Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Schłodzenie piwnicy w celu przechowywania warzyw

6 Odpowiedzi, 6795 Wyświetleń

jackie

2008-12-11, 16:51:24
Użytkownik
Witam forumowiczów,
serdecznie proszę kolegów o sugestie w rozwiązaniu następującego problemu ( tematu), który -nie ukrywam- przewyższa moją wiedzę w temacie chłodnictwa. Zajmuję się montażem oraz serwisem klimatyzatorów typu split oraz klim przenośnych - to dla zobrazowania moich kompetencji - tak mniemam - a bardzo zależy mi na Waszej opinii.
Otóż:
sąsiad-rolnik jest zmuszony schłodzić do temperatury 2 do max 5stC, w związku z obecnie panującymi temperaturami, dwa pomieszczenia po 20m2- piwnice, w których przechowuje warzywa. W pomieszczeniach tych panuje temperatura od 7 do ok. 11 stC. Doradzono mu aby kupił sobie dwa przenośne klimatyzatory w supermarkecie i umieścił je w tych pomieszczeniach.
Udowodniłem mu, że to się nie nadaje bo w w temperaturze 7-8 stC nie załączała sie sprężarka klimatyzatora!
Czyli ( czy?) zostaje najprawdopodobniej stworzenie układu takiego jak do chłodni?
Proszę Was o wszelkie sugestie - nie wiem co mu doradzić i proszę również o ewentualny koszt ( rozumię , że w przybliżeniu) realizacji takiej inwestycji. Dodam jeszcze, że jeżeli będzie to "układ" chłodniczy to nie odbiorę pracy chłodnikom tylko wytłumaczę sąsiadowi. On myśli, że to jest jak pstrykniecie i już...
Czekam niecierpliwie na wszelkie wiadomości.
Pozdrawiam
Jacek
  • Odpowiedz

awax

2008-12-11, 17:22:06
Top użytkownik
W myśl zasady "robić dobrze albo wcale" to nie zamierzam tu udzielać żadnej rzeczowej porady.Powierzchnie pomieszczeń to niewiele.Trzeba tu zrobić normalny bilans,ale sądzę że prawdziwym problemem będzie wilgotność.
  • Odpowiedz

mister

2008-12-11, 17:25:58
Zaawansowany użytkownik
odpowiedz jest tylko jedna- budowa komory chłodniczej
  • Odpowiedz

AS

2008-12-11, 19:16:58
Zaawansowany użytkownik
Kolego, nikt nie sprzeda Tobie narzędzi w postaci co i jak. Jedynym rozwiązaniem problemu Twojego sąsiada jest kontakt z profesjonalną firmą chłodniczą, która ma doświadczenie w przeprowadzeniu profesjonalnego procesu inwestycyjnego, czyli: opłacalność budowy czegoś tak małego, bilans energetyczny, wykonanie obudowy lub najlepiej postawienie na podstawie wykonanego projektu budowlanego, wolonostojącej komory do przechowywania warzyw, dobór urządzeń, rozruch i uzyskanie parametrów tempertury i wilgotności. Bo wiedz jedno, że źle wykonana instalacja , że źle dobranymi urządzeniami, spowoduje tylko to, że Twój sąsiad zamiast warzyw z komory wyciągnie dżem warzywny cuchnący na kilometr.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-12-11, 19:20:18 przez AS.)
  • Odpowiedz

senior

2008-12-11, 19:53:03
Zaawansowany użytkownik
jak zwykle podaj skąd jesteś, moze ktoś z forum ma blisko
ostatnio robiłem taką 5 X 4 na 10 ton wsadu, przy temp komory 0 stopnia, moc 7 kw spokojnie wystarczyła na zbicie temp i podtrzymanie
  • Odpowiedz

jackie

2008-12-12, 12:53:39
Użytkownik
Wielkie dzięki za zainteresowanie moim postem i ustosunkowanie się do przedstawionej przeze mnie kwestii. Sąsiad chyba sobie nie bardzo zdaje sprawę z trudności realizacji jego oczekiwań ( nawet związanych z tym nakładów finansowych) - błędne okazało sie przecież jego mniemanie, że klimatyzator przenośny załatwi sprawę (a ja nawet nie wziąłem pod uwagę problemu związanego z utrzymaniem odpowiedniej wilgotności)... Przedstawię mu Wasze opinie na ten temat - jestem z okolic Gliwic - i ewentualnie przekieruję go do firmy, która profesjonalnie zajmuje sie chlodnictwem.
Ja również uważam, że jeżeli robić to dobrze i brać za to odpowiedzialność - albo nie robić wcale!!!
Pozdrawiam serdecznie!
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa