Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

HAC-GS07HRCL Hyundai

7 Odpowiedzi, 10986 Wyświetleń

traper-zk

2010-07-17, 21:38:04
Nowy użytkownik
Witam!
No cóż zachowałem się jak standardowy polak a teraz trzymam rękę w nocniku.
Ale do rzeczy : jako ten stereotypowy Polak kupiłem sobie klimatyzator (nowy) i nawet go zamontowałem i nawet chłodzi i dmucha i grzeje ale............ nagle po gadzinie pracy woda leje się strumieniem z jednostki wewnętrznej.
I nie wiem w czym tkwi problem. Wąż do skroplin jest nie załamany, ułożony poniżej urządzenia przez ścianę przechodzi pod kątem w dół bez ostrych zagięć.
Zrobiłem nawet prosty test i tu coś mnie zastanowiło a w instrukcji nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie zassałem skropliny ale odniosłem wrażenie że coś mi to uniemożliwia tak jakby zbiornik na skropliny nie był wykonany na zasadzie misy z odpływem a jakiegoś szczelnego zbiornika w którym nie odkręciłem odpowietrzenia.
Podpowiedzcie proszę czy to możliwe w tym modelu.

No i oczywiście jestem świadom: jak się nie znasz to nierób ..... sam to powtarzam w mojej branży wszystkim do okoła.

Z góry dziękuję za odpowiedzi
  • Odpowiedz

byniom

2010-07-18, 08:01:01
Moderator
A jaką masz pewność że wąż się nie załamał w miejscu gdzie wychodzi z jednostki razem z rurami i w trakcie przepychania przez ścianę mogłeś go załamać . Tak jak sam napisałeś to chciałeś zaoszczędzić ale teraz możesz wywalić sporo więcej niż myślisz bo takie szykanie to nie zawsze żut okiem , czasem trzeba rozbierać lub zdejmować jedn. wewnętrzną. Powiedz mi jeszcze jedno jakiej średnicy zrobiłeś przepust przez ścianę.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-18, 08:01:52 przez byniom.)
  • Odpowiedz

traper-zk

2010-07-19, 17:51:22
Nowy użytkownik
Wąż jest drożny. zdejmowałem jednostkę wewnętrzną i nie jest załamany. zastanawia mnie jedynie czy dobrze zrobiłem układając go wzdłuż jednostki wew a dopiero w ścianę razem z rurkami czy nie było trzeba zrobić osobnego odwiertu bezpośrednio od odpływu. Co do przewiertu to zrobiłem dwa otwory pod kontem ok 30 st w dół wiertłem 43 i połączyłem je razem więc wiązka przeszła lekko z dużym luzem. Ściągając jedn wew odłączyłem przedłużkę i zassałem wodę bezpośrednio z węza dołączonego do ociekacza i woda zleciała ale też jak by z oporami jak opisałem wcześniej.
  • Odpowiedz

traper-zk

2010-07-19, 17:57:36
Nowy użytkownik
W instrukcji jest dziwne zdanie:" jeżeli wąż od skroplin znajduje się z lewej strony urządzenia przenieś go na prawą w innym wypadku mogą nastąpić przecieki. " ale gdzie jest prawa a gdzie lewa strona ? Obecnie wychodzi z tej samej strony co rurki do agregatu. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Przemiana jest o tyle komplikowana w tym momencie że przepusty są zapiankowane a nadmiary nie ma gdzie schować.
  • Odpowiedz

barbie

2010-07-19, 18:08:56
Top użytkownik
czy klima jest wypoziomowana ? .
  • Odpowiedz

traper-zk

2010-07-19, 19:00:09
Nowy użytkownik
Tak jeden i drugi element wypoziomowałem. Istnieje możliwość że wężyk od skroplin w miejscu wejścia w ścianę od jednostki wewnętrznej jest uniesiony ok 1 cm w stosunku do wylotu z ociekacza ale myślę że ociekacz jest głębszy niż 1 cm. A to uniesienie to tylko mi się wydaje bo przy zdjętej jed wew trudno to ocenić.
  • Odpowiedz

traper-zk

2010-07-19, 19:02:45
Nowy użytkownik
Właśnie byłem przy wężyku na zewnątrz i jak raz zassałem to poleciało .... i leciało i leciało.......
  • Odpowiedz

barbie

2010-07-19, 19:54:38
Top użytkownik
taca ociekowa w małych klimach zwykle ma w granicach 1 centymetra .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa