Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

wyciszenie jednostki wewnetrznej (split) Sinclair

3 Odpowiedzi, 5440 Wyświetleń

wally

2013-07-19, 07:12:44
Użytkownik
Witam,

od kilku lat (5+) uzytkuje dobrego i sprawdzonego Sinclair'a ASH-12CS (3.5kW), jest zamontowany w sypialni. Co to jego zdolnosci klimatyzacyjnych nie mam zadnych uwag, nie mecze go zbytnio i dla mnie temp. 23-24stC jest idealna do dobrego snu. Niestety mam inny problem - jednostka wewnetrzna wydaje sie glosna i nie tyle chodzi o jakies buczenie czy warczenie bo takie objawy nie wystepuja - chodzi o szum wydmuchiwanego powietrza. Nawet na najnizszym biegu wiatrak szumi i dosc wyraznie slychac go z odleglosci nawet 3-4metrow.

Wg. serwisowki (ponizej), na najnizszym biegu j.w. powinna byc bardzo cicha (25dB).

http://media.wix.com/ugd/5ff479_67caeb32...2CS_en.pdf

Mam pewne porownanie, w salonie posiadam Toshibe ras-13skhp-es2 gdzie nawet bez wlaczania funkcjiu "quiet", wiatrak na minimalnych obrotach powinien miec ok 31dB.

Pytania:
1. czy macie jakies pomysly czemu j.w. Sinclair'a jest tak glosna (szum)
2. czy sa jakies sposoby na ich redukcje? (nie wiem, moze ustalwienie lopatek kierunkowych itp?)

Z gory dzieki za pomoc i odpowiedzi

Pozdrawiam,
Wally
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-07-19, 12:01:17
Moderator
Rzeczowa instrukcja, nie ma co!
Nie odpowiem Ci konkretnie, ale napiszę swoje spostrzeżenia. Ostatnio szukałem możliwie najmniejszej jednostki wewnętrznej. Wyniki owych poszukiwań utwierdziły mnie w przekonaniu, że nie każde np 3,5kW to 3,5kW, bo jest coś za coś. Urządzenia już z co najmniej "średniej półki" miały dość duże gabaryty (j.wew.) w stosunku do urządzeń "aby taniej". I tu tkwi cała różnica. Duże urządzenie markowe jest dzięki temu bardziej ciche i ma zapewnioną wydajność np 3,5kW w szerokim zakresie temperatur. Urządzenia słabych marek są ciekawe, mają różne bajeranckie wyświetlacze i światełka, często zaletą są właśnie mniejsze wymiary (szerokość, głębokość, wysokość), ale nie do końca wiadomo kto nadaje/kontroluje im przedział wydajności ani na jakich warunkach są ustalane pisane w katalogach parametry. Szanowane marki poprzez m.in. większe wymiary parownika są w stanie zejść z hałasem do 20dB (A). Tanie urządzenia, przez to, że są gęściej upchane powodują większy hałas. Bo tu się liczy cena, a nie komfort. Fakt, że Sinclair jest takim sobie urządzeniem może powodować, że w rzeczywistym porównaniu z Toshibą jest głośniejszy niż wskazują na to dane katalogowe.

A teraz bardziej na temat. Czy obu urządzeniom tak samo się przysłuchiwałeś w nocy, w ciszy? Wielkość pomieszczenia i ukształtowanie mogą nieco wpływać na wydobywający się szum powietrza. I kolejna sprawa - czyściłeś wentylator w klimatyzatorze sypialnianym? - Brudny wentylator ma słabszą wydajność i mniej szumi - to jedyna tego zaleta. No, może też prądu mniej pobiera Smile
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

tommatiz

2013-07-21, 20:54:56
Moderator
Witam.
Jak by temat jest mi znany Smile ale... sprawdź jak wygląda wentylator?? Po paru latach bywa tak że gromadzi się na wentylatorze nalot i traci on sprawność w wydmuchiwanym powietrzu a co za tym idzie taki dziwny nieregularny szum.. Chyba że chodzi o sam silnik wentylatora więc sprawdź czy na każdym biegu zmienia się jego głośna praca... Pzdr
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa