Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

McQuay na tłocznej 27 bar ?

14 Odpowiedzi, 11190 Wyświetleń

klm 77

2012-06-20, 21:43:52
Użytkownik
Model M4LC061CR FFFA /jed zew R407 / jest w nim kapilara , a na tłoczeniu w trybie chłodzenia idzie do 27 bar i stop, nastepnie wyrównanie ciśnienia do 13 bar i tak w koło 3 -5 razy , i wyskakuje bląd 5H . Na ssaniu ciśnienie 7-8 bar Jednostka wew to kanałówka.
Może jakieś sugestie. pozdr J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-20, 22:16:55 przez klm 77.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-06-21, 05:13:07
Top użytkownik
Witam

7-8 i 28 bara to ciśnienie pracy dla R410A, 13 bara to też zbliżone do właściwości 410. Cena podobna, kiedyś była w różowych butlach Big Grin Weź suwak i porównaj.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

wit

2012-06-21, 11:56:07
Top użytkownik
możliwe opcje -wg prawdopodobieństwa.

1 -"siedzi" wentylator skraplacza -sprawdź czy wchodzi na obroty. może siadł kondensator wiatraka, może silnik.
2 -brudny -bardzo brudny skraplacz. z wierzchu może być ładnie czymś zmiecione -a pomiędzy lamelkami zaklejone, że ha. przedmuchaj, umyj itp.
3 -pomylony czynnik -ktoś władował 410 zamiast 407

długo długo nic -i -bardzo (bardzo bardzo) wysoka temp w chłodzonym pomieszczeniu - np. coś około 40 stopni ... w sumie nieprawdopodobna opcja...
  • Odpowiedz

awax

2012-06-21, 12:30:49
Top użytkownik
4 za dużo czynnika i cyklicznie zalewa parownik
  • Odpowiedz

barbie

2012-06-21, 17:01:11
Top użytkownik
pylenie Topoli .
  • Odpowiedz

klm 77

2012-06-21, 21:53:28
Użytkownik
Witam,
wentylator tak spięty że chodzi non stop, skraplacz raczej czysty, ale możliwe że gaz tam jest 410 bo ktoś wymieniał sprężarkę i kto wie.
Mam plan kompresorem faktycznie wyczyścić powietrzem i wodą, ściągnąć ten gaz i załadować nowy.
Mam pytanie skoro wchodzi tam 3.9 kg i możliwe prawdopodobieństwo że ktoś dobijał 407 w niewiadomych ilościach to zmienił proporcje tego dwuskładnikowca i tu może szukać problemu.
Wogóle w McQueyu w dziale pomocy technicznej dostałem informację że bląd 5H nie występuje, a tu na wyświetlaczu taki właśnie się pojawia.
pozdr J.
  • Odpowiedz

radekklimat

2012-06-22, 04:33:19
Moderator
Bład wysokiego cisnienia skraplacza - H5
Sprawdz jaki prad bierze sprezarka i porównaj z jej maksymalnym sczytanym z tabliczki
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-06-22, 05:26:44
Top użytkownik
klm 77 napisał(a):Witam,
wentylator tak spięty że chodzi non stop, skraplacz raczej czysty, ale możliwe że gaz tam jest 410 bo ktoś wymieniał sprężarkę i kto wie.
Mam plan kompresorem faktycznie wyczyścić powietrzem i wodą, ściągnąć ten gaz i załadować nowy.
Mam pytanie skoro wchodzi tam 3.9 kg i możliwe prawdopodobieństwo że ktoś dobijał 407 w niewiadomych ilościach to zmienił proporcje tego dwuskładnikowca i tu może szukać problemu.
Wogóle w McQueyu w dziale pomocy technicznej dostałem informację że bląd 5H nie występuje, a tu na wyświetlaczu taki właśnie się pojawia.
pozdr J.
Witam

Nie chce być upierdliwy ale powinieneś sobie powtórzyć wiadomości z właściwości czynników. I to powinno rozwikłać Twoje niejasności.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Klima-cool

2012-06-22, 09:38:16
Zaawansowany użytkownik
wyczyść kompresorem ale nie wodą bo jak jest duże zabrudzenie woda z kurzu zrobi błoto które faktycznie go załatwi. jak się nie poprawi to odzyskaj czynnik i wbij na wagę pod warunkiem że sprężarka jest dobrana do danego urządzenie, bo tu te posty stają się niezrozumiane.
  • Odpowiedz

wit

2012-06-22, 20:39:05
Top użytkownik
wyczyścić najpierw kompresorem -a po wydmuchaniu większości brudu -dokładnie wymyć wodą z odpowiednią chemią.
obie metody czyszczenia i w tej kolejności.

samo "przedmuchanie" jest mało dokładną metodą -i z każdym rokiem zabrudzenie narasta.
  • Odpowiedz

klm 77

2012-06-29, 22:12:28
Użytkownik
Witam, Vit miał nosa, przedmuchany wymyty i chula.
pozdr
  • Odpowiedz

gadas

2012-06-30, 08:44:44
Użytkownik
Klima-cool napisał(a):wyczyść kompresorem ale nie wodą bo jak jest duże zabrudzenie woda z kurzu zrobi błoto które faktycznie go załatwi.
Ja do tego celu używam myjki wysokociśnieniowej - plusy są duże ale minusów też kilka się znajdzie Big Grin
  • Odpowiedz

wit

2012-06-30, 11:10:45
Top użytkownik
myjka niepotrzebna-łatwo pozaginać lamele -sprężone powietrze -lub azot -około 6-8 bar i dokładnie przedmuchać -popukując mocno otwartą dłonią z góry obudowy. jak większość brudu wyleci zmyć zwykłym opryskiwaczem ogrodniczym -hydronetką woda +chemia ze 3-4 bary -potem sama woda -np z węża -ostrożnie żeby nie zalać silnika skraplacza....
zaczynanie od mycia bez wcześniejszego przedmuchania -jest błędem wszystko się maże i zakleja -zgrubnie wydmuchać -potem dokładnie domyć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-30, 11:12:15 przez wit.)
  • Odpowiedz

mg

2012-06-30, 19:16:46
Top użytkownik
wit napisał(a):myjka niepotrzebna-łatwo pozaginać lamele -sprężone powietrze -lub azot -około 6-8 bar i dokładnie przedmuchać -popukując mocno otwartą dłonią z góry obudowy. jak większość brudu wyleci zmyć zwykłym opryskiwaczem ogrodniczym -hydronetką woda +chemia ze 3-4 bary -potem sama woda -np z węża -ostrożnie żeby nie zalać silnika skraplacza....
zaczynanie od mycia bez wcześniejszego przedmuchania -jest błędem wszystko się maże i zakleja -zgrubnie wydmuchać -potem dokładnie domyć.
Trudno się z Tobą nie zgodzić...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa