Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Passat b4 1.9 tdi, climatronic, problem z wysokim cisnieniem

14 Odpowiedzi, 13016 Wyświetleń

szarmx

2012-05-24, 13:41:26
Nowy użytkownik
Witam.

Zacznę od początku.

Kupiłem Passata b4, rok prod. 1995. Na wyposażeniu m.in. climatronic, oczywiście wszystko sprawne, trzeba tylko nabić bo już jest pusta.
Pojechałem do zakładu, nabiłem i nic. Nie włączała się nawet sprężarka. Znajomy podłączył komputer i wykazało 2 błędy. Jeden jakiś o klapie spiętrzającej, drugiego nie pamiętam. Błędy wykasował, coś tam porobił, po przełączał, posprawdzał, poczytał, poklikał i zaczęło działać.
Czar prysnął po 5 tygodniach. Nagle przestało chłodzić. Pomyślałem że układ jest nieszczelny więc pojechałem do innego zakładu na sprawdzenie szczelności i ponowne nabicie. Test szczelności wypadł pozytywnie, niby jest szczelne ale padła cewka. Facet wymienił mi cewkę, nabił nowym czynnikiem i wszystko było pięknie...przez ok 5 tygodni.
Znowu, podczas jazdy, wyczuwalnie zaczęła słabnąć, po czym rano kiedy wsiadałem do auta już w ogóle nie działała. I tak jeździłem resztę lata, bez klimy.

Po sezonie zimowym pojechałem do jeszcze innego zakładu, który ma nowy (jednotygodniowy wówczas) sprzęt. Powiedziałem że prawdopodobnie jest jakiś wyciek i żeby mi wszystko sprawdził. Na poczekaniu wymienił mi zawór, w który ktoś kiedyś wpychał wkrętak i pozostawił w nim rysę. Wg. gościa ta ryska mogła powodować wyciek. Wykręcił stary zawór i jak z butki gazowej, zaczął wylatywać jakiś gaz. Jeśli był to ten czynnik chłodzący, to musiało być go sporo, bo leciał bez przerwy, pod dużym ciśnieniem lekko przez ok 2 minuty.
Nowy zawór wstawiony, podłączone węże od nowej maszynki do nabijania. Facet ustawił tam dokładnie mój model auta i silnika po czym rozpoczął procedurę.
Najpierw podciśnienie przez 30 minut sprawdzało szczelność. Okazało się że układ jest szczelny więc rozpoczęło się nabijanie czynnika.
Po wszystkim facet odpalił silnik. Klima działała, leciało zimne powietrze (choć to mogło się tak wydawać bo akurat na dworze było 9 stopni) ale na maszynce pojawiły się odczyty niskiego i wysokiego ciśnienia.
I tak niskie ciśnienie było dokładnie na środku przedziału (nie pamiętam wartości) a wysokie powinno (wg tego urządzenia, po wprowadzeniu dokładnych oznaczeń mojego auta i nr silnika) mieścić się w przedziale 7-12 bar a faktyczne ciśnienie jakie pokazywała sprężarka to tylko 4!!!

Co teraz?
Wstawiać nową sprężarkę?
Tą oddawać do regeneracji?
A może wina leży zupełnie gdzieś indziej? Może da się to jakoś komputerowo ustawić?

Proszę Was o pomoc
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-24, 13:44:50 przez szarmx.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-05-24, 14:45:18
Moderator
Kolego, jedna taka moja uwaga. Wierzysz w cuda.
Jeśli coś się popsuje, to czasem mądry komputer pokazuje błąd. Tu ok. Ale skasowanie błędu nie naprawia uszkodzonego elementu, a Ty wierzysz, że to tak się dzieje.
Nie wiemy tak na prawdę jakie były oba ciśnienia pracy, ale faktycznie, mi to wygląda na sprężarkę.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-24, 14:45:57 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

plusz730

2012-05-24, 16:28:24
Użytkownik
Najpierw porządna diagnostyka, ciśnienia, temperatury. 4 bary to trochę mało ale 12 barów przy 9 st raczej się nie spodziewaj
Autoklima Webasto
  • Odpowiedz

szarmx

2012-05-24, 17:30:32
Nowy użytkownik
Diagnostykę, o której piszesz wykonuje się komputerem czy podłączając klimę do maszynki, która ja "nabija"?
  • Odpowiedz

awax

2012-05-24, 17:33:48
Top użytkownik
Po prostu poszukać Kogoś kto ma o tym pojęcie,a nie tylko jednotygodniową maszynkę,która nie potrafiła odzyskać czynnika.
Jeszcze parę takich prób i sprężarka będzie na pewno do wymiany,potem skraplacz,zawór rozprężny itd itd,każdy się naje.
Nauczka na przyszłość:usługa z fakturą szczegółowo określającą zakres wykonanych prac i rodzaj i termin gwarancji.
Wirtualnie nie ma możliwości udzielić Tobie jakiejkolwiek merytorycznej rady.
  • Odpowiedz

Adam2282

2012-05-24, 17:35:19
Nowy użytkownik
Ciezko cos doradzic poniewaz malo informacji kolega podaje, ale na moje oko to problem jest w serwisie, poniewaz odnosze wraznie z tego co piszesz ze nikt nie podszedl do sprawy profesjonalnie.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-24, 17:37:33
Top użytkownik
Jest mero-techniczne wyjście.Skorzystać z serwisu Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

plusz730

2012-05-26, 21:07:55
Użytkownik
szarmx napisał(a):Diagnostykę, o której piszesz wykonuje się komputerem czy podłączając klimę do maszynki, która ja "nabija"?
Tutaj komputer posłuży do odbierania poczty, ewentualnie korzystania z komunikatorów bądź portali społecznościowych, maszynka rano do golenia, a w Twoim przypadku wystarczą zwykłe manometry, termometr ewentualnie pirometr i osoba, która ma pojęcie o układach termodynamicznych i "zna" Carnota.
Pozdrawiam
Autoklima Webasto
  • Odpowiedz

awax

2012-05-26, 21:30:50
Top użytkownik
Do tego Carnota podobno bardzo trudno się zapisać,może jakiś inny warsztat też to robi?
  • Odpowiedz

plusz730

2012-05-26, 21:46:29
Użytkownik
awax napisał(a):Do tego Carnota podobno bardzo trudno się zapisać,może jakiś inny warsztat też to robi?
Tak. Newton Ltd. też to ogarnia, ale słyszałem na dzielni, że Carnot wymiata w tej dziedzinie.
Autoklima Webasto
  • Odpowiedz

szarmx

2012-05-27, 20:36:16
Nowy użytkownik
koledzy, ci Carnot i Newton to ludzie z 3miasta?
macie jakieś namiary na nich?
  • Odpowiedz

barbie

2012-05-27, 20:45:18
Top użytkownik
kłania się fizyka---szkoła podstawowa .dałeś się wkręcić .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-27, 20:51:54
Top użytkownik
Kłania się fizyka to fakt
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

szarmx

2012-05-28, 06:51:49
Nowy użytkownik
Różne przezwiska i nazwy własne juz słyszałem wiec nie gadajcie mi tu o fizyce Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa