profesjonalne urządzenie to sam program wie ile go dodać. Nie rób obsługi w warsztatach bez specjalistycznego sprzetu.
Można rozsadzić układ. Olej w pełnej ilości zalewa się przy wymianie bądż naprawie
sprężarki
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa