- wentylator j.zewn. się nie włącza ( co skutkuje wyłączeniem sprężarki) -czy może to być wina kondensatora? jak go sprawdzić ? A może to coś innego?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
wentylator się nie włącza w j.zewn.
47 Odpowiedzi, 42004 Wyświetleń|
moze byc kondensator
moze wentylator sie spalił moze, jak jest stycznik oddzielny sie spalił lub tez co czesto bywa nie dochodzi sygnał z jed wew
spróbuj podłączyć wentylator bezpośrednio do napiecia jeżeli pójdzie to znaczy że znim i z kondesatorem wszystko wpożądku i szukaj przyczyn gdzie inndziej
jeżeli będzie miał opory przy starcie albo ruszy dopiero wtedy gdy mu pomożesz np.reką apóżniej bedzie chodził normalnie to kaput kondesator a jeżeli bedzie chodził z dalej z oporami to kaput uzwojenie jego lub zatarty na łożyskach a najpredzej to zaterł sie na łożyskach a nastepnie się spalił a co to za klima?
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
ELECTRA więc raczej nie ma ,a sprężarka chodzi jakieś 2-3 min. i zaraz się wyłącza- więc myśle że to zabezpieczenie wywala . Oglądałem schemat i żadnego presa tam nie ma. A przy okazji jak to wygląda i gdzie może być?
elektra nie ma presostatu z tego co pamiętam i wentylator jest właczany sygnałem z jednostki wew.
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
sterowanie sprężarki (4) podłączone dobrze bo się załacza
przewód wentylatora(6) może byćjedynie zamieniony z cewką zaworu trójdrogowego(5) ale najpredzej to problem z samym wentylatorem a wystarczy podać na (6) faze (JEŻELI TO MAŁEJ MOCY SPLIT) i będzie wiadomo gdzie szukać usterki . jak nie sprawdzi kolega niedowiemy się pozdrowionka
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-12-18, 15:34:36 przez monterod2002.)
-byłem dopiero dzisiaj przy tej Elektrze i wymieniłem kondensator i ...nic ,wentylator nadal się nie załącza w j.zew. Na przewodach zasilających wentylator brak zasilania ! Podejrzewam stycznik ,tylko gdzie go dostać - może jakiś zamiennik ? Doradźcie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-03-16, 19:22:47 przez Qba.)
stycznik to : SRU-S-112L
Możę sprawdź jeszcze płytkę elektroniki w jed. wew. bo to ona steruję pracą skraplacza. Jeżeli masz gdzieś obok taką sama klimę to zamień elektroniki. Dodatkowo sprawdź czy na listwie w skraplaczu jest prąd na kablu dochodzącym do wentylatora. jak nie ma to duży % żę elektronika padła. pzdr
A co to za problem sprawdzic czy do cewki przekaznika dochodzi napiecie ?
tak sobie myśle czy nie można by wpiąć zasilanie wentylatora od kompresora -przynajmniej do czasu wymiany .co o tym myślicie?
Hmm... masz dziwne podejście do awarii. Zaczynaj od A do Z a nie od dupnej strony. masz w ogólę jakies doświadczenie odnośnie serwisu i naprawy klimatyzacji???
Sprawdź czy idą odpowiednie prądy od parownika do skraplacza. czy np. nie jest gdzieś urwana jakaś żyła w kablu sterującym. jak to jest dobre to rozbierz skraplacz i tam zacznij szukać krok po kroku. W sumie z tego co napisałeś że nie działa wentylator skraplacza to jeste niewiele kombinacji dlaczego nie działa. Elektronika parownika padnięta, kondensator, cewka, wentylator. Tu nie ma za bardzo co kombinować. Ale trzeba mieć troszkę w głowie. masz tą awarię w Warszawie może?? To wal na priw to ją moment roztrzaskamy. Pzdr
- byłem wczoraj i okazało się jednak że to stycznik nie podaje napięcia na wentylator(sprawdzałem miernikiem)-więc podpiełem zasilanie ze sprężarki na przewód od największych obrotów wentylatora(bo to opcja z regulatorem) i maszyna na razie hula. Oczywiście szukałem takiego stycznika na rynku ale problem. Co o takim rozwiązaniu myślicie? Pozdro.
Jak ci podawałem prze telefon to nie wierzyłęś
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-04-23, 19:26:39 przez byniom.)
BYNIOM wielkie dzięki mistrzu ! sory że tak późno .
Aha jest jeszcze jeden split ELECTRA która w pewnym momencie blokuje się ,tzn.nie reaguje na żadne polecenia pilota jak też serwisowym. Mieliście coś podobnego ?
witam mam problem z klimatyzacja typu split elta (kfra-12a)niby wszystko jest ok podlaczenie kabli jak w schemacie,klima jest nowka dopiero co wyjeta z kartonu,fachowiec ktory mi ja podlanczal mowi ze ilosc czynnika chlodzacego jest prawidlowa (tj.4 bary)szukam jakiegos punktu zaczepienia bo nie mam doswiadczenia i szukam po omacku.przewozilem ja w pozycji horyzontalnej w bagazniku auta przez jakies 48 godzin, czy to moglo zniszczyc cos w mororze???prosze o jakies rdy z gory dzieki
Witam.Klimatyzator jak lodowka ,pionowo,zerknij na tabliczke jaki czynnik ,powinno pisac r 407 lub 410 popisz ile masz metrow instalacji,w pionie i w poziomie,poz.
Kolego martinbarca napisałeś mi maila ale w nim ująłeś że fachowiec upuścił czynnik twierdząc że było go za dużo. R407C jest mieszaniną której się nie upuszcza. Tu na forum napisałeś że ilość prawidłowa więc może opisz raz jeszcze tylko że dokładnie krok po kroku jak to Tobie montował fachowiec i co się dokładnie dzieje z klimą. Będzie nam łatwiej coś zdiagnozować. Pzdr
czynnik to r407/720 ok dlugosc przewodow to okolo1,5 metra w poziomie.po podlaczeniu wyssal powietrze pompa prozniowa,uruchomil i nic zadnego chlodu,nastepnie sprawdzal miernikiem w polaczeniu z butla z czynikkiem na wlaczonej klimie wskazywalo bodajrze 6 barow,doszedl do wniosku ze upusci bo zbyt duza ilosc czynnika moze wplywac na prace urzadzenia.no a potem stwierdzil ze to wadliwe urzarzenie i nic na to nie poradzi.mieszkam w goracym klimacie a do serwisu nie oplaca mi sie wiesc bo to tysiace km
Martinbarca nic sie nie martw telefonik do serwisu ....lzej po kieszeni.... a chlodniej bedzie...
A skąd w ogólę jesteś?? I gdzie ta klima jest zainstalowana??? Gorący klimat??
klima zalancza sie prawidlowo poczatkowo nie reagowala na polecenia pilota ale byla to wina kabla ktory odpiol sie od czujnika we splicie.po zmianach funkcji przechodzi w stan spoczynku poczym zalancza sie ponownie- podobno jest to prawidlowe dzialanie. rurki sa temperatury pokojowej,w depozycie na wode nie pojawila sie ani jedna kropla wody.na moje nie ma czynnika chlodzacego albo zatkanya jest jedna z rurek ale to tylko moje proby znalezienia w tym jakiegos logicznego rozwaizania
mieszkam w hiszpanii,motor zamontowany jest na balkonie na wysokosci 2 metrow
Można przyjąć że urządzenie jest wadliwe i takie wyszło z produkcji ale to 1%. Skoro znalazłeś forum klimatyzacji tu w Polsce to może jest takie w Hiszpanii i znajdziesz w swoich okolicach jakiegoś innego serwisanta. Jak fachowiec miał zanieczyszczone rury chłodnicze to przy zatkanej rurce albo by rura się grzała albo lodziła. Jak nie ma efektu to albo sprężarka nie tłoczy albo nie ma gazu. Pzdr
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY