Problem polegan na tym że klima przestała działać w jednej chwili. Ale od początku klima działała super wyłączyłem silnik po jakiejś godzinie chciałem jechać dalej i nic klima juz nie działała, podjechałem do jakiegoś warsztaciku gdzie napełniaja klime po napełnieniu dalej nic usłyszałem że pewnie sprężarka padła i że nie ma wysokiego ciśnienia w układzie ale oni klimy nie naprawiają, odjechałem z kwitkiem. Sam zacząłem sprawdzać i tak spręzarka się załącza, sprzęgło elektromagnetyczne w sprężarce również, klima jest podobno szczelna bo sprawdzali to przy napełnianiu tym sprzętem co napełnia klime, zresztą jak nacisnie sie jeden z tych zaworków co podłącza sie przewody do napełniania słychać syk. wszędzie gdzie dzwonie pierwsze co słysze "to pewnie sprężarka". Pytanie maje brzmi czy można sprawdzić i jak to zrobić elementy klimy manualnej, tak krok po kroku żeby eliminować po koleji wszystko i tym sposobem naprowadzić na usterke?? Czy kompresor moze paść tak nagle??
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
vectra b problem z klimą
7 Odpowiedzi, 10386 Wyświetleń|
Dzięki za podpowiedź. Mozna to jakoś sprwadzić, czy konieczna jest wizyta w warsztacie?? Czy sam ten regulantor jest wymienialny czy trzeba cała sprężarke wymienić?? I jaki może być koszt takiego regulatora?? Jeszcze jedno w EPC są dwa zawory opisane jako zawór zwrotny, a drugi zawór nadmiarowy, który to będzie?? Nadmiarowy jest w tylnej częsci obudowy a zwrotny w dolnej oba z tyłu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-07-13, 10:11:02 przez marcin1b.)
Zawór jest wymienialny (ok 130PLN) - np. http://www.sklep.climateam.pl/product_in...ts_id/1021 . Nie wiem jaki jest tam dostęp ale może nawet uda się wymienić bez demontażu sprężarki (oczywiście czynnik trzeba wyciągnąć z układu). Zaworu na własną rękę nie sprawdzisz bo potrzebny jest do tego tester. Wg EPC jest to zawór zwrotny (jest on zabezpieczony pierścieniem Segera więc nie ma opcji że się pomylisz, nadmiarowy jest wkręcany)
dzięki za odp. ceny sprawdziłem już u kumpli w sklepie w oryginale 135 zł bez moich upustów, jutro jeszcze umówiłem się na test spręzarki jezeli moje przypuszczenia sie potwierdza to pewnie klime sam naprawie
oczywiscie jezeli ktos mialby jeszcze uwagi to prosze pisac wszystkie podpowiedzi mile widziane
marcin1b napisał(a):dzięki za odp. ceny sprawdziłem już u kumpli w sklepie w oryginale 135 zł bez moich upustów, jutro jeszcze umówiłem się na test spręzarki jezeli moje przypuszczenia sie potwierdza to pewnie klime sam naprawietylko pamiętaj, że wymiana regulatora wymaga odessania czynnika
Dziękuję wszystkim czujnik wymieniony klima nabita wszystko cyka aż miło
Witam. mam pytanie. Zaczelo sie od regulatora wydajności sprężarki - czy to jest element ktory odpowiada za wydajnosc sprezarki stosowany tylko w sprzezarkach o zmiennej wydajnosci czy jest to cos innego? Skonczylo sie wymiana czujnika, ale czego?
Dziekuje za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
oczywiscie jezeli ktos mialby jeszcze uwagi to prosze pisac wszystkie podpowiedzi mile widziane