Witam szanownych forumowiczów.Planuję wymianę agregatów w komorze i ladzie chłodniczej.Lada Byfucha 3,5m/b na r507(wymagana temperatura 0st.C).Komora 6 m3 ale planuję rozbudowę na 12-15 m3(temperatura 0 st.C,przeznaczona do przechowywania mięsa).Dużo czytałem o agregatach i myślałem o wymianie na Copeland MC-K9-ZB21KE-TFD ze sprężarką spiralną Copeland Scroll(jeden agregat na dwa urządzenia),zależy mi na mozliwie cichym urzadzeniu i sprawdzającym się przy bardzo wysokich temperaturach.Obecnie latem mam problemy z agregatami(Aspera i Elektrolux).Proszę o poradę , czy to dobry wybór, jeżeli nie jaki agregat polecacie?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Jaki agregat do lady i komory chlodniczej.
18 Odpowiedzi, 21240 Wyświetleń|
te urządzenia mają różną temperaturę odparowania --jeden agregat nie nadaje się .
A dwa mniejsze Copelandy?Jakie?
do lady proponuję Danfoss SC 21 CL ,do komory Bristol lub Unit Hermetique .
nie podaję modelu bo brak dokładnych danych .
Barbie, jakie dane są potrzebne?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-09-01, 07:17:49 przez mikki.)
barbie napisał(a):te urządzenia mają różną temperaturę odparowania --jeden agregat nie nadaje się .Skad wiesz ze maja rozna temp.odparowania? Jezeli lada ma wentylatory na parowniku to moze uda sie to puscic na jednej sprezarce? Chyba ze lada jest na kapilarze? Puszczalismy u mnie w firmie co prawda na trzech sprezarkach polaczonych w szereg:lady na mieso,regaly na napoje i nabial i komore chlodnicza!Wszystko podpiete pod jeden uklad z zaworami elektromag. przed kazdym urzadzeniem! Ja dopiero sii ucze fachu dlatego grzecznie pytam co stoi na przeszkodzie zeby podlaczyc lade i komore pod jedna sprezarke? Pozdrawiam! R
nie widziałem Bydgoskiej lady z wentylatorami ,może r12 Vel Banita widział ? .
Lada jest bez wentylatorów.W chłodni jest chłodnica z wentylatorem.
dlatego temperatura odparowania w ladzie musi być -25 stopni ,w komorze powinno być -10 stopni ,
miezala5 napisał(a):jak się łaczy spręzarki w szereg ?barbie napisał(a):te urządzenia mają różną temperaturę odparowania --jeden agregat nie nadaje się .Skad wiesz ze maja rozna temp.odparowania?
do obliczenia komory potrzebne są jej wymiary ,rodzaj i grubość izolacji ,zawartość komory ,rotacja towaru ilość wody w produktach nieopakowanych częstość otwierania drzwi zyski ciepła z oświetlenia wentylatorów odszraniania ,temperatura otoczenia komory itd .
barbie napisał(a):do obliczenia komory potrzebne są jej wymiary ,rodzaj i grubość izolacji ,zawartość komory ,rotacja towaru ilość wody w produktach nieopakowanych częstość otwierania drzwi zyski ciepła z oświetlenia wentylatorów odszraniania ,temperatura otoczenia komory itd . Komora ma 6m3,ale będzie w niedalekiej przyszłości 12-15m3,izolacja styropian 10cm,żarówki będa dwie po 60 watt,produktów nieopakowanych 25%(mięso,wędliny),komora jast otwierana średnio 1 raz na godzinę,temperatura na zapleczu średnio 19 stopni C.Będzie nowa chłodnica myślę ,że z jednym silnikiem i ok 2 grzałek do odszraniania.Dostawy są rano(godz7-10 )ok 150kg-200kg dziennie.
w mniejszej komorze możesz zastosować chłodnicę ECO typ MTEED 23H4 agregat TAJ 4519 ZHR (Unite Hermetique ).takie rozwiązanie stosują Biedronki--zdaje ono egzamin .przy większej komorze daj dwa razy większe urządzenia .
Nie wiem czy uzylem dobrego slowa ale trzy sprezarki podlaczone pod wspolne ssanie i tloczenie to chyba szeregowo?
Przynajmniej stoja jedna kolo drugiej! ![]() Dzieki barbie za odpowiedz! Ja nie wiedzialem odrazu po nazwie ze ta lada to grawitacyjna dlatego pytam! Sredniopoczatkujacy jestem to pytam! ![]() Pozdrawiam! R
Barbie,czy moge już teraz zastosować mocniejszy agregat i chłodnice aby nie wydawać kasy dwa razy?Komore powiększę w przyszłym roku a agregat i chłodnicę chcę wymienić teraz.Chlodnia będzie w tym samym miejscu tylko przesunięta będzie ścianka działowa.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-09-02, 19:12:32 przez mikki.)
nie ma problemu,agregat może być większy .
wielkie dzięki
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY