Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Astra G Klima załancza się co 15s

6 Odpowiedzi, 7386 Wyświetleń

tomar88

2011-06-16, 14:00:30
Nowy użytkownik
Witam wszystkich. Mam problem z klimą w Astrze II 1.6 8v 1999r. Kupiłem auto rok temu z niedziałającą klimatyzacją, w tym roku postanowiłem to naprawić. Po zlokalizowaniu dziury w chłodnicy klimy wimieniłem ją na nową firmy NISSENS. Gdy napełniałem ją, u gościa od klimy, układ był szczelny i weszło 730g czynnika, podszybiu jest napisane 700, wiec chyba ok. I teraz mój problem- Klimatyzacja chłodzi prawidłowo sprężarka i wentylator się załanczją tylko z przerwami co 15s. Są to cykle 10-15s pracy póżniej ok 10s przerwy. Mechanik od klimy podłaczył pod przenośny komuter i nie wykazało rzadnych błędów. Czytałem na forum, że może być to wina któregoś z czujników, powiedzcie mi jak je można sprawdzić. Mam za tydzien jechać z powrotem na kontrole szczelności, a narazie w warsztacie nie wiedzieli jak mi pomóc.
  • Odpowiedz

Zibid

2011-06-16, 14:17:14
Nowy użytkownik
Nie jestem specjalistą ale ostatnio trochę się o klimie nauczyłem Wink
To, że się włącza i wyłącza to całkowicie normalne - klimatyzacje w tej generacji tak działają. Częstotliwość włączania i długość przerw w pracy będzie uzależniona w pewnej mierze od temperatury na zewnątrz i wewnątrz.
Układy klimatyzacji nowej generacji pracują stale - sprężarka pracuje bez przerw a chłodzenie jest sterowane specjalnym zaworem. Tutaj jest to opisane szerzej http://www.automotoserwis.com.pl/content/view/1123/109/
W Twojej Astrze jeszcze nie ma takich cudów Smile
Klasyczny układ klimatyzacji opisany jest tutaj: http://www.autoklimatyzacja.com.pl/?page=klimatyzacja
Poszkodowany przez klimatyzację :-]
  • Odpowiedz

tomar88

2011-06-16, 14:57:23
Nowy użytkownik
Mój kumpel ma też astre g z klimą manualną i jemu się takie cyrki nie dzieją, sprężarka i wentylator chodzą cały czas po włączeniu przycisku, tak samo też jest w straym VW t4 ojca i almerze n15. Troche to dziwne bo przy ciągłym włączaniu się sprężarki zmieniają sie obroty silnika, to jest troche denrwujące.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2011-06-16, 15:11:25
Top użytkownik
Nie podałeś ciśnień LP i HP .Jak jest napisane że ma być 700 g to nie 730.Więcej jest bardziej szkodliwe jak mniej.
  • Odpowiedz

tomar88

2011-06-16, 16:58:00
Nowy użytkownik
Właśnie tych cisnień nie pamiętam, podobno wszystko było ok, przynajmniej tak mechanik mówił, póżniej sie zdziwił tą pracą sprężarki
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-06-16, 18:18:42
Moderator
Wymien filter bo moze nie ma przepływu powietrza i parownik zamarza, jest na podszybiu pod wycieraczkami
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa