Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ile czynnika na 1 metr rurociągu?

25 Odpowiedzi, 35598 Wyświetleń
1 2 Dalej

czarunio

2013-07-12, 10:18:01
Nowy użytkownik
Witam.Ile należy przyjąc ilosci czynnika R 410a na 1 metr rurociągu 1/2+1/4?
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-07-12, 15:32:21
Zaawansowany użytkownik
jak dodasz 20gram na metr to będzie ok tylko nie które firmy klim dobija się po 3m w górę najczęściej po 5m w górę więc jak masz około 10m rurociągu to dobij 100gram POZDRAWIAM
  • Odpowiedz

czarunio

2013-07-12, 16:08:13
Nowy użytkownik
Klima-cool napisał(a):jak dodasz 20gram na metr to będzie ok tylko nie które firmy klim dobija się po 3m w górę najczęściej po 5m w górę więc jak masz około 10m rurociągu to dobij 100gram POZDRAWIAM
Dzięki za odpowiedź.To jest dual -jeden rurociąg 10 m a drugi 15m czyli w jeden obwód dopełnię 100g,a wdrugi 200g i powinno być ok.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-12, 17:44:47
Top użytkownik
Aby przyjąć taką ewentualność należy przeczytać i zrozumieć DTR danego producenta urządzenia.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

miezala5

2013-07-12, 17:49:32
Top użytkownik
To zalęży od firmy ale większość ma raczej powyżej 7m po 20g na każdy dodatkowy metr.
Nie masz DTRki!
Nie jesteśmy Aptekarzami jak dasz 350 g nic sie nie stanie!
  • Odpowiedz

barbie

2013-07-12, 18:41:46
Top użytkownik
rura grubsza nie ma znaczenia dla dopełniania .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-12, 18:51:41
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):To zalęży od firmy ale większość ma raczej powyżej 7m po 20g na każdy dodatkowy metr.
Nie masz DTRki!
Nie jesteśmy Aptekarzami jak dasz 350 g nic sie nie stanie!
Rozmawiamy o pionie czy poziomie?A może o partyzantce klimatologicznej?A może o powrocie oleju do sprężarki prawidłowym?.Kolego miezala dtr udostępniają producenci osobom z branży.Tak to działa?Aby osoba niezrównoważona psychicznie nie miała dostępu do budowy bomby z opóżnionym zapłonem?Kolega barbie zapewne przypomina sobie przypadek lądowanie agregatu chłodniczegoI nie do końca myślących pracowników naprawiających układ chłodniczy?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-12, 19:20:38 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

czarunio

2013-07-12, 21:14:03
Nowy użytkownik
Dla wiadomości różnica poziomów ok 3m między jednostką zewnętrzną(niżej)a wewnętrznymi.Zajmuję się klimatyzacją samochodową dlatego pytam bardziej doświadczonych. A urządzenie zakładam sobie. Jeszcze jedno pytanie: posiadam manometry na których skala jest dla czynników r12,r134a,r407 czy któraś ze skali mogłaby mi pomóc w odczytaniu parametrów czynnika r410a?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-12, 21:37:45 przez czarunio.)
  • Odpowiedz

barbie

2013-07-13, 12:48:50
Top użytkownik
zwykle na ssaniu jest 7 do 8 barów .gwinty na przyłączach są większe niż w starszych urządeniach .na pompę próżniową potrzebna zwykle redukcja na większy gwint .
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-07-13, 15:45:12
Zaawansowany użytkownik
7-8 bar ale dobij pomału tyle co masz dobić niech pochodzi z 10min 15 i dopiero wtedy sprawdź ciśnienie
  • Odpowiedz

kubabaku

2013-07-13, 18:30:27
Zaawansowany użytkownik
ciśnienie oczywiście ale parametr którego powinieneś się trzymać przy dopełnianiu to przegrzanie
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-13, 18:53:20
Top użytkownik
kubabaku napisał(a):ciśnienie oczywiście ale parametr którego powinieneś się trzymać przy dopełnianiu to przegrzanie
Trzymać się można tego parametru o ile jesteśmy pewni kilku rzeczy np.Czystość filtrów która przy zabrudzonych może być wynikiem zbyt małego przegrzania układu.Lub wzrost przegrzania spowodowany zyskami ciepła ponieważ pomieszczenie zostało adoptowane do innych celów bez korekcji wydajności schładzalnika danego pomieszczenia.
  • Odpowiedz

kubabaku

2013-07-13, 19:00:22
Zaawansowany użytkownik
mówimy o nowym, dobrze dobranym urządzeniu więc można pominąć kwestię filtrów itd
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-13, 19:05:53
Top użytkownik
Ja nic nie wywnioskowałem aby rozważać nowy układ kolego kubabaku.
  • Odpowiedz

kubabaku

2013-07-13, 19:57:39
Zaawansowany użytkownik
no nie było powiedziane, że nowe...może błędnie założyłem
ale dobijając 20g na dodatkowy metr i kontrolując przegrzanie można sobie ułatwić życie...zdecydowanie
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-13, 20:07:21
Top użytkownik
To ty kontrolujesz przegrzanie a nie ja.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-07-13, 21:06:08
Moderator
klimatolog napisał(a):Ja nic nie wywnioskowałem aby rozważać nowy układ kolego kubabaku.
to czytaj uważnie a nie cwaniakujesz. Jak zwykle. I wychodzisz na wała.
czarunio napisał(a):Dla wiadomości różnica poziomów ok 3m między jednostką zewnętrzną(niżej)a wewnętrznymi.Zajmuję się klimatyzacją samochodową dlatego pytam bardziej doświadczonych. A urządzenie zakładam sobie. Jeszcze jedno pytanie: posiadam manometry na których skala jest dla czynników r12,r134a,r407 czy któraś ze skali mogłaby mi pomóc w odczytaniu parametrów czynnika r410a?

Proste, jasne i logiczne. Tylko ty szukasz wydumanych problemów.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

czarunio

2013-07-14, 05:14:25
Nowy użytkownik
Urządzenie jest nowe, jeśli chodzi o ścisłość, marka AEG KWA 1212 HU. Rurociąg wczoraj zamontowany(szacunek dla zawodowych instalatorów i dla ich pracy)jeden 12,5 m a drugi 10 m. Na spokojnie przy wzmocnieniu organizmu czytam DTR a tam jest napisane cyt: moduły zewn. przy dostawie napełniane są czynnikiem. Jeśli maksymalna długość splitowych zostanie przekroczona(patrz tab. danych technicznych)to należy uzupełnić układ czynnikiem. A w danych jest tak : maks. dł. przewodów splitowych 15m.Czyli nie muszę uzupełniać czynnika ?Maks. długość jest podana dla jednego rurociągu jak mniemam ?Czyli mógłbym skonstruować dwa rurociągi po 15 m bez dopełniania czynnika? Na jednostce zewnętrznej są cztery wyjścia na rurki(dwa obwody) i na tabliczce jest napisane R410a 1,48+1,42kg.Rozumiem,że ta różnica dla poszczególnych obwodów splitowych jest spowodowana konstrukcją jednostki zewnętrznej i ni ma różnicy do którego przyłącza podłączę dłuższy układ a do którego krótszy ? Z góry dziękuję za pomoc mi tu okazaną.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2013-07-14, 06:48:46
Top użytkownik
Witam

Przy splitach jak i multisplitach podaje się dwie wartości długości instalacji tak jak na rysunkach: standardowa długość i maksymalna, z tym że w multisplitach jest podana maksymalna dla wszystkich linii a nie pojedynczej.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

czarunio

2013-07-14, 08:25:42
Nowy użytkownik
Oto scan danych technicznych pytanie czy mam dopełnić czynnika dla rurociągów o a)dł.12,5m+b)o dł10m?Z jedn. zewnętrznej wychodzą dwa obwody: a oraz b
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-14, 08:27:28 przez czarunio.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2013-07-14, 10:21:04
Top użytkownik
Witam

Powiem Ci tak- nie wiem co autor miał na myśli pisząc długość przewodu splitowego. Myślę że najlepiej do niego to pytanie skieruj.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

kubabaku

2013-07-14, 15:30:43
Zaawansowany użytkownik
w instrukcji jest napisane, że jeżeli długość przewodów zostanie przekroczona to należy uzupełnić czynnik...wydaje mi sie że 15mb to będzie w sumie na 2 linie...mogę się mylić. Zmierz przegrzanie i według niego uzupełniaj
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-14, 16:10:45
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):
klimatolog napisał(a):Ja nic nie wywnioskowałem aby rozważać nowy układ kolego kubabaku.
czarunio napisał(a):Dla wiadomości różnica poziomów ok 3m między jednostką zewnętrzną(niżej)a wewnętrznymi.Zajmuję się klimatyzacją samochodową dlatego pytam bardziej doświadczonych. A urządzenie zakładam sobie. Jeszcze jedno pytanie: posiadam manometry na których skala jest dla czynników r12,r134a,r407 czy któraś ze skali mogłaby mi pomóc w odczytaniu parametrów czynnika r410a?

Shitashii]]] skąd te nerwy?Zapewne jak kolega zajmuje się autoklimatyzacją to zapewne ma tam w tej maszynce za 18 tysi różne czynniki.A jak nie to wystarczyło kupić manometr elektroniczny lub analogowy i ciśnienia pracy poszukać w przeglądarce internetowej.Shitashii] a może to twój sąsiad?Odbierający tobie i rodzinie dżem?
  • Odpowiedz

czarunio

2013-07-14, 17:48:42
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):
Shitashii napisał(a):

Shitashii]]] skąd te nerwy?Zapewne jak kolega zajmuje się autoklimatyzacją to zapewne ma tam w tej maszynce za 18 tysi różne czynniki.A jak nie to wystarczyło kupić manometr elektroniczny lub analogowy i ciśnienia pracy poszukać w przeglądarce internetowej.Shitashii] a może to twój sąsiad?Odbierający tobie i rodzinie dżem?
Żadnej maszynki za 18 tys nie posiadam tylko waga, manometr i stacja do odzysku. Nie zabieram nikomu chleba .Serwisować tego też nie będę ja. Chciałbym chociaż montaż przeprowadzić i nie ma w tym nic złego . Człowiek uczy się całe życie i wiedzę należy moim zdaniem pogłębiać a nie się uwsteczniać.
  • Odpowiedz

czarunio

2013-07-14, 18:53:02
Nowy użytkownik
Ponieważ zawsze jak napełniam układy w samochodach to najpierw ładuję układ taką ilością czynnika jaką podaje producent danego samochodu, a następnie patrzę na manometry . Po co utrudniać sobie pracę . Ja na przewody przyłączeniowe(dł.1,5m) od zaworów do listwy dodaję 15 dkg czynnika . Nie mam doświadczenia ile się przyjmuje czynnika na metr rurociągu stąd moje pytanie . Po co od razu kombinować przy nowym urządzeniu. Jak dopełnię właściwą ilość czynnika dla długości mojego rurociągu to powinno być ok.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa