Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pies ogrdnika

33 Odpowiedzi, 26366 Wyświetleń
1 2 Dalej

LEE

2008-11-30, 19:10:34
Nowy użytkownik
Witam społecznosc tego forum

Jestem człowiekiem ,którego firma zajmuje sie montazem klimatyzacji i wentylacji i niczego wiecej , zero chłodnictwa.
Dlatego tez pozwalam sobie zabrac mało istotny głos własnie w dziale "klimatyzacja" a nie np "chłodnictwo".
Chciałbym tylko napisac do wszystkich poczatkujacych , aby nie zrazali sie niektórymi wypowiedziami pewnej grupy naprawde waskiej grupy forumowiczow , której działalnosc w głownej mierze polega na dowartosciowaniu sie tutaj i czekaniu na oklaski za łaske jaka okazali czasem pomagajac komus mniej doswiadczonemu.
To byłoby najmniejsze piwo , ludzie o których pisze idą dalej - zniechcecaja , wrecz strasza tych którzy chcieliby montowac klimatyzacje i w ten sposob zarobic na zycie , ustawą z 2004 r czesto powołujac sie na nią i pietrzac wszelakie kłopoty .
Pytanie po co !

Kiedy czyta sie to forum , sledzi sie je dłuzszy czas wypowiedzi niektórych sa wrecz smieszne tendencyjne .
Prym złego wiedzie AWAX to człowiek który wykazuje najwiecej cech "PSA OGRODNIKA" nie interesuje mnie dlaczego taki jest , dlaczego nie pomaga spontanicznie innym tylko zawsze ma beznadziejne uwagi i trzy grosze zbedne do tematu.
Szanowny Panie pytam czemu , przeciez ci ludzie chcieliby zainwestowac i TYLKOOO montowac klimatyzatory , wiedza jaka jest im potrzebna do tego nie jest az tak ogromna jak Pan stara sie to pokazac , oni nie wchodza z butami w zycie ludzi wykształconych w tym temacje , nie próbuja zajac sie wielkimi chłodniami , mrozniami , gdzie jest juz potrzebne stosowne wykształcenie , praktyka itp.
Oni sa tu w dziale "klimatyzacja" i najczesciej montuja proste układy klimatyzatorów i n ic wiecej , naprawde trzeba i pomoc a nie gnebic zbednymi
uwagami

Mysle ,ze miejscem w którym bardziej przydatne byłoby Panskie podejscie do sprawy byłby dział "chłodnictwo" tam powinni wypowiadac sie ludzie z wykształceniem w tym kierunku i podnoszacym trudne tematy z dziedziny chłodnictwa.
Tutaj jest waska specjalizacja , tylko klimatyzacja i kilka podstawowych niezbednych czynnosci.......smiesznie wyglada bajanie jak to wiele trzeba , aby komus poprawnie działała klimatyzacja

Panowie pomagajmy sobie, innym - Po to jest to forum a nie po to , aby sie dowartosciowywac a w oczach niektórych osmieszac.
Postem tym chciałbym , aby to forum stało sie bardziej przystepne , aby niektórzy nie bali sie zadawac pytania w obawie ,ze je AWAX wysmieje i zrówna z ziemia nieszczesnika , które je zadał.
Sa ludzie , którzy chca sie podzielic wiedza , chocby jak STEFANBUD , jesli juz odpowiada to celnie i wyczerpujaco i dostepnie na temat.

Pozdrawiam i oddaje szacunek dla Panów niewatpliwie szerokiej wiedzy jak AWAX ,
jednak uwazam ze lepiej dla wielu byłoby gdyby tacy ludzie chetnie nia słuzyli , bo mniema ,ze po to zagladaja na takie forum , niz zachowywali sie smiesznie czyniac takie dziwne uwagi

Stefan Jedras
  • Odpowiedz

monterod2002

2008-11-30, 19:49:03
Zaawansowany użytkownik
no to się zacznie rozliczenie roczne z forum
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

monterod2002

2008-11-30, 19:55:15
Zaawansowany użytkownik
mambo napisał:

Witaj awax, ja wiem Ty w tej branży jesteś wielki i wiem że moge tak o tobie napisac z całą pewnoscią ( bylem na twojej stronce internetowej) jestes dla mnie osobą i firmą godną naśladowania mam do Ciebie wielki szacunek, nie ukrywam że już na tym forum nie raz mi pomogłeś. Widzisz to szkolenie dotyczyło montażu tylko splitów i wypowiedziałem się w tym temacie, my początkujący nie dorastamy tobie nawet do piet, wiec każda rada z twojej strony jest na wage złota. Ja nie ukrywam robiłe od paru lat klimatyzacje samochodową i tak pomalutku rozwijam sie w kierunku klimatyzacji (w nadchodzącym sezonie klimatyzacje pomieszczeń) gaz R 22 jest mi narazie obcy.
Pozdrawiam Cie awax, miłego wieczorku.
......................................................................................................................
a jedna tak nie jest dokońca
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

awax

2008-11-30, 19:56:30
Top użytkownik
Dziękuję za krytyke,która oczywiście przyjmuje.
Przyznaje,że czasem napisałem cos zbyt szybko,jednak kolego klimatyzacja to równiez duże systemy,VRV,rozbudowane kanałowe,duze agregaty wody lodowej.
Zapewniam,że moim celem nie jst obrażanie nikogokolwiek i jeżeli kogoś przestraszyłem i nie zrezygnował to chyba go tylko wzmocniło.
Co do fachowej pomocy to nigdy nikomu nie odmówiłem jej w miarę moich możliwości.
Ja również nie czuję się wyrocznia w tych tematach.
Klimatyzacja rozwija się tak szybko,że naprawdę nie da się jej oddzielić od chłodnictwa.Wszak jest to najzwyklej w Świecie układ chłodniczy.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

senior

2008-12-01, 07:56:46
Zaawansowany użytkownik
coś chyba momentami to forum lekko skręca nie w tą stronę
  • Odpowiedz

awax

2008-12-01, 08:19:01
Top użytkownik
senior napisał(a):coś chyba momentami to forum lekko skręca nie w tą stronę
Całkowicie się z Toba zgadzam.
Np.Ustawa tzw."ozonowa" jeżeli się ja dokładnie przeczyta nie dotyczy jedynie chłodnictwa.Ona dotyczy wszystkich urządzeń z określonymi czynnikami chłodniczymi i w jednym z art. jest dosłownie "klimatyzatory".Nikt tu nikogo nie straszy,przepis jest i tak jak ograniczenie prędkości mozna go przestrzegać lub nie.Z całą pewnością nie można informować ,iż nie dotyczy on klimatyzatorów.
Żeby było śmieszniej to przepisy te są na tym portalu w dziale Ustawy dla KLIMATYZACJI
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

AS

2008-12-01, 16:34:00
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):
senior napisał(a):coś chyba momentami to forum lekko skręca nie w tą stronę
Całkowicie się z Toba zgadzam.
Np.Ustawa tzw."ozonowa" jeżeli się ja dokładnie przeczyta nie dotyczy jedynie chłodnictwa.Ona dotyczy wszystkich urządzeń z określonymi czynnikami chłodniczymi i w jednym z art. jest dosłownie "klimatyzatory".Nikt tu nikogo nie straszy,przepis jest i tak jak ograniczenie prędkości mozna go przestrzegać lub nie.Z całą pewnością nie można informować ,iż nie dotyczy on klimatyzatorów.
Żeby było śmieszniej to przepisy te są na tym portalu w dziale Ustawy dla KLIMATYZACJI
Pozdrawiam
Wg mnie dotyczy również systemów gaśniczych, tzn takich gdzie stosowane są środki podlegjące kontroli a niszczące warstwę ozonową. Także zakres obowiązywania jest dość szeroki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-12-01, 16:34:54 przez AS.)
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-01, 21:10:19
Zaawansowany użytkownik
No dobra odezwię się, Popieram LEE poniewasz czasem to i najlepszym się należy, słowo najlepszym nie jest tu przypadkowe. Te forum głównie opiera się na AWAX,AS,GADGET,MG_1,STEFANBUD,BYNIO, i paru innych. tacy jak ja np. to zjebe dostają jak tylko coś napiszą, chjerarchia jest wszędze. Za pare latek może i ja się dochlapie stanowiska czyli wiedzy jak wyżej wymienionych uczestników tego forum. Choć kto wie ich wiedza muj optymizm do życia gdze by mnie zaprowadził.
  • Odpowiedz

awax

2008-12-01, 21:24:43
Top użytkownik
Klima-cool napisał(a):No dobra odezwię się, Popieram LEE poniewasz czasem to i najlepszym się należy, słowo najlepszym nie jest tu przypadkowe. Te forum głównie opiera się na AWAX,AS,GADGET,MG_1,STEFANBUD,BYNIO, i paru innych. tacy jak ja np. to zjebe dostają jak tylko coś napiszą, chjerarchia jest wszędze. Za pare latek może i ja się dochlapie stanowiska czyli wiedzy jak wyżej wymienionych uczestników tego forum. Choć kto wie ich wiedza muj optymizm do życia gdze by mnie zaprowadził.
Ale ja się krytyki nie boje,zresztą zgodziłem się że czasami napiszę cos w nerwach.
Z drugiej strony myślę,że robię postępy bo dzisiaj nic nie napisałem gdy ktoś odpowiadał na pytanie o cenę za określona usługę.:Smile)
Co do zjeby to należy się ona Tobie i Cię nie ominie jeżeli nie zaczniesz poprawiać pisowni:Smile)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-12-01, 21:26:50 przez awax.)
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-01, 21:33:57
Zaawansowany użytkownik
AWAX ja nie pisałem w sensie ze się boisz krytyki tyulko napąknołem ze czasem to i każdemu można coś dowalić ,wsumie ja wole krytyke od pochfały ponieważ jak miałbym dostać pochfałe taką jak ty od mambo to bez obrazy tyłek by mnie bolał. Oczywiście bez obrazy.
  • Odpowiedz

awax

2008-12-01, 21:45:23
Top użytkownik
Klima-cool napisał(a):AWAX ja nie pisałem w sensie ze się boisz krytyki tyulko napąknołem ze czasem to i każdemu można coś dowalić ,wsumie ja wole krytyke od pochfały ponieważ jak miałbym dostać pochfałe taką jak ty od mambo to bez obrazy tyłek by mnie bolał. Oczywiście bez obrazy.
Nikt nie jest święty.
Z tym,że mi akurat nie o pochwały czy krytykę chodzi.
Działalność w tej branży prowadzę od 1985 r.(do muzeum ze mną) i przeżyłem już zielone i czerwone światła.Potrafię przewidzieć nadchodzące to drugie i staram się temu zapobiec.Wiem też,że nie dam rady sam ,ani nie mam ochoty sam tego robić,a z doświadczenia wiem,że niełatwo kogoś namówić do pracy "społecznej"nie dającej natychmiastowego zysku.Jest jeszcze nasza Narodowa podejrzliwość :"ciekawe co on z tego będzie miał"
Ja obecnie szukam chętnych do współpracy i to wspólnie wybierzemy Zarząd ,w którym przeciez mogę i ja się nie znależć.
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-01, 21:51:21
Zaawansowany użytkownik
O ja AWAX dla porównania ja się urodziłem 1981 CHYLE CZOŁO
  • Odpowiedz

awax

2008-12-01, 21:52:41
Top użytkownik
Klima-cool napisał(a):O ja AWAX dla porównania ja się urodziłem 1981 CHYLE CZOŁO
To tak jak moja córka:Smile)
Ale z praktyką chłodnictwa mam do czynienia od 1975:Smile)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-12-01, 21:54:48 przez awax.)
  • Odpowiedz

byniom

2008-12-01, 21:56:34
Moderator
Tak do końca nie nażekajcie bo nie jest tak że kto z małym doświadczeniem zada pytanie to od razu ktoś go opierdzieli . Fakt że na takim forum to powinno się rozmawiać już bardziej językiem profesjonalistów bo to nie piekarnia tylko forum dla ludzi którzy przez ileś lat do tego dochodzili . Ja nikomu wiedzy nie brobnię i jak trzeba to odpowiadam ale jeżeli ktos nastawia sie na ten zawód to powinien zorbić choć podstawowy kurs z montażu klimatyzatorów żeby zaczynać cokolwiek dyskutować. Ja naprzykład jak komuś odpowiadam to myślę że rozmawiam z osobą która w tej dziedzinie już jest lekko obyta ale czesto się myle isam się denerwuję że jak mam komuś coś wytłumaczyć jak on niezna podstaw. Część ludzi to pewnie tylko z ciekawości na tej zasadzie pyta bo mają klimę w domu ktoś coś sknocił albo sama sie już sknociła i teraz zadając proste ( dla nas) pytania myśli ż eprzy pomocy wkrętaka i młotka coś naprawi a ja zawsze powiadam że bez manometrów to niema co wogóle dyskutować bo nam jest ciężko wyciagać jakieś wnioski. Nie chciał bym aby ktoś pomyślał ż ezaczyna się tworzyć jakaś zamknięta grupa chłodniarzy . To nie o to chodzi ale naprawde jeżeli ktoś chce się tym zająć to niech w siebie zainwestuje ( nauka podstaw i trochę sprzetu ) i otworzy działalność . Pozdrawiam wszystkich i dobranoc.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

awax

2008-12-01, 22:09:54
Top użytkownik
Jest jeszcze jeden aspekt:zdarza się,że rejestruje się użytkownik i wykorzystuje uzyskane tu czasem błędne informacje do konfliktu z którymś z naszych Kolegów.
Nieświadomie podkładamy komuś świne.
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-01, 22:18:54
Zaawansowany użytkownik
tego już się nie zmieni jak ktoś się urodził ..... to kanarkiem nie zdechnie. ja osobiście mam cennik taki ze jak klijent przy montarzu lub serwisie nie wnika to kasuje standardowo jak wnika podnosze o 50zł jak udaje ze wie więcej odemnie to kasuje o 100 więcej jak nie pasuje to niech szuka kogoś innego
  • Odpowiedz

senior

2008-12-02, 13:53:52
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):AWAX
Działalność w tej branży prowadzę od 1985 r..
w tym roku, to ja sie urodziłem... :-)
  • Odpowiedz

LEE

2008-12-02, 15:11:53
Nowy użytkownik
Witam wszystkich ponownie.
Miło mi ,ze kolega AWAX tak zareagował na krytyke , ze ja przyjał i nawet w minimalnej czesci sie zgodził.
Czytajac jak rozwinał sie watek musze zareagowac..... ktos napisał "to forum schodzi w złym kierunku" absolutnie sie z tym nie zgadzam , uwazam ,ze forum jest okey i spełnia swoje zadanie ja jedynie apelowałem o odrobine wyrozumiałosci dla mniej doswiadczonych kolegów , mniej sarkazmu i wyniosłosci , wiecej pomocy kazdemu kto sie o nia zwraca .Mysle ,ze jezeli kogos drazni "dennie zadane pytanie" lepiej jakby wogóle je zignorował niz rownał z ziemia kogos kto moze okazac sie kiedys jednym z nas...po prostu pozwolmy innym uczyc sie na bledach i zdobywac doswiadczenie.
I jescze słowo o czesto cytowanej ustawie , ktora jakby naduzywa nieco kolega AWAX ...po prostu czesciej niz inni.
Ja nie neguje tej ustawy nie nawołuje do tego , aby jej wcale nie przestrzegac i ignorowac ja i ,ze twierdze ze przepisy sa po to , aby je omijac
Jedynie chciałbym zauwazyc , ze czasem czasemm nagiecie , przepisow , przymrozenie oka zdaza sie w kazdej dziedzinie zycia , bo inaczej bysmy zwariowali...tak i tutaj w klimatyzacji po coz ciagle wytykac...... " BO USTAWA BO USTAWA BO USTAWA."

Nikogo nie chce pouczac ani obrazac jedynie miło by było gdyby widac było wieksze zrozumienie dla czyjejsc niewiedzy i chec pomocy mu.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczow
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-02, 16:27:04
Top użytkownik
Klima-cool napisał(a):No dobra odezwię się, Popieram LEE poniewasz czasem to i najlepszym się należy, słowo najlepszym nie jest tu przypadkowe. Te forum głównie opiera się na AWAX,AS,GADGET,MG_1,STEFANBUD,BYNIO, i paru innych. tacy jak ja np. to zjebe dostają jak tylko coś napiszą, chjerarchia jest wszędze. Za pare latek może i ja się dochlapie stanowiska czyli wiedzy jak wyżej wymienionych uczestników tego forum. Choć kto wie ich wiedza muj optymizm do życia gdze by mnie zaprowadził.
Witam

No wiele za mało osób przytoczyłeś. A ja jestem czarną stroną mocy tego forum Big Grin . Mnie nie licz. Ale widzę dobrą stronę ostatnich sporów- wychodzą ludzie którzy nie włączali się wcześniej do dyskusji. I oto chodziło. Ludzie zacznijcie włączać się do dyskusji, zgodnie z dewizą ,,Nie zastanawiaj się co forum może zrobić dla Ciebie, zastanów się co Ty możesz zrobić dla forum'' Jakoś to tak było.

Pozdrawiam Wink
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

bodzio

2008-12-02, 18:15:45
Zaawansowany użytkownik
senior napisał(a):
awax napisał(a):AWAX
Działalność w tej branży prowadzę od 1985 r..
w tym roku, to ja sie urodziłem... :-)
senior to prawda? Jak na ten rocznik to sporo wiedzy posiadasz Wink Myślałem że po 50-ce jesteś, zresztą ten nick.
  • Odpowiedz

senior

2008-12-02, 19:59:41
Zaawansowany użytkownik
robiłem przez trochę czasu w takiej firmie SZRON z Łodzi, pracowałem na serwisie, a serwis to wiadomo, od 8 do nawet 16 godzin na dobę, więc pół roku zrobiłem rok,
później się zwolniłem, bo chciałem studiować, a u nich to nawet soboty pracujące,
następna praca to była tym razem malutka firma, w której właścicielem był starszy dziadek, który już nie mógł sam robić i uczył mnie, każdy, dosłownie każdy układ potrafił mi wytłumaczyć przez telefon.
W kolejnej firmie miałem już pod sobą 28 sztuk dawnych leader price, teraz tesco, w międzyczasie przerabialiśmy Alberty na Carrefour Express, ostatnim takim ciekawym marketem był w Częstochowie, który praktcznie cały ja pospawałem oraz podłączyłem kabelki,
później była rozmowa o kasie z szefem tej firmy, niestety bezowocna, oczywiście zwolniłem się,
a teraz,
teraz na spokojnie pracuję w innej firmie i sobie " troszeczkę" dorabiam, z tym że teraz to praca na miejscu, spokojniej niż kiedyś, bo na serwisie się można bardzo szybko wypalic
i tyle o mnie tak w skrócie :-)
dziadek oraz senior to ksywy jeszcze ze szkoły
  • Odpowiedz

awax

2008-12-02, 20:21:45
Top użytkownik
Senior,jaka płacy by Ciebie satysfakcjonowała?
Szczecinek to piękne miasto:Smile)
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-02, 20:44:30
Zaawansowany użytkownik
Witam co do odzywania się na forum to ja odbywam pokute STEFAN poniewasz przesadziłem w jednym poście i było mi troszke głupio. jak już znakomitości forum pojechali po mnie to już odpuściłem zeby czas sprawe załatwił. A co do chwalenia się senora gdze robił. To pełen szacuneczek. przerabiałem w ARBERCIE lady chłodnicze to była poraszka, my byliśmy którąś firmą z kolei co się podjeła doszło do rozliczenia i już koniec spułpracy. ale moge się poszczycić ze u brata w firmie założyłem klimy np. ABASADA KOREI , NAJWYSZA INSTANCJA SONDU NSA, USUŃIĘCIE USTERKI W PAŁACU PREZYDENCKIM, AKŁA PARK W DOMBROWIE. KOŁO POZNANIA W SUCHYM LEŚIE KLUB FITNES. FILMÓWKA W ŁODZI GALERJA WE WROCKU NA PLACU GRUNWALDZKIM I DŁUGO BYM MÓGŁ JESZCZE WYLICZAĆ. Znudziły mi się delegacje , otwożyłem swoją firme i sobie dzałam na terenie świętokrzyskiego woj. POZDRAWIAM
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-02, 21:53:47
Top użytkownik
Witam

Klima-Cool w ramach pokuty miałeś zainstalować sobie słownik j. polskiego. Zainstaluj sobie Firefoxa 3. Jak będziesz pisał post to Ci na czerwono podkreśli wyraz w którym jest błąd. Najedziesz myszką na tą czerwoną linie i klikniesz prawy przycisk myszy. Program zaproponuje Ci poprawny wyraz. Tym razem to nie ziajanie. Ja mam problemy z odczytaniem co napisałeś, nie mówiąc już o biednym Mg_1 który się denerwuje, jak są trzy błędy w jednym wyrazie. Tym razem nie żartuje Wink

Pozdrawiam

Już nie wspomnę zaległego zadania.
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-02, 23:26:55
Zaawansowany użytkownik
A jakiś link bezpośredni, jak dzała słownik to ja wiem ale nie moge go znaleść mozille ja mam ale słownika jak nie było tak niema . Jak go zainstaluje to przyżekam ze napewno skożystam. POZDRAWIAM
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa