Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

olej i pojemność układu

8 Odpowiedzi, 14823 Wyświetleń

acart

2012-05-07, 10:53:48
Nowy użytkownik
Witam
Jak to jest w końcu z ilością oleju jaka powinna być w danym układzie
przykładowo laguna II
pojemność układu r134a 650 +- 35 gr
olej sprężarkowy PAG 265 +- 15 ccm

Każda stacja do napełniania klimatyzacji ma wagi oleju czy to czynnika czyli ilość ściągniętego oleju pokazuje w gramach w lagunie np. maszyna odessała 35gr oleju z układu w automacie jest tak ustawione,ze do każdego układu dodaje 10gr czyli maszyna napełniła układ 45gr oleju i 650gr czynnika

czy jest to prawidłowo?
  • Odpowiedz

acart

2012-05-07, 11:10:28
Nowy użytkownik
przypomniało mi się,że kiedyś jak sie pytałem w serwisie ile powinno być oleju w układzie klimatyzacji to gość mi powiedział ,że jest to zależne od ilości czynnika i wynosi ok 3procent oleju w stosunku do czynnika,czyli na przykładzie laguny 3 % z 650 gr daje 19,5gram + 10gr które stacja do klimy doda w automacie to daje nam 29,5gram
i jak to rozumieć?
producent 265 ccm
na podstawie ilości odessanego starego oleju 45gr
a według obliczeń do pojemności układu ok30gr

który układ będzie prawidłowo napełniony??
dręczy mnie to strasznie :mad:
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-05-07, 15:25:01
Moderator
Producent ma rację, bo on to produkuje na podstawie pewnych inżynieryjnych wyliczeń.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

awax

2012-05-07, 18:04:02
Top użytkownik
Ilość oleju uzależniona jest głównie od rodzaju kompresora.Ewentualna korekta na plus związana z ilością czynnika jest znikoma w porównaniu z ilością wskazaną przez producenta dla konkretnej sprężarki
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-07, 18:26:42
Top użytkownik
Moim zdaniem wielu nabijaczy zapomina o tym że ich naprawiane uklady za pomocą maszynek cud niby myślących trafia do naprawy w stanie awarii.Najczęstrzą przyczyną wizyty u nabijacza jest niskie ciśnienieI każdy dobijacz dobija układ zapominając że duża część oleju wychodzi do ukladu opuszczając sprężarkę i osiadając sie na ściankach tego układu. Smileszczególnie przy niskich ciśnieniach pracy tych układówPoprawka raczej powinna być skierowana w dół a nie na plus dodania Smile .
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-07, 18:32:08 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-08, 19:24:09
Top użytkownik
Czyżby kolejna próba reklamy stacji do napełniania auto-klimatyzacji?Dystrybutor zapewne zadaje kolejne pytania w dziale marketingu.A dział marketingu zapytania do producenta o co kaman.Mam nadzieję że zapytania są kierowane nie do producenta auta tylko do producenta systemu klimatyzacyjnego który tak naprawdę Shitashii Ma najwięcej do powiedzenia w doświadczeniach.acart napisał(dręczy mnie to strasznie)Gdyby mnie coś dręczyło to zadawał bym kolejne sensowne pytania.Mam nadzieje że twoja udręka się skończyła Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-08, 19:34:30 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

acart

2012-05-13, 15:40:41
Nowy użytkownik
Witam.Może od początku wyjaśnię o co mi tak naprawdę chodziSmile,mianowicie interesuje się układami klimatyzacji w samochodach od niedawna-w końcu od czegoś trzeba zacząć a wiadomo początki są trudne więc pierwszym moim krokiem było 2-dniowe szkolenie w dziedzinie układy klimatyzacji część teoretyczna i praktyczna,następnym krokiem był wybór stacji do napełniania -padło na Texę, i tak zacząłem praktykować najpierw na samochodach w rodzinie i znajomych-praktyka czyni mistrza.. hm myślę,że to nie wszystko wiedzy wciąż mało,zacząłem czytać książki i artykuły w internecie,doszedłem do wniosku nic za darmo trzeba kupić jakiś program ułatwiający pracę więc zaopatrzyłem sie w program AUTODATA układy klimatyzacji i tak wyszło ,że do tej pory jak w pierwszym poście nie wiem do końca jak to jest z tą ilością oleju,a wiadomo,że chcę pomagać ludziom a nie szkodzić czyli po prostu napełnić układ odpowiednia ilością oleju.
Stacja do napełniania TEXA to mądre urządzenie ale nie doskonałe posiada bazę danych z ilością czynnika a oleju??? zapomnieliSad maszyna napełnia układ ilością odessanego oleju + dodaje 10 ml( jest to zaprogramowane) texa ma tez opcję zaawansowaną gdzie układ można napełnić podaną ilością oleju,dlatego kolejnym krokiem był zakup AUTODATY gdzie jest wszystko co potrzeba między innymi ilość oleju w danym układzie w ccm np. 265ccm dla Laguny, pewnie myślicie,że jak byłem na szkoleniu to nie słuchałemSmile otóż Pan szkolący potwierdził mądrość stacji do nabijania,że napełniamy układ tą samą ilością co odessaliśmy + dodajemy 19ml nie tak jak texa 10ml ,oczywiście dolewamy więcej jeśli był wymieniany skraplacz np lub osuszacz w odpowiedniej ilości mam gdzies zanotowane ileSmile a co w przypadku gdy układ był juz wcześniej napełniony u Pana Henia w nieodpowiedniej ilości??? Pan na szkoleniu odpowiedział,że zakładamy iż ilość w każdym układzie jest odpowiednia hehe chyba w samochodzie który przyjechał na pierwszy przegląd klimatyzacji -mam rację?? dodam ciekawostkę,że Pan co sprzedawał texę powiedział ,żeby samemu sobie przeliczać i napełniać układ ilością 3% w stosunku do ilosci czynnika,i szczerze to gdzieś też tak już czytałem a skąd wiadomo ile oleju pozostało w zakamarkach układu którego maszyna nie odessała
może dlatego dane producenta np. 265 ccm to ilość dla układu nowego całkowicie suchego!? bo na logikę 265 ccm to nic innego jak ponad 1/4 litra czyli więcej niż pojemność zbiorniczka na olej w texie gdzie ten zbiorniczek 250ml powinien starczyć na ok 10 aut -słowa Pana od texy

Proszę więc o pomoc na forum bo do tej pory mnie to dręczySmile)
dodam ,że klima w aucie pracuje przez co najmniej 10min na max zimno,żeby maszynka cud odessała możliwie jak najwięcej tego oleju
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-14, 20:04:58
Top użytkownik
A ja tak się zastanawiam po ilu przeglądach według zaleceń może być tak że olej będzie przepełniony w stu procentach i uszkodzi sprężarkę mechanicznie?Chyba według zaleceń to łatwo obliczyć.Ponoć rocznie ubywa 15 procent czynnika w instalacji.Może i ubywa tylko z nie każdym ubytkiem ubywa tego oleju tak samo biorąc pod uwagę w jakiej miejscu jest nieszczelność.I do końca świata będziemy dodawać pomimo szczelnego układu.Chwała doświadczonym.Chyba zainwestuję w beczki do utylizacji bo przyjdzie czas do spussczania oleju z uszkodzonych sprężarek z powodu nadmiernej ilości oleju.

Tom Peters
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa