Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Inverterowa klima na ogrzewanie poczekalni

11 Odpowiedzi, 10604 Wyświetleń

maryś

2010-03-31, 15:09:59
Nowy użytkownik
Witam.
Czy odważyli byście się zamontować Airwella CKD36 KASETON 10KW jako podstawowe ogrzewanie dla przychodni zdrowia .W parametrach widnieje praca na grzaniu do -15c.
Sala poczekalni ok 100m2 o wysokości 3m może nie tyle chodzi o moc co o bezawaryjność tej marki.Dodam tylko ze klimatyzatory te występują również pod marką ELEKTRA CND 30XL.
Jak dotąd pod ogrzewanie stosowałem inne marki jak Fujitsu Daikin lecz tutaj są ograniczone fundusze u inwestora i wybiera pomiędzy piecami akumulacyjnymi co później przepłaci w zużyciu prądu.A piece tez tanie nie są bo ok 2,5 tyś.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-31, 15:10:22 przez maryś.)
  • Odpowiedz

crocens

2010-03-31, 17:25:43
Top użytkownik
Ja grzeję u siebie klimą Sinclair drugi rok mieszkanie 100m3. Zima 2008 - 1200zł za cały sezon, za ten sezon wyjdzie drożej, około 1700zł. Praca bezproblemowa nawet przy -25 (oczywiście wydajność wtedy prawie żadna i zachowuje się jak grzejnik elektryczny, ale nie zamarzłem). Generalnie nie miałem z tymi kklimami problemów.

Pozdrawiam, Marcin
.
  • Odpowiedz

dziadzia

2010-03-31, 18:27:46
Nowy użytkownik
Witam.Ja bym zaczął z innej beczki.Porozmawiał bym z inwestorem i wytłumaczył bym mu,że dużo bezpieczniej będzie zamontować dwa urządzenia po 5 KW niż jedno 10.Wiadomym jest że popsuć się może wszystko a jeśli ma to być podstawowe żródło ciepła to wiadomo o co chodzi.Ja wiem że koszty będą prawdopodobnie większe ale z doświadczenia wiem,że trzeba wszystko dokładnie wytłumaczyć żeby potem nie było nieporozumień.
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-31, 18:54:22
Zaawansowany użytkownik
Trzeba być nierozsądnym aby takie urządzenie w naszych warunkach klimatycznych zastosować jako podstawowe ogrzewanie.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-03-31, 19:00:23
Moderator
Witam. Klimy bardziej się stosuje jako podgrzewanie a nie typowe ogrzewanie. Ta zima pokazała nam swoje oblicze ale nie wiadomo co będzie za pare lat. Jak mróz przytrzyma poniżej -25'C i niżej przez dłuższy czas to nie daję długiej żywotności dla urządzenia. Oczywiście to ekstremalne wytłumaczenie mrozu. Ale jak najbardziej przychylę się do inverterowego urządzenia do podgrzewania. Co do kosztów to taniej wyjdzie jedno urządzenie bo i jeden montaż a zakładając dwa to inne koszty a z czasem dojdzie serwis dwóch urządzeń. Dla nas serwisantów OK bo większa kasa ale inwestor może nie dać rady ciężaru finansowego unieść. Pzdr
  • Odpowiedz

crocens

2010-03-31, 19:56:01
Top użytkownik
R-40 napisał(a):Trzeba być nierozsądnym aby takie urządzenie w naszych warunkach klimatycznych zastosować jako podstawowe ogrzewanie.
Chyba, że wynajmujesz mieszkanie bez ogrzewania a każda propozycja jest torpedowana przez właściciela który zgodził się tylko na klimę. Ale nie żałuję tej decyzji, co nie znaczy, że uważam całoroczne grzanie za dobre rozwiązanie. Niemniej pytanie brzmiało "Czy odważylibyście się zamontować...". Ja się odważyłem i pisze co się dzieje.
.
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-03-31, 20:20:19
Zaawansowany użytkownik
Ja jak już to dwa CK 21 DCI bym zastosował . Nie dość że tańsza klima to mocy ponad 2 kW więcej która ci się przyda gdy spadnie wydajność przy mrozach.
Ale nie czarujmy się ta klima nadaje się do podgrzewania a nie do grzania.
Mimo wszystko zaryzykowałbym ,jak na razie odpukać moje zamontowane chodzą i gwarancje przeszły Big Grin .
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-31, 20:24:50 przez monterod2002.)
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-31, 20:20:51
Zaawansowany użytkownik
crocens napisał(a):
R-40 napisał(a):Trzeba być nierozsądnym aby takie urządzenie w naszych warunkach klimatycznych zastosować jako podstawowe ogrzewanie.
Chyba, że wynajmujesz mieszkanie bez ogrzewania a każda propozycja jest torpedowana przez właściciela który zgodził się tylko na klimę. Ale nie żałuję tej decyzji, co nie znaczy, że uważam całoroczne grzanie za dobre rozwiązanie. Niemniej pytanie brzmiało "Czy odważylibyście się zamontować...". Ja się odważyłem i pisze co się dzieje.
Napisz co się bedzie działo.np przy braku napiecia na Podlasiu.
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-03-31, 20:27:53
Zaawansowany użytkownik
Przy braku napięcia to pomoże C.O. grawitacyjne lub ognisko Big Grin oczywiście najlepiej w kominku.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

szk6

2010-03-31, 22:01:28
Użytkownik
NIE BYŁ BYM TAK SCEPTYCZNIE NASTAWIONY MAM MARKET GDZIE CAŁĄ TĄ ZIMĘ UŻYTKOWNIK KOŻYSTAŁ TYLKO Z KLIMY DO OGRZEWANIA SKLEPU FAKT OŚIETLENIE DAJE TEŻ DUŻO ENERGI ALE U NAS NA WSCHODZIE BYŁO KILKA DNI PO -32 W NOCY I TO DAWAŁO RADY A ZAPASU WYDAJNOŚCI WCALE TAM NIE MA
  • Odpowiedz

maryś

2010-04-01, 08:16:49
Nowy użytkownik
Witam.Dzięki za za zajęcie stanowiska w sprawie .Temat ogrzewania klimą jest szeroki i chyba najbezpieczniej będzie jak tu jeden z kolegów podpowiedział zastosowanie dwóch jednostek CK np 18 bo współczynnik COP korzystniejszy i faktycznie w razie awarii jest jakaś alternatywa.
Głównie zależało mi na ocenie producenta jakości tych jednostek i czy się sprawdzają w naszym klimacie bo parametry mogą być wykazane pod publikę.
Wiadomo ze zmorą jest oblodzenie jednostek zewnętrznych co prowadzi do utraty sprawności i łamania śmigieł wentylatorów.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa