Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Tania klima - prośba o pomoc

11 Odpowiedzi, 10482 Wyświetleń

Pinkmen

2010-11-30, 02:54:29
Nowy użytkownik
Witam,

Przejdę od razu do rzeczy.
Mam 500 litrowe akwarium morskie, w którym temperatura nie może przekroczyc pewnego poziomu
Więc potrzebuję do pokoju ok. 12m2 klimatyzację.

Dodam że klima potrzebna mi będzie do w/w celu jedynie przez okres lata 3-4 miesiące. Stąd musi byc jak najtańsza i najlepiej b. cicha. Skłaniam się ku klimatyzatorom przenośnym - ale nie wiem czy są coś warte??

Prosiłbym o polecenie czegokolwiek godnego polecenia
Z góry dziękuję
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-11-30, 05:51:49
Moderator
Chinski Galanz, w miare cichy i dosc niezawodny i tani.
Przenosne odradzam bo sa głosne.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-11-30, 06:58:50
Moderator
Witam. Moc klimy wystarczy 2.5kW ale nie kombinuj z przenośnymi tylko zwykły split a Klimę zawieś jak najdalej od akwarium. Pzdr
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-11-30, 07:44:27
Zaawansowany użytkownik
Nie obraź się ale u nas klima przeważnie w domach jest używana 3-4 miesiące w okresie letnim bo lata długiego niestety nie mamy Big Grin . A w okresie jesiennym i wiosennym pewnie będziesz się dogrzewał. Proponuje ci jak kolega wyżej 2,5 kW Galanz tanie w miarę ciche. Mam nadzieje że nie mieszkasz w bloku.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

awax

2010-11-30, 07:51:56
Top użytkownik
Jeżeli jednak w tym pokoju sa jakieś urządzenia oddające ciepło to może być lipa.
Tak szczerze to nie lepiej iść w kierunku regulcji temperatury wody w akwarium???to chyba znacznie tańsze.
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-11-30, 08:07:34
Zaawansowany użytkownik
Myślę że kolega ma w lato problem z nadmiarem temperatury wody i po to chce klimę w pokoju .
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

awax

2010-11-30, 08:12:05
Top użytkownik
monterod2002 napisał(a):Myślę że kolega ma w lato problem z nadmiarem temperatury wody i po to chce klimę w pokoju .
pozdrowionka

Dokładnie to napisałem,trzeba chłodzić wodę,to prostsze.Nikt nie podgrzewa pomieszczenia aby podnieść temp.w akwarium z rybkami ciepłolubnymi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-30, 08:13:11 przez awax.)
  • Odpowiedz

monterod2002

2010-11-30, 16:57:31
Zaawansowany użytkownik
Dokładnie rozumie ale wydaje mi się że akwarium to wymówka. Z tego co mi wiadomo istnieje coś takiego jak schładzacz akwariowy.
pozdrowionka
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-30, 17:47:27 przez monterod2002.)
  • Odpowiedz

Pinkmen

2010-12-01, 00:14:05
Nowy użytkownik
monterod2002 napisał(a):Dokładnie rozumie ale wydaje mi się że akwarium to wymówka. Z tego co mi wiadomo istnieje coś takiego jak schładzacz akwariowy.
pozdrowionka

Oczywiście że istnieje, ale z jakiej paki tylko ryby mają miec dobrze??? Skoro schładzacz temperatury wody to koszt min. 1500
Więc wykombinowałem że w tej cenie kupię klimę. Na portalu aukcyjnym za 800-900pln kupię splita.

Czy tego split'a można samodzielnie zamontowac nie posiadając specjalistycznej wiedzy ?
Czy klimy z opcją grzania są generalnie ok?
Jakich firm szukac ?

Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-01, 01:09:33
Moderator
Cytat:Czy tego split'a można samodzielnie zamontowac nie posiadając specjalistycznej wiedzy ?
Tak

Cytat:Czy klimy z opcją grzania są generalnie ok?
Tak

Cytat:Jakich firm szukac ?
Daikin, Toshiba, itp.
Chyba, że pytasz o firmy montujące?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

barbie

2010-12-01, 21:28:28
Top użytkownik
akwarium morskie ---zwykłe akwarium razy 10 .to jest zabawka dla bogatych .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa