Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki agregat do lady i komory chlodniczej.

18 Odpowiedzi, 21240 Wyświetleń

mikki

2010-08-31, 12:29:53
Nowy użytkownik
Witam szanownych forumowiczów.Planuję wymianę agregatów w komorze i ladzie chłodniczej.Lada Byfucha 3,5m/b na r507(wymagana temperatura 0st.C).Komora 6 m3 ale planuję rozbudowę na 12-15 m3(temperatura 0 st.C,przeznaczona do przechowywania mięsa).Dużo czytałem o agregatach i myślałem o wymianie na Copeland MC-K9-ZB21KE-TFD ze sprężarką spiralną Copeland Scroll(jeden agregat na dwa urządzenia),zależy mi na mozliwie cichym urzadzeniu i sprawdzającym się przy bardzo wysokich temperaturach.Obecnie latem mam problemy z agregatami(Aspera i Elektrolux).Proszę o poradę , czy to dobry wybór, jeżeli nie jaki agregat polecacie?
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-31, 14:49:49
Top użytkownik
te urządzenia mają różną temperaturę odparowania --jeden agregat nie nadaje się .
  • Odpowiedz

mikki

2010-08-31, 19:24:48
Nowy użytkownik
A dwa mniejsze Copelandy?Jakie?
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-31, 19:38:48
Top użytkownik
do lady proponuję Danfoss SC 21 CL ,do komory Bristol lub Unit Hermetique .
  • Odpowiedz

barbie

2010-08-31, 19:53:01
Top użytkownik
nie podaję modelu bo brak dokładnych danych .
  • Odpowiedz

mikki

2010-09-01, 07:16:55
Nowy użytkownik
Barbie, jakie dane są potrzebne?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-09-01, 07:17:49 przez mikki.)
  • Odpowiedz

miezala5

2010-09-01, 15:53:18
Top użytkownik
barbie napisał(a):te urządzenia mają różną temperaturę odparowania --jeden agregat nie nadaje się .
Skad wiesz ze maja rozna temp.odparowania?
Jezeli lada ma wentylatory na parowniku to moze uda sie to puscic na jednej sprezarce?
Chyba ze lada jest na kapilarze?
Puszczalismy u mnie w firmie co prawda na trzech sprezarkach polaczonych w szereg:lady na mieso,regaly na napoje i nabial i komore chlodnicza!Wszystko podpiete pod jeden uklad z zaworami elektromag. przed kazdym urzadzeniem!
Ja dopiero sii ucze fachu dlatego grzecznie pytam co stoi na przeszkodzie zeby podlaczyc lade i komore pod jedna sprezarke?
Pozdrawiam!
R
  • Odpowiedz

barbie

2010-09-01, 17:38:47
Top użytkownik
nie widziałem Bydgoskiej lady z wentylatorami ,może r12 Vel Banita widział ? .
  • Odpowiedz

mikki

2010-09-01, 18:01:39
Nowy użytkownik
Lada jest bez wentylatorów.W chłodni jest chłodnica z wentylatorem.
  • Odpowiedz

barbie

2010-09-01, 19:27:08
Top użytkownik
dlatego temperatura odparowania w ladzie musi być -25 stopni ,w komorze powinno być -10 stopni ,
  • Odpowiedz

mister

2010-09-01, 19:34:42
Zaawansowany użytkownik
miezala5 napisał(a):
barbie napisał(a):te urządzenia mają różną temperaturę odparowania --jeden agregat nie nadaje się .
Skad wiesz ze maja rozna temp.odparowania?
Jezeli lada ma wentylatory na parowniku to moze uda sie to puscic na jednej sprezarce?
Chyba ze lada jest na kapilarze?
Puszczalismy u mnie w firmie co prawda na trzech sprezarkach polaczonych w szereg:lady na mieso,regaly na napoje i nabial i komore chlodnicza!Wszystko podpiete pod jeden uklad z zaworami elektromag. przed kazdym urzadzeniem!
Ja dopiero sii ucze fachu dlatego grzecznie pytam co stoi na przeszkodzie zeby podlaczyc lade i komore pod jedna sprezarke?
Pozdrawiam!
R
jak się łaczy spręzarki w szereg ?
  • Odpowiedz

barbie

2010-09-02, 15:23:50
Top użytkownik
do obliczenia komory potrzebne są jej wymiary ,rodzaj i grubość izolacji ,zawartość komory ,rotacja towaru ilość wody w produktach nieopakowanych częstość otwierania drzwi zyski ciepła z oświetlenia wentylatorów odszraniania ,temperatura otoczenia komory itd .
  • Odpowiedz

mikki

2010-09-02, 17:00:21
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):do obliczenia komory potrzebne są jej wymiary ,rodzaj i grubość izolacji ,zawartość komory ,rotacja towaru ilość wody w produktach nieopakowanych częstość otwierania drzwi zyski ciepła z oświetlenia wentylatorów odszraniania ,temperatura otoczenia komory itd .

Komora ma 6m3,ale będzie w niedalekiej przyszłości 12-15m3,izolacja styropian 10cm,żarówki będa dwie po 60 watt,produktów nieopakowanych 25%(mięso,wędliny),komora jast otwierana średnio 1 raz na godzinę,temperatura na zapleczu średnio 19 stopni C.Będzie nowa chłodnica myślę ,że z jednym silnikiem i ok 2 grzałek do odszraniania.Dostawy są rano(godz7-10 )ok 150kg-200kg dziennie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-09-02, 17:02:35 przez mikki.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-09-02, 18:08:17
Top użytkownik
w mniejszej komorze możesz zastosować chłodnicę ECO typ MTEED 23H4 agregat TAJ 4519 ZHR (Unite Hermetique ).takie rozwiązanie stosują Biedronki--zdaje ono egzamin .przy większej komorze daj dwa razy większe urządzenia .
  • Odpowiedz

miezala5

2010-09-02, 18:28:59
Top użytkownik
Nie wiem czy uzylem dobrego slowa ale trzy sprezarki podlaczone pod wspolne ssanie i tloczenie to chyba szeregowo?
Przynajmniej stoja jedna kolo drugiej!Wink

Dzieki barbie za odpowiedz!
Ja nie wiedzialem odrazu po nazwie ze ta lada to grawitacyjna dlatego pytam!
Sredniopoczatkujacy jestem to pytam!Wink
Pozdrawiam!
R
  • Odpowiedz

mikki

2010-09-02, 19:04:28
Nowy użytkownik
Barbie,czy moge już teraz zastosować mocniejszy agregat i chłodnice aby nie wydawać kasy dwa razy?Komore powiększę w przyszłym roku a agregat i chłodnicę chcę wymienić teraz.Chlodnia będzie w tym samym miejscu tylko przesunięta będzie ścianka działowa.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-09-02, 19:12:32 przez mikki.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-09-02, 19:13:09
Top użytkownik
nie ma problemu,agregat może być większy .
  • Odpowiedz

mikki

2010-09-02, 19:23:05
Nowy użytkownik
wielkie dzięki
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa