Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kanalowka do nowo budowanego domku parterowego 150m2

9 Odpowiedzi, 4535 Wyświetleń

wally

2019-03-11, 18:34:23
Użytkownik
Szanowni Eksperci!

buduje dom jednorodzinny, parterowy, poddasze nieuzytkowe, pow. ok 150m2, brak stropu (wiazary - bedzie gdzie schowac kanaly). Dom bedzie szczelny i niezle docieplony (20cm podloga, 20cm sciany, 50cm strop), ogrzwal go bede grundowa pompa ciepla z kolektorem poziomym, bedzie zrobiona wentylacja mechaniczna z rekuperacja i wlasnie zaczalem sie zastanawiac nad montazem klimatyzacji. Wiem, jak goraco bywa w nawet dobrze ocieplonych domach, nie dla kazdego temp. 26-28st jest komfortowa a wiem tez, czym pachnac splity w poszczegolnych pokojach - przerabialem to, mam 3 lata urzadzenia w obecnym domku.

Do meritum. Chcialbym sobie ulzyc w lecie, o swieze powietrze oraz odpowiednia wilgotnosc zadba wentylacja mechaniczna, ale nie bedzie w stanie schlodzic mi domu dlatego zaczalem interesowac sie klimatyzatorami kanalowymi. Do schlodzenia mialbym ok 100m2 domu tj. salon (36m2) polaczony z kuchnia (12m2) oraz 3 sypialnie (po 13m2) i ew. maly gabinet (10m2). UWAGA - schlodzenie oznacza dla mnie zejscie z temp. nie nizej niz 23stC.

Wstepny plan bylby taki, aby w pomieszczeniu gosporarczym ok 15m2 zamontowac jednostke wew. klimatyzacji kanalowej, zbudowac kanaly np. na rurach SONODEC do kazdego z pokoi oraz do centralnego miejsca w salonie, rurke skroplin odprowadzic grawitacyjnie do istniejacej kanalizacji, przez syfon kulowy, instalacje freonowa puscic pod fundamentem albo w warstwie ocieplenia podlogi az do jednostki zewnetrznej - max 11m odleglosci miedzy jednostkami wew i zew. Jednostka zewnetrzna na oddzielnym fundamenciku postawiona przy plocie, w linii prostej 5m od sciany domu. Od jednostki wewnetrznej bedzie max 9m do kratki nawiewajacej schlodzone powietrze. Wg. OZC, Projektowe obciążenie cieplne budynku ?HL to 6200W.

Pytania:
1. czy dobrze zakladam, ze powinienem osiagnac komfort termiczny uzywajac klimatyzatora kanalowego o mocy ok 5kW?
2. czy moge umiescic jednostke wew. w pomieszczeniu ktore nie bedzie klimatyzowane?
3. czy w przypadku montazu jednostki wew. w pomieszczeniu gospodarczym, warto tutaj dac nawiew z wentylacji? W koncu klima bedzie przepompowywac to powietrze do pozostalych pomieszczen.
4. co robie zle?

Pozdrawiam,
Wally
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2019-03-11, 19:41:00
Użytkownik
Za taką koncepcję to my bierzemy pieniążki.

Na pierwszy rzut oka zabolał mnie kanał sonodec- długość kanałów będzie znaczna. Tym bardziej, jeżeli myślisz o kanałówce 5kW co też dla mnie jest słabą opcją.
  • Odpowiedz

obser

2019-03-11, 19:44:59
Top użytkownik
Jakoś sobie to nie wyobrażam. Pewnie, że w pomieszczeniu gospodarczym będziesz wytwarzał podciśnienie i czerpał do schładzania powietrze o temp. zewnętrznej. Nie lepiej wpiąć kanałówkę za skutecznym rekupatorem i sprawę dystrybucji masz załatwioną. Ja bym celował w wydajność 24, bo różnica w cenach jest mała i nie załapujesz się na CRO.
  • Odpowiedz

obser

2019-03-11, 19:49:35
Top użytkownik
@Jurny, sorry, ale masz rację. Powinno się brać kasę za zrobienie projektu, z ewentualnym odzyskaniem jego jak będziemy wykonywać tą robotę. Nałożyliśmy się odpowiedzią.
  • Odpowiedz

wally

2019-03-11, 21:28:27
Użytkownik
Panowie, przeciez wentylacja obliczona jest na duzo mniejsze wydajnosci/przeplywy wiec myslalem, ze oddzielne kanaly sa obowiazkowe. Nie chce Wam absolutnie odbierac chleba z ktorego zyjecie, po prostu jestem ciekaw czy dobrze szacuje moc urzadzenia czy to sa malo. Dzieki
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2019-03-11, 22:26:01
Użytkownik
wally napisał(a):Panowie, przeciez wentylacja obliczona jest na duzo mniejsze wydajnosci/przeplywy wiec myslalem, ze oddzielne kanaly sa obowiazkowe. Nie chce Wam absolutnie odbierac chleba z ktorego zyjecie, po prostu jestem ciekaw czy dobrze szacuje moc urzadzenia czy to sa malo. Dzieki

Tak ale zaproponowane przez Ciebie kanały mają duże opory, zupełnie niepotrzebnie. Jeżeli chodzi o moc, to tak jak napisałem wcześniej, w moim odczuciu taka kanałówka może nie dać rady ale bez zagłębienia się w temat ciężko powiedzieć. Trzeba jeszcze uwzględnić straty na kanałach. Z autopsji wiem, że nie jest to temat prosty jeżeli chcesz mieć to zrobione dobrze. Każdy dom jest inny i każdy wymaga osobnej koncepcji z uwzględnieniem bilansu chłodniczego/cieplnego.

W tamtym tygodniu odpaliłem kanałówkę o mocy 12kW i wydajności 1200m3/h. Rozległa sieć i wiele punktów sprawiło, że normatywną prędkość uzyskałem dopiero na trzecim biegu. Oczywiście w lecie pewnie coś zmniejszymy ale i tak projektuje się na pewne wartości.
  • Odpowiedz

Haurox91

2019-03-12, 18:01:05
Użytkownik
Kasę którą chcesz zainwestować w klimę dorzuć do pionowego wymiennika do pompy ciepła i chłodnicę za rekuperatorem.
  • Odpowiedz

wally

2019-03-12, 19:12:03
Użytkownik
W czym pionowy wymiennik będzie lepszy od planowanego spiralnego poziomego? Chyba za proponujesz GGWC na dodatkowej pętli tylko pod chłodnice do wentylacji?
  • Odpowiedz

manitou

2019-03-12, 22:08:03
Użytkownik
Fajnie kombinujesz ale powinieneś zaprojektować też kanały powrotne chyba ze masz duże szpary pod drzwiami. Ciężko będzie też z regulacja temp. W pojedynczych pomieszczeniach. Można dac przepustnice pod termostaty ale wtedy należało by też pomyśleć o klapie nadciśnieniowej kierującej nadmiar powietrza spowrotem do parownika. Opcja fajna jeśli masz żyłkę majstra i ogarniesz kanaly. Taka instalacja w firmie która wie co robi będzie droga.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa