Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Przełączenie instalacji czy jest to wykonalne?

3 Odpowiedzi, 2938 Wyświetleń

Grzegrianin

2016-05-27, 06:47:28
Nowy użytkownik
Witam.

Otóż jestem w trakcie budowy urządzenia, które będzie miało za zadanie chłodzić i grzać powietrze przez skraplacz kanałowy na instalacji wentylacji rekuperacji oraz grzać CO i CWU przez skraplacz wymiennik płytowy, a wszystko podłączone go jednego agregatu. Problem na jaki się natknąłem to właśnie przełączenie się z jednego skraplacza na drugi. Ktoś polecił mi wykorzystać zawór czterodrogowy firmy Danfoss. Niestety nie mogę podłączyć go zgodnie z instrukcją i podłączyłem go w sposób następujący j/na rysunku. Przelutowałem zaślepioną nogę do powrotu i tez nie działa- wydaje mi się, że ciśnienie jest wszędzie jednakowe a sprężarka nie wymusza zmiany kierunku. Zastanawiam się jeszcze nad przelotowym zaworem. Jeśli znacie jakiś sposób za przełączenie się to proszę o sugestie, być może trzeba rozbudować instalację. Dodam, że zawór rozprężny jest w agregacie. Tutaj link do zaworów który mi nie działa : http://products.danfoss.pl/productrange/...ng-valves/
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-05-27, 16:57:50
Moderator
Ten zawór w/g rysunku jest źle wstawiony i nie może być zaspawany.
Spełnia on inną funkcję w klimatyzatorze a mianowicie zamieniaprace wymienników, jak ma chlodzic to zawór podaje gorący gaz na skraplacz a jak cewka dostanie napięcie to zawór się przełącza a gorący gaz idzie na parownik oczywiście skraplacz w agregacie staje się parownikiem więc będzie dmuchać zimnym powietrzem.

Nie bardzo wiem co w/g rysunku chciałeś osiągnąć, zawsze możesz kupić jednostkę zewnętrzną klimatyzatora z gotowym zainstalowanym takim zaworem i tylko rury podłączyć do centrali
  • Odpowiedz

Grzegrianin

2016-05-27, 18:17:21
Nowy użytkownik
Jednostkę już mam, i nawet sterowanie mi pasuje, jednak potrzebuje przełączać pomiędzy wymiennikiem płytowym a wymiennikiem kanałowym. Chodzi o to, że wentylację będę chłodzić i nie chcę robić tego wodą lodową a CO i CWU tylko grzać. Dlatego chyba wykorzystam zawory odcinające CASTEL 1068/4, zwiększy to koszt urządzenia.
Jeśli chodzi o zawór na rysunku - to wiem, że źle połączony po prostu ktoś mnie wprowadził w błąd a ja zrozumiałem o już po fakcie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa