Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ilość odessanego oleju 0g ??

7 Odpowiedzi, 7693 Wyświetleń

dramol

2011-03-18, 21:28:21
Nowy użytkownik
Witajcie,
był robiony serwis klimatyzacji w samochodzie - typowy maszyną automatyczną z próżnią itd. Wszystko byłoby ok tylko niepokoi mnie to, że maszyna nie odessała i w związku z tym nie wpuściła do układu wcale oleju. Czynnika brakowało w układzie ~30%. Jak to jest z tym olejem? W reklamach stacji klimatyzacji zwykle jest napisane: "wymiana oleju w układzie" - ile maszyna zwykle odsysa tego oleju przy typowym serwisie?
Czy to normalne, że u mnie nie odessała nic?, może to kwestia tego, że olej nie był rozprowadzony w układzie, lub temperatura (ok +12) - zakładam, że olej jest w układzie bo sprężarka działała dotąd i działa nadal - tyle, że po uzupełnieniu układu wręcz mrozi.

pozdrawiam
  • Odpowiedz

max

2011-03-21, 12:08:55
Użytkownik
Witam,
fakt wymiany oleju w klimatyzacji przez automaty to jest magia w którą nie wolno wierzyć. Fakt, że nie odzyskano oleju z Twojego układu jest niepokojący. Może wynikać z błędów przy obsłudze-serwisie klimatyzacji, bądź z zbyt niskiej ilości oleju w układzie.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

dramol

2011-03-21, 22:19:47
Nowy użytkownik
Rozumiem, dzięki.
  • Odpowiedz

llort

2011-03-21, 23:37:36
Zaawansowany użytkownik
Osobiście nie ufam robotom.Nie lepiej nauczyć się tabliczki mnożenia.Gdyby wszyscy znali tabliczkę mnożenia to stacje do diagnozowania by nie istniały a ceny usług związanych z auto klimatyzacją poszły by do góry.Nie jestem osobą nie propagującą rozwiązań.Jestem przeciwnikiem posiadania broni masowego rażenia przez osoby nie kompetętne Sad . kiedyś wirus odwiedzi każdy komputer a podstawy chłodnictwa pozostaną w pamięci :|
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

MACO

2011-03-23, 08:16:09
Nowy użytkownik
zgadzam się z llortSmilemaszyny zrobili żeby nabierać naiwnych ludzi na niby profesjonalny serwis.A tak naprawdę kompetentny człowiek z wiedzą w temacie zrobi wiecej niz ten cały kombajn.
  • Odpowiedz

mg

2011-03-23, 09:31:35
Top użytkownik
W tym sezonie, wracam do podstawowego zestawu serwisowego czyli manometry, pompa, waga...
Po dwóch latach eksploatacji ,,maszyny'' stwierdzam że sprawdza się jedynie w procesie odzysku czynnika(i to nie do końca) Sad
  • Odpowiedz

subarak

2011-03-31, 08:45:56
Nowy użytkownik
Witam. Muszę kolegę "mg" pochwalić za tak jasne postanowienie. Też jestem wyrażnym przeciwnikiem autoamtów do nabijania klientów w tzw. butelkę - patrz mój blog http://krewczyfreon.blogspot.com gdzie opisuję jedno z opinii dobijania klimatyzacji przez automaty. Big Grin
więcej na http://krewczyfreon.blogspot.com
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa