Witam, od ładnych paru miesięcy przeglądam forum jako obserwator i jest to mój pierwszy post mam nadzieję, że nie zostanę zjechany od góry do dołu lub odesłany do wyszukiwarki bo ona nie daje odpowiedzi na wszystkie pytanie.
Najprościej i najkrócej chcę zorientować się w sprzęcie jaki dobrze i rozsądnie jest nabyć celem montażu i konserwacji klimatyzacji.
Jakie modele konkretnie polecilibyście aby zmieścić się w około 10tyś może nieco więcej ale bez szaleństw nie chcę szaleć i na dzień dobry kupować Maybacha zadowolę się skromnym mercedesem
Manometry już wiem, że testo 550
kielicharka koniecznie od dziadka to też podstawa no chyba, że jest jeszcze jakiś godny zestaw kielicharki + roztlaczarka nie koniecznie od dziadka to jaka ? podobnie z pompą próżniową niby można kupić dwustopniową w cenie jednostopniowej no ale ta jednostopniowa może bić na głowę jakością tą dwustopniową itd.
Wiertarka to raczej Bosch gbh 7 bo cenowo można wyszukać w cenie gbh 5 z wiertłami mam problem bo kiedy przebijałem się przez stropy i ściany pod montaż internetu używałem zwykłych wierteł max fi 30 a tu mam dylemat czy wiertło przebiciowe fi 45 to nie będzie zbyt mała średnica a fi 65 nieco za spora ? po środku wypada fi 50
czy może lepiej koronkę ale wyłącznie na sucho wiercić ? choć nie mam pojęcia jak wybić z niej przy długości np 450mm beton po zapchaniu ta operacja zniechęca mnie do koronek
Palnika też raczej z 50 kilową butlą nie zamierzam kupować ale myślę nad kluczami dynamometrycznymi montując amatorsko splita skręcałem wszystko metodą na jeszcze troszkie
niby jest ok no ale co innego sobie skręcać i ukręcić a co innego komuś wolę solidniej i pewniej.
Z góry dziękuję za względnie mało złośliwe odpowiedzi a urażonych błahością mego postu z tej samej góry przepraszam.
Najprościej i najkrócej chcę zorientować się w sprzęcie jaki dobrze i rozsądnie jest nabyć celem montażu i konserwacji klimatyzacji.
Jakie modele konkretnie polecilibyście aby zmieścić się w około 10tyś może nieco więcej ale bez szaleństw nie chcę szaleć i na dzień dobry kupować Maybacha zadowolę się skromnym mercedesem
Manometry już wiem, że testo 550
kielicharka koniecznie od dziadka to też podstawa no chyba, że jest jeszcze jakiś godny zestaw kielicharki + roztlaczarka nie koniecznie od dziadka to jaka ? podobnie z pompą próżniową niby można kupić dwustopniową w cenie jednostopniowej no ale ta jednostopniowa może bić na głowę jakością tą dwustopniową itd. Wiertarka to raczej Bosch gbh 7 bo cenowo można wyszukać w cenie gbh 5 z wiertłami mam problem bo kiedy przebijałem się przez stropy i ściany pod montaż internetu używałem zwykłych wierteł max fi 30 a tu mam dylemat czy wiertło przebiciowe fi 45 to nie będzie zbyt mała średnica a fi 65 nieco za spora ? po środku wypada fi 50
czy może lepiej koronkę ale wyłącznie na sucho wiercić ? choć nie mam pojęcia jak wybić z niej przy długości np 450mm beton po zapchaniu ta operacja zniechęca mnie do koronek
Palnika też raczej z 50 kilową butlą nie zamierzam kupować ale myślę nad kluczami dynamometrycznymi montując amatorsko splita skręcałem wszystko metodą na jeszcze troszkie
niby jest ok no ale co innego sobie skręcać i ukręcić a co innego komuś wolę solidniej i pewniej.Z góry dziękuję za względnie mało złośliwe odpowiedzi a urażonych błahością mego postu z tej samej góry przepraszam.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY