Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzatory First Klass

37 Odpowiedzi, 32018 Wyświetleń
Wstecz 1 2

wallygator

2013-06-24, 21:54:14
Użytkownik
Pętli nie rób żebyś rur nie załamał. Jeśli chodzi o próżnie to porozmawiaj z człowiekiem który serwisuje klimę u ciebie w firmie to za parę groszy może ci rurki przyciąć i próżnię zrobić będzie taniej niż płacić za cały montaż. Big Grin
"Uuu Panie czynnik się zużył trzeba uzupełnić."
  • Odpowiedz

miezala5

2013-06-25, 07:49:13
Top użytkownik
Nie przycinaj tych rurek bo to sa rurki aluminiowe z 10cm kawałkiem miedzi na końcu dla kołnierza!
Jak utniesz rurke to bedziesz musiał szukać rurki miedzianej klimatyzacyjnej żeby zrobić montaż i kołnierze!
Zapętlisz je bez problemu tylko z wyczuciem!
  • Odpowiedz

kubabaku

2013-06-25, 08:35:23
Zaawansowany użytkownik
Zapętla się miedź przy montażu przez ścianę...bo tak wymagają producenci.
Odnośnie tego jak ktoś wcześniej napisał braku potrzeby próżni i tak zwanego "przedmuchania" to cytuję kolegę siedzącego obok mnie: "niech se łeb przedmucha" Smile ...sorry
bart7802...domestos powiadasz Smile ...już wiadomo skąd takie niskie ceny za przeglądy u niektórych
  • Odpowiedz

oracle

2013-06-25, 08:58:26
Nowy użytkownik
Panowie, kto wspominał o przycinaniu rurek? Bo na pewno nie ja. Doskonale wiem jak się miedź łączy z baryłkami. W instalacjach LPG też występują Wink

Zapytałem, czy mogę pociągnąć rurki na sam dół domu i tam zamontować jednostkę zewnętrzną? A nie przycinać rurki.

Cytat:Odnośnie tego jak ktoś wcześniej napisał braku potrzeby próżni i tak zwanego "przedmuchania" to cytuję kolegę siedzącego obok mnie: "niech se łeb przedmucha" smile ...sorry
Wybacz ale nic nie rozumiem z tego zdania. Jakie przedmuchanie? To w końcu próżnia jest potrzebna czy nie? bo z tego co widzę na filmach to nie.
  • Odpowiedz

Janek2505

2013-06-25, 09:20:29
Nowy użytkownik
Witaj ponownie. W klimatyzatorze do samodzielnego montażu nie skraca się i nie przedłuża oryginalnych rur.
Każde dodatkowe łączenie w przypadku gdy chcesz przedłużyć swoją 4-metrową instalację stanowi słaby punkt instalacji(wycieki czynnika chłodniczego). Następna sprawa, czynnik który jest w jednostce zewnętrznej napełniony przez producenta wystarczy tylko na pusty parownik i instalację długości 4m.
Czyli podsumowując trzeba zrobić kompletnie nową instalację z rur miedzianych, zrobić próżnię(manometry założyć i zostawić na 24h), wpuścić czynnik chłodniczy z jednostki zewnętrznej, uruchomić, sprawdzić prawidłowość ciśnień i wtedy okaże się że czynnika jest za mało, dopuścić do wartości prawidłowych na podstawie odczytów z manometrów. I tu już potrzebny jest specjalista który wie o co chodzi i ma komplet narzędzi, części i umiejętności do wykonania takiej pracy.
  • Odpowiedz

oracle

2013-06-25, 09:29:42
Nowy użytkownik
Cytat:nie skraca się i nie przedłuża
Dalej się nie zrozumieliśmy Wink
Nie chcę ich:
skracać, wydłużać, modyfikować, łamać, zaginać itp itd. Odpuścmy te pomysły ok? Rurki zostaną takie jakie były.

4 metrowa rurka to tak długi kawałek przewodu, że montująć klimatyzację w pokoju na 1 piętrze, jednostka zewnętrzna mogła by się znaleźć na parterze blisko ziemi.
  • Odpowiedz

Janek2505

2013-06-25, 10:09:22
Nowy użytkownik
Może tej rurki nie starczyć, klimatyzator zamontujesz na pierwszym piętrze w pokoju przy suficie. Na kondygnację trzeba liczyć średnio 3 m, więc nie wyjdzie tak na parterze jak mówisz blisko ziemi.
Prosta metoda to sznurek z piętra przez okno do poziomu ziemi, zmierzyć i wyjdzie.
Pozdrawiam Smile
  • Odpowiedz

oracle

2013-06-25, 10:11:09
Nowy użytkownik
Przesadziłem może z tą ziemią ale gdzieś tak w połowie parteru wyjdzie. I pytam czy tak będzie dobrze czy za duża różnica wysokości to nie dobry pomysł?
  • Odpowiedz

Janek2505

2013-06-25, 11:50:02
Nowy użytkownik
Maksymalna różnica poziomów może wynosić do 5m, więc w przypadku Twoim nic się nie będzie działo.
U ciebie wyjdzie mniej niż 4 m. Także pomysł dobry, montuj na parterze Smile
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-06-25, 15:43:08
Moderator
oracle napisał(a):(...) To w końcu próżnia jest potrzebna czy nie? bo z tego co widzę na filmach to nie.
Ja widziałem film, że nas kosmici zaatakowali... Rozumiesz?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

bart7802

2013-06-25, 17:17:01
Użytkownik
do KUBABAKU - jestem tylko użytkownikiem a nie serwisantemSmile.... a kiedy jednostka zewnętrzna montowana jest poniżej wewnętrznej to ORACLE nie musisz przejmować się "syfonami" - zakładaj śmiało.
  • Odpowiedz

bart7802

2013-06-25, 17:19:40
Użytkownik
...a różnica temperatur wlot/wylot to przy max. obrotach wentylatora w upalny dzień to około 11st.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa