Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Trwałość jednostek zewnętrznych Toshiba i Mitsubishi

16 Odpowiedzi, 9187 Wyświetleń

Barni0

2019-04-26, 11:39:30
Gość
Dzień dobry,

Chcę zainstalować kanałową klimatyzację w domu jednorodzinnym o mocy około 10-12kw.
Mam możliwość kupienia używanych klimatyzacji kanałowych Toshiby i Mitsubishi za 20-25% ich katalogowej ceny. Sprężarki typu dc twin rotary. Urządzenia pracowały w Anglii, stan wizualny bdb, gwarancja rozruchowa 1 miesiąc.
Wiem, że to wróżenie z fusów, ale czy wg Szanownego Grona te 7-8 lat dla tych marek to koniec żywota, czy też jest szansa, że przepracują u mnie jeszcze te 5-7lat.
Wiem, że są przypadki indywidualne i wszystko się może zepsuć, ale co mówi statystyka? Warto się pchać w używane urządzenia?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Haurox91

2019-04-26, 16:51:47
Użytkownik
Mitsu i Toshiba to bardzo dobre urządzenia, jeżeli montaż a potem demontaż został wykonany zgodnie ze sztuką to spokojnie jeszcze popracują.
  • Odpowiedz

PARTNER-MAR

2019-04-26, 18:40:21
Użytkownik
Wszystko zależy od "demontażysty" i zabezpieczenia sprzętu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-04-26, 18:41:26 przez PARTNER-MAR.)
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2019-04-26, 20:45:22
Użytkownik
Jeżeli interesują Cie statystyki to z moich wynika, że nie warto. Już dawno oduczyłem się montowania urządzeń, które ktoś zdemontował. Rabat śmieszny jak na urządzenia z takim stażem.

Oczywiście nie twierdzę, że padną po roku ale w większości przypadków skończyło się jak z samochodem od Niemca.
  • Odpowiedz

Barni0

2019-04-27, 06:44:32
Nowy użytkownik
jurny_drwal napisał(a):Jeżeli interesują Cie statystyki to z moich wynika, że nie warto. Już dawno oduczyłem się montowania urządzeń, które ktoś zdemontował. Rabat śmieszny jak na urządzenia z takim stażem.

Oczywiście nie twierdzę, że padną po roku ale w większości przypadków skończyło się jak z samochodem od Niemca.

75-80% rabatu to mało? - Ile wg Ciebie warto za to zapłacić?
  • Odpowiedz

Barni0

2019-04-27, 06:46:56
Nowy użytkownik
Haurox91 napisał(a):Mitsu i Toshiba to bardzo dobre urządzenia, jeżeli montaż a potem demontaż został wykonany zgodnie ze sztuką to spokojnie jeszcze popracują.

A orientujesz się może jak wygląda sprawa części zamiennych do starszych modeli tych marek (z 2011-2012r.)?
Są dostępne nowe? - czy już tylko rynek wtórny?
  • Odpowiedz

PARTNER-MAR

2019-04-27, 08:48:21
Użytkownik
Barni0 napisał(a):75-80% rabatu to mało? - Ile wg Ciebie warto za to zapłacić?
Od ceny katalogowej?
No to cena raczej słaba jak za sprzęt o którym nic nie wiadomo
  • Odpowiedz

Barni0

2019-04-27, 09:46:28
Nowy użytkownik
PARTNER-MAR napisał(a):
Barni0 napisał(a):75-80% rabatu to mało? - Ile wg Ciebie warto za to zapłacić?
Od ceny katalogowej?
No to cena raczej słaba jak za sprzęt o którym nic nie wiadomo

Od ceny brutto ze sklepów internetowych - nie wiem czy to jest cena katalogowa.
Są sklepy, które sprzedają sprzęt z montażem lub bez - wtedy potrzebne jest oświadczenie od firmy instalatorskiej.
Sprzęt (jednostka zewnętrzna i wew) , który w takim sklepie kosztuje 20k mogę kupić za 5k (dotyczy to oczywiście tylko modeli, które są jeszcze w sprzedaży).
Kalkuluję to tak - jakbym do tych 5k dołożył za jakiś czas kolejne 5-6k (cena samej sprężarki jaką znalazłem w necie) to i tak jestem do przodu 10k.
Żywotność jaka by mnie zadowalała to 5-7 lat (po tym okresie może sprzedam dom, wyprowadzę się do innego kraju itp.). Zakładam, że za zainstalowanie (samo podłączenie gazowe) i rozruch zapłacę max 2k (przy nowym lub używanym kwota pewnie będzie zbliżona). Dochodzi oczywiście ryzyko, że coś się zepsuje - ale dlatego chcę kupić markowy sprzęt do którego są dostępne podzespoły i jest naprawialny.
Ma to sens przy oczekiwanej trwałości?
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2019-04-27, 10:53:07
Użytkownik
Jeżeli chodzi o cenę to nie doczytałem, te 20-25% może być. Jednak dalej nie polecam. Padnie sprężarka, płyta i już jesteś na minusie.

Zamiast ryzykować z padliną lepiej iść w dobrego chińczyka, typu Sinclair.

Jestem ciekawy tej gwarancji rozruchowej. Takie coś to może dać instalator przychodząc z takim sprzętem ale sklep pewnie się wypnie.
  • Odpowiedz

obser

2019-04-27, 11:40:20
Top użytkownik
Bardziej niż sprężarki w obecnych urządzeniach obawiałbym się elektroniki. Sprężarki są zamienne, nie ma zbyt wiele typów, a elektronikę musisz załatwić dokładnie taką jaką potrzeba, więc znaleziem czegoś z wtórnego rynku graniczy z cudem, a ceny u Producenta są zaporowe. Ale, kto nie ryzykuje szampana nie pije, może się okazać, że sprzęt przehula jeszcze ładnych parę lat. Jak nie jest to Twój ostatni grosz, to ryzykuj.
  • Odpowiedz

Haurox91

2019-04-27, 16:44:19
Użytkownik
Kolego jak jest pewność, że sprzęt był dobrze demontowany do bierz i wiele się nie zastanawiaj za tą cenę, w dzisiejszych czasach za sprzęt tej klasy z montażem zapłacisz krocie a 100% gwarancji, że to pożyje też nie masz. Dziś firma która Ci to montowała i dał gwarancje może jutro nie istnieć. Części zamienne czy to do 5 latka czy 2 latka są mniej więcej te same. Najczęściej pada elektronika z mechanicznym sprawami można sobie bez problemu poradzić. Czym nowszy sprzęt tym elektronika na gorszym poziomie. Alternatywą jest nowy chińczyk za którego tak bardzo Cię nie skroją.
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2019-04-28, 13:08:27
Użytkownik
Haurox91 napisał(a):z mechanicznym sprawami można sobie bez problemu poradzić.

Ciekawe.
  • Odpowiedz

tommatiz

2019-04-28, 20:17:17
Moderator
Witam. jak sprzęt nie działa zbyt mocno obciążony gdzieś w pomieszczeniu technicznym typu serwerownia to bierz w ciemno. Części do Tosi i Mitsu spokojnie kupisz. Nawet do 20 letnich sprzętów są części. Nie wszystkie ale większość. Pzdr
  • Odpowiedz

DBKlima

2019-04-29, 06:25:39
Top użytkownik
Nie bez powodu ktoś je zdemontował i gdyby przedstawiały jakąś wartość to z pewnością nikt by ich nie oddał .
Urządzenie Mitsu czy Toshiba będzie pracowało długo nawet do 15 lat od daty montażu . Tu nie wiadomo jak było wszystko zabezpieczone przy demontażu i transporcie.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Barni0

2019-04-29, 09:17:09
Nowy użytkownik
Dziękuję bardzo za wpisy w moim temacie. Skoro wśród fachowców zdania są podzielone co do mojego pomysłu to znaczy, że powinienem zaryzykować :-)

Co do awaryjności elektroniki (co prawda inna branża - IT) - mam podobne doświadczenia. Wszystko pada w zastraszającym tempie. W przypadku markowej elektroniki jest jednak zdecydowanie lepiej niż kiedyś z jej naprawą. W ostatnim czasie powstało sporo serwisów elektronicznych (prowadzonych głownie przez Ukraińców i innych braci ze wschodu) które są w stanie naprawić praktycznie wszystko, byleby były widoczne oznaczenia elementów.
Wlutowują i wymienią na płytach głównych najnowsze procesory Intela, najnowsze karty graficzne, pamięci itp.
Być może poradziliby sobie i z naprawą płyty głównej agregatu.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

manitou

2019-04-30, 20:51:23
Użytkownik
Ja kupiłem używaną Toshibe 8kw denontowana przez chlodnika. Sklepowo ok 9 tyś pln ja dałem 1 tyś pln. Zrobiłem z niej pompę ciepła na wymienniku danfossa l. Grzeje 24/7 już 2 rok. Latem chłodzi (woda lodowa + klimakonwektory) a ma pewnie z 10 lat.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa