Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

25metrów instalacji, potrzeba uzupełnienia oleju ?

23 Odpowiedzi, 19770 Wyświetleń

CoolMatic

2012-09-11, 05:06:28
Nowy użytkownik
Witam.
Mam pytanie dotyczące czy jest potrzeba uzupełnienia oleju do układu ?
Wykonałem układ na urządzeniu MIDEA (MOU60) ON/OFF R410A urządzenie kanałowe o mocy 16,5kW
Instalacja o długości 25mb w tym 5mb w pionie i 20 poziomo.
Czy trzeba uzupełnić olej dla tego układu ? (nie pytam o czynnik bo o nim jest w DTR-ce napisane, ale o oleju nic nie wspomniano)
Z góry dziekuje za odp.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-09-11, 05:44:48
Top użytkownik
Witam

Wydaje mi się że dałeś sobie sam odpowiedź. Jeżeli producent przewidział że długość instalacji przekroczy pięć metrów i wskazuje żeby uzupełnić tylko czynnik...

Jak tam obsługa Testo 560? Miałeś porobić parę fotek i w ogóle...

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

CoolMatic

2012-09-11, 17:03:18
Nowy użytkownik
Witam Stefanbud.
Dziękuje za odp.
Tak myślałem, ale wole się upewnić bo to serwerownia i na tym obiekcie nie chce mieć żadnych problemów Smile

Co do Testo to wygląda to tak.
Mimo tego co pisałeś w innych postach plus wypowiedzi i rysunki (NEW JERSY) co do podłączenia węża i termopary... jakoś odczyt był bardzo dziwny (ze strony niskiego na termoparze) urządzenia on/off wiec jakoś odpuściłem ten temat i wybieram się na jakieś FACCHOWE szkolenie, bo albo ja czegoś nie rozumie, albo moje testo było uszkodzone. Obecnie dwa tyg.temu testo pojechało do serwisu bo stała się dziwna rzecz, że oprawa zaworowa się zablokowała i działała tylko w jedną stronę czyli odczyt ciśnienia z możliwością uzupełnienia czynnika, ale już w drugą stronę nie szło czyli próżnia. Napisali po trzech dniach z serwisu w Warszawie, że odsyłają do niemiec bo nie są w stanie się uporać z tym problemem. Oczywiście mają ję również skalibrować i jak już je dostane z powrotem będę testował robił zdjęcia, a może filmik i napewno jakiś temat założę. Tym czasem pozdrawiam.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-11, 20:50:47
Top użytkownik
Ja nadal uważam że czym prościej tym lepiej.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

jack63

2012-09-12, 08:11:21
Zaawansowany użytkownik
Coś w tym jest. Może to wygoda, ale czasami jest więcej problemu z narzędziem do naprawy niż z urządzeniem naprawianym...
Mało tego. Używanie bardziej skomplikowanego przyrządu pomiarowego bez zrozumienia jego działania może prowadzić na manowce. A jak wystąpi jakaś usterka/przekłamanie to możemy się znaleźć w czarnej d... i naprawiać dobrze pracujące urządzenie...
Manometry analogowe mają na skali wyraźnie napisane, że dla np. 407C temperatury są na linii cieczy - Liquid. Dla cyfrowych nie znalazłem żadnej informacji na ten temat.

CoolMatic. Coś ci ściemniają panowie z serwisu. Przecież to banalnie proste urządzenie. Dwa czujniki ciśnienia absolutnego, dwa termistory, troszkę elektroniki dopasowującej poziomy sygnałów i procesor za 5 zł.
Albo serwisanci się nie znają albo nie mają części albo, co najgorsze, jest błąd w konstrukcji elektronicznej lub programowej. W każdym razie źle to świadczy o firmie i wyrobie.
Ale już kupiłeś i nie masz wyboru. Możesz ich przy okazji pomęczyć zapytaniem jak procesor wylicza i wyświetla przegrzanie dla czynników zeotropowych??? Np. R407C. Bardzo mnie to ciekawi. Która liczba z przedziału "od cieczy w stanie nasycenia do pary nasyconej suchej" jest brana pod uwagę. A może średnia??
To dość istotne bo dla 407C przy temp. ok. 0oC różnica ciśnień wynosi 0.9 bar! Czyli ok 20%!
Ciekaw jestem co wyświetla TESTO a co inne manometry ???
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-12, 08:29:17 przez jack63.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-09-12, 10:54:39
Top użytkownik
jack63 napisał(a):Coś w tym jest. Może to wygoda, ale czasami jest więcej problemu z narzędziem do naprawy niż z urządzeniem naprawianym...
Mało tego. Używanie bardziej skomplikowanego przyrządu pomiarowego bez zrozumienia jego działania może prowadzić na manowce. A jak wystąpi jakaś usterka/przekłamanie to możemy się znaleźć w czarnej d... i naprawiać dobrze pracujące urządzenie...
Manometry analogowe mają na skali wyraźnie napisane, że dla np. 407C temperatury są na linii cieczy - Liquid. Dla cyfrowych nie znalazłem żadnej informacji na ten temat.

CoolMatic. Coś ci ściemniają panowie z serwisu. Przecież to banalnie proste urządzenie. Dwa czujniki ciśnienia absolutnego, dwa termistory, troszkę elektroniki dopasowującej poziomy sygnałów i procesor za 5 zł.
Albo serwisanci się nie znają albo nie mają części albo, co najgorsze, jest błąd w konstrukcji elektronicznej lub programowej. W każdym razie źle to świadczy o firmie i wyrobie.
Ale już kupiłeś i nie masz wyboru. Możesz ich przy okazji pomęczyć zapytaniem jak procesor wylicza i wyświetla przegrzanie dla czynników zeotropowych??? Np. R407C. Bardzo mnie to ciekawi. Która liczba z przedziału "od cieczy w stanie nasycenia do pary nasyconej suchej" jest brana pod uwagę. A może średnia??
To dość istotne bo dla 407C przy temp. ok. 0oC różnica ciśnień wynosi 0.9 bar! Czyli ok 20%!
Ciekaw jestem co wyświetla TESTO a co inne manometry ???
Witam

A patrzyłeś na włączony manometr i ustawiony na R407C?

[Obrazek: Zdj%25C4%2599cie0473.jpg]

Nie widzisz różnicy? Powiedź, Ty myślisz że jesteś mądrzejszy od konstruktorów elektronicznych opraw, nie wiem skąd te złe nastawienie jeżeli nie miałeś ich w ręku. Jesteś w stanie zrobić dokładny pomiar przegrzania analogiem trzymając termometr w jednej ręce i zapisując wynik co sekundę drugą ręką przez cały czas pomiaru. Czy po prostu jesteś w stanie zerknąć na manometr i termometr i już wisz co w trawie piszczy? Złe nastawienie, niedobrze.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

CoolMatic

2012-09-12, 16:49:34
Nowy użytkownik
Kupując Testo 560 brałem pod uwagę elektronikę, ale czytając o firmie TESTO i porównując ich produkty z konkurencją postawiłem na nich !!! Poza tym wykonanie i wytrzymałość obudowy można porównać do jakiegoś sprzętu budowlanego np. Makita czy Bosch Smile)) bo zwykłe manometry ze za 200-300 zł to raczej jak się nadepnie to już trzeba nabyć drugie... Poza tym wydaje mi się ze wystawiając certyfikat i deklarację zgodności ISO i DAkkS można zaufać dokładności pomiaru !!! bo jeśli nie to wszyscy zostawmy np. elek.mierniki i kupmy analogowe Smile)) ZGADZA SIĘ ?!

Pozdrawiam kolegów.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-13, 16:38:32
Top użytkownik
Analogowy miernik jest do tej pory ceniony i niezastąpiony w badaniu impulsów krótko-czasowych.Gdzie analogowy ma z tym problemy.Co do manometrów jest podobnie.Nie jestem przeciwnikiem pomiaru przegrzania za pomocą elektronicznych przyrządów pomiarowych do momentu jak posiadający ten przyrząd nie zadaje tendencyjnych pytań odnośnie obsługi i pomiaru.Dobrze przeprowadzony pomiar jednym i drugim przyrządem przez doświadczonego da ten sam wynik przegrzania.Osobiście używam metody analogowej.Same zalety-Ochrona środowiska(brak bateryjek)-Tanie przyrządy-analogowe szybkie wskazania w czasie rzeczywistym w układzie odnośnie ciśnienia-Prostota(Jeżeli wiemy co mierzymy)-niezawodność.(jeśli nieudacznik nie nadepnie).Na elektroniczne też można nadepnąć płacąc więcej za naprawę.Ale klient lubi jak ktoś dokonuje pomiaru będąc na topie.
  • Odpowiedz

jack63

2012-09-14, 07:28:30
Zaawansowany użytkownik
CoolMatic nic się nie zgadza! Nie podchodź mnie politycznie, bo tego nie lubię i będę zmuszony odpłacić "pięknym za nadobne" jak to się drzewiej mówiło. Kupiłeś coś. Ładną zabaweczkę, której działania nie rozumiesz, dając się omotać chwytom marketingowym typu certyfikaty itd. itp. Zabaweczka ci się zepsuła i masz stresa. Więc nie idź w zaparte pisząc o "powrocie do jaskiń" gdy ktoś w sposób niezamierzony(!) i tylko wg. ciebie, kwestionuje sens twego wyboru. To typowa reakcja psychologiczna i bądź jej świadom.

Oczywistym (ale chyba nie dla stefanbud) jest że nie mam zamiaru cofać rzeki. Mało tego, używam i staram się zakupić (czy zawsze jest sens i są pieniądze?) najnowsze przyrządy pomiarowe i narzędzia. Mało tego, jestem pomiarowcem z wykształcenia i natury. Jednak używanie nowych przyrządów wiąże się, przynajmniej dla mnie, z koniecznością ich zrozumienia. Jest to dodatkowy koszt zakupu o którym większość zapomina.
Sprzedawcy z reguły "zapominają" dołączyć dokładną informację o sposobach działania urządzenia. Pewnie nie wiedzą, jak to sprzedawcy lub mało ludzi o to pyta i tego wymaga.

stefanbud Co miało udowodnić zdjęcie które zamieściłeś??? To że dla strony wysokiego ciśnienia możemy odczytać dochłodzenie liczone na linii cieczy? Pewnie przez przypadek, bo na szybko, zrobiłeś zdjęcie niepodłączonego do instalacji przyrządu. Czy wiesz jak są liczone przegrzania i dochłodzenia?
Zadałem sobie trud wejścia na amerykańską stronę Testo. Aby ściagnąć coś więcej niż marketingowe bzdety, broszurki trzeba się zarejestrować. Nie zrobiłem tego, więc nie wiem jakich informacji się spodziewać. Może ktoś zarejestrowany (czyli trafiony i pewnie zatopiony spamem) powie mi czy jest tam manual z dokładnym opisem działania. Jeżeli nawet jest ( w co wątpię) to dlaczego trzeba sprzedać swoją prywatność aby się zdobyć dość podstawową (przynajmniej dla mnie) informację.

Posługując się, jak klimatolog, przyrządem analogowym mam pełną kontrolę nad oceną wyniku pomiaru. Termometry, przynajmniej te lepsze, mają informację o zwłoce pomiarowej w danych warunkach. Więc przegrzanie mogę wyliczyć (przegrzania się nie mierzy tylko wylicza na podstawie pomiarów i tabel!) z dużą dokładnością i oceną ew. błędów. Robię pomiar świadomie i pewnie zauważę że np. sonda temp. się ześliznęła i pokazuje "pogodę".
Ktoś używając przyrząd cyfrowy, a w zasadzie mały komputerek specjalizowany, przyjmuje na wiarę wyniki nie mogąc nawet oszacować błędu bo producent ukrył przed nim ważne informacje. Oczywiście w sytuacjach "typowych" przyrząd cyfrowy mierzy i liczy poprawnie. Nie trzeba korzystać z tabel czy programów do określenia parametrów czynnika. Jest bardzo wygodne. Oszczędza czas i pieniądze oraz robi wrażenie profesjonalizmu na kliencie...

Po tym przydługim wywodzie (sorry) zapytam po raz kolejny:
Czy ktoś wie jak liczone jest przegrzanie dla czynników zeotropowych w Testo i innych "manometrach" cyfrowych????
Czy ktoś wie jaka jest zwłoka czasowa sond do pomiaru temperatury w typowych (lub w określonych przez producenta) warunkach pomiarowych???
Czy te informacje są dostępne dla kupującego PRZED zakupem???
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-14, 08:06:52 przez jack63.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-09-14, 14:55:49
Top użytkownik
Witam

Człowieku, bełkoczesz i widać ze masz dar czytania myśli innych... i na siłe uszczęśliwiania innych.

Dalej uważam ze masz małe doświadczenie choćby z Testo. Zdjęcie pokazuje niską i wysoką stronę i temperatury wynikowe dla czynnika R407C. Nie wiem jaka jest tam Twoja wiedza na temat włąściwości tego czynnika... ale nawet mnie to nie interesuje.

Co do przeliczania przegrzania i dochłodzenia ja wiem jak mierzyć ale Ty widzę że chciałbyś się dowiedzieć. Myśle że w tym celu powinienes polecieć do Ameryki bo w Polsce są same nietryby.

Co do, jak to jest mierzone proponuje takiemu zarozumialcowi napisać do Testo. Z tym że ja wiem co Ci odpowiedzą. Że oni produkują przyrządy pomiarowe a wiedzę zdobywa się w szkole lub po szkole.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-14, 18:34:41
Top użytkownik
stefanbud.Dla proformy.Czy instrukcja tego producenta informuje w stosunku do klimatyzatorów użytkowników że nie mierzą one przegrzania parownika co nas najbardziej interesuje.Tylko przegrzanie całkowite doliczając przegrzanie na lini ssącej która nie jednokrotnie jest długa i przebiega czasami przez różne miejsca czasami pozbawiona lub z uszkodzoną izolacją np przez ptaki?Czy producent przewidział poprawki do wskazań.Założę się że często niepotrzebnie dopełniasz układy sugerując się zbyt dużym przegrzaniem układu.(błąd bo całkowitego przegrzania)Nie napisałem tego złośliwie.Błąd metody pomiarowej wychwyciłem z twojego ulubionego podawanego rysunku pochodzącego chyba od producenta.
  • Odpowiedz

jack63

2012-09-14, 20:57:32
Zaawansowany użytkownik
Stefanbud. Zarzucasz mi zarozumialstwo a nie potrafisz odpowiedzieć szczerze na postawione prze mnie wielokrotnie pytanie. Wystarczyło napisać : Nie wiem. To żadna ujma. Tym bardziej że producent ukrywa tą informację. Ale nie. Odpowiedzią jest atak!
Wg. mnie guzik znasz się na pomiarówce a już o przyrządzie o którym piszesz i go reklamujesz (a może sprzedajesz?) wiesz tyle, że jest przyrządem do pomiarów w chłodnictwie. Nie wiesz jak działa i dlaczego pokazuje takie lub inne wyniki. Po prostu 0,0.
Nie potrafisz odpowiedzieć merytorycznie za to dobrze ci idą odpowiedzi polityczne na temat wyjazdów do ameryki i przewidywania odpowiedzi udzielonych przez Testo (czyli kogo???) A może ten przyrząd umie odpowiadać na takie pytania? To zadaj mu moje pytania i napisz na forum...
Wiedzę w temacie pomiarów mam wystarczającą. Na pewno większą od ciebie. Chciałem mieć jeszcze większą i się czegoś nowego się dowiedzieć, ale źle trafiłem...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-14, 20:59:37 przez jack63.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-09-15, 06:33:11
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):stefanbud.Dla proformy.Czy instrukcja tego producenta informuje w stosunku do klimatyzatorów użytkowników że nie mierzą one przegrzania parownika co nas najbardziej interesuje.Tylko przegrzanie całkowite doliczając przegrzanie na lini ssącej która nie jednokrotnie jest długa i przebiega czasami przez różne miejsca czasami pozbawiona lub z uszkodzoną izolacją np przez ptaki?Czy producent przewidział poprawki do wskazań.Założę się że często niepotrzebnie dopełniasz układy sugerując się zbyt dużym przegrzaniem układu.(błąd bo całkowitego przegrzania)Nie napisałem tego złośliwie.Błąd metody pomiarowej wychwyciłem z twojego ulubionego podawanego rysunku pochodzącego chyba od producenta.
Witam

Ten temat myślałem że już przedyskutowaliśmy. Ja nie wymyśliłem sobie tej metody. Rysunek zdobyłem długo po szkoleniu na potrzeby forum. Na chłopski rozum, jeżeli producent Testo, Mastercool, Refco brali by pod uwagę punkt pomiarowy do przegrzania tuż za parownikiem i chcieliby uwzględniać w wyniku, w tych modelach manometrów(głównie do użytku przy instalacjach klimatyzatorów) to nie dołączali by metrowego przewodu do termopary, tylko nakazali żeby wysłać za parownik pomocnika z termometrem i krótkofalówką lub zakupić Testo 560 z bezprzewodowymi czujnikami. Z drugiej strony patrząc, szkoleniowcy nie pokazywaliby skąd pobierać, jak przeliczać i w jakich widełkach mają się mieścić parametry pracy splitów. Błędem moim zdaniem jest interpretacja metody z nabytą wiedzą.
Klimatolog, nie powtarzaj ciągle że izolacja rury chłodniczych ma wpływ na odczyt i błędną interpretacje ponieważ każdy w temacie o tym wie.

Na ten przykład odmówiłem wczoraj diagnozy ponieważ między innymi był duży brak izolacji na gazowej.

[Obrazek: Zdj%25C4%2599cie0491.jpg]

Zgłoszono po wyłączaniu klimatyzatora ściekającą wodę z obudowy j. w. Zgadnij co zauważyłem złego podczas pracy klimatyzatora? Nie podłączałem nawet manometrów.

jack63 napisał(a):Stefanbud. Zarzucasz mi zarozumialstwo a nie potrafisz odpowiedzieć szczerze na postawione prze mnie wielokrotnie pytanie. Wystarczyło napisać : Nie wiem. To żadna ujma. Tym bardziej że producent ukrywa tą informację. Ale nie. Odpowiedzią jest atak!
Wg. mnie guzik znasz się na pomiarówce a już o przyrządzie o którym piszesz i go reklamujesz (a może sprzedajesz?) wiesz tyle, że jest przyrządem do pomiarów w chłodnictwie. Nie wiesz jak działa i dlaczego pokazuje takie lub inne wyniki. Po prostu 0,0.
Nie potrafisz odpowiedzieć merytorycznie za to dobrze ci idą odpowiedzi polityczne na temat wyjazdów do ameryki i przewidywania odpowiedzi udzielonych przez Testo (czyli kogo???) A może ten przyrząd umie odpowiadać na takie pytania? To zadaj mu moje pytania i napisz na forum...
Wiedzę w temacie pomiarów mam wystarczającą. Na pewno większą od ciebie. Chciałem mieć jeszcze większą i się czegoś nowego się dowiedzieć, ale źle trafiłem...

Co do Ciebie Jack, to nawet nie chce mi się z Tobą merytorycznie dyskutować. Do puki nie zbijesz z tonu no i opuścisz swój zadarty nos. A i najważniejsze musisz zadać merytorycznie pytanie.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

freegass

2012-09-15, 07:58:32
Użytkownik
Plujecie się jadem wzajemnie, a wszystkiemu są winne niedomówienia. Każdy pomiar przegrzania/dochłodzenia wymaga użycia termometru, dotyczy to też manometrów elektronicznych. Każdy taki sprzęt ma w zestawie sondę temperaturową, której trzeba użyć, aby zobaczyć na ekranie w/w parametry. Kwestia wyboru punktu pomiarowego jest wypadkową wiedzy użytkownika przyrządu (lub świadomości jakim błędem jest obarczony dany punkt pomiaru) oraz fizyczną dostępnością elementów instalacji. Jeśli ktoś z diagnostyki splita chce uczynić eksperyment laboratoryjny nic nie stoi na przeszkodzie aby rwać obudowy i jednostki ściągać ze ściany. Pytanie co jest cenniejsze, dokładność pomiaru czy czas nań poświęcony? Niech sobie każdy na to odpowie sam, demokracja jest podobno.
Mam Refco, którego używam bardzo sporadycznie, ale czasami jest niezastąpiony. Czasami bywa jednak tak, że nie trzeba zapinać żadnego manometru, wystarcza oględziny instalacji i podzespołów, ewentualnie macanko i diagnoza jest 100%...
Jeśli chodzi o czynniki z poślizgiem, to miernik posiada ich charakterystyki dla fazy ciekłej i gazowej i oddzielnie pokazuje przegrzanie dla każdej z nich. Reszta to interpretacja pomiaru.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-15, 08:01:55 przez freegass.)
  • Odpowiedz

barbie

2012-09-15, 10:26:59
Top użytkownik
ile dodać oleju ? .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-15, 17:23:47
Top użytkownik
Jeśli instalacja została wykonana odpowiednio pod kątem powrotu oleju,to moim zdaniem nic.
  • Odpowiedz

awax

2012-09-15, 17:29:21
Top użytkownik
barbie napisał(a):ile dodać oleju ? .

164 ml.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-15, 17:43:03
Top użytkownik
I tu nasuwa się pytanie.Jak to zrobić?
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-15, 22:09:51
Top użytkownik
wakum?
  • Odpowiedz

jack63

2012-09-16, 17:49:15
Zaawansowany użytkownik
A po co wakum? Nie lepiej popchnąć czynnikiem z butli? Pasuje oczywiście mieć jakiś przyrządzik.
Metod może być kilka w zależności od tego czym "wlewacz oleju" dysponuje i czym dysponuje instalacja.

Stefanbud. Nie puszę się. Zadałem bardzo konkretne pytanie: Jak w testo liczone jest przegrzanie dla R407C. Nie znam tego urządzenia i chcę wiedzieć. Jeżeli wiesz, to napisz. Jeżeli nie wiesz to napisz Nie wiem. Kropka i tajemnica lub nie(bo może jest gdzieś napisane??) producenta. Ze zdjęcia wynika, że dla strony niskiej wyświetlana jest temp. odpowiadająca ciśnieniu na linii pary przegrzanej. Ale jak jest to liczone może powiedzieć ktoś od producenta lub ten kto taki przyrząd posiada i porówna wyświetlone przegrzanie z własnymi obliczniami na podstawie temp. i ciśnienia.
Sam jestem ciekaw jak robią to sterowniki zaworów rozprężnych. Mam w pobliżu kilka takich działających. Postaram się sprawdzić. Będzie coś za coś.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-16, 18:02:40
Top użytkownik
Mi się wydaje że bardziej fachowym sposobem będzie wykorzystanie próżni w celu dodania 164ml oleju niż wykorzystanie ciśnienia czynnika.Na pewno będzie taniej próżnią.
  • Odpowiedz

jack63

2012-09-16, 20:08:26
Zaawansowany użytkownik
Zależy po ile ta próżnia?

Stefanbud.
Aby było jasne. Wiem tak jak ty, jak liczyć przegrzanie i nie chodzi o to jak to robić mając dane ciśnienie, temperaturę i tabelę czy program opisujący własności czynnika. Chodzi o jak robi to Testo. Zawsze o to mi chodziło. W pytaniu nie było żadnych ukrytych podtekstów. Proste pytanie. Niuanse o których pisał klimatolog nie wchodzą w zakres pytania. Czysta metrologia. Jaki jest algorytm (to zbyt wielkie słowo) obliczeń wyświetlanego wyniku. Dla R22 nie ma problemu i nie ma wyboru. Dla 407C i innych zeotropów jest.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-09-17, 05:28:45
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):I tu nasuwa się pytanie.Jak to zrobić?
Witam

Jeżeli już zachodzi potrzeba uzupełnienia oleju w układzie chłodniczym to zastosuj dozownik, pomocny jest w takich sytuacjach.
[Obrazek: 300_300_productGfx_40aa8ed1b2d7c788bf580b89c9e18206.jpg]

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa