Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Gdzie kupić R 134

21 Odpowiedzi, 21676 Wyświetleń

krzysiekw11

2009-01-04, 21:52:25
Nowy użytkownik
Witam mam warsztat samochodowy 8 lat tydzień temu kupiłem stacje do klimatyzacji. Nie mam zamiaru zajmować się całkowicie klimatyzacją jednak przy wyciąganiu silników rozbiórkach rozrządów trzeba nieraz zdemontować klime, i zachodzi potrzeba jej napełnienia nie chce wysyłać klientów od warsztatu do warsztatu. Prosiłbym o jakiś adres gdzie można zaopatrzyć się w gaz r 134 , olej i oringi do klimatyzacji, oraz jakąś konkretną książke o klimatyzacji żeby troche postudiować. Za podpowiedź z góry dziękuje.
  • Odpowiedz

senior

2009-01-04, 21:56:46
Zaawansowany użytkownik
ogólnie to google ma taką funkcję szukania.....
poza tym napisz skad jesteś, bo może pod nosem masz któregoś z naszych kolegów i dokładnie Ci powie co, gdzie i w jakiej cenie :-) pozdrawiam
  • Odpowiedz

krzysiekw11

2009-01-04, 22:15:23
Nowy użytkownik
wiem ze jest gogle znalazłem olej do klimatyzacji książki zawsze lubie troche poczytać żeby się zapoznać z tematem ale nie moge znalesc r134 jestem z Wielunia 70 km od Częstochowy albo 100km od Łodzi
  • Odpowiedz

krzysiekw11

2009-01-04, 22:16:24
Nowy użytkownik
Zawsze trzeba kiedyś zacząć chyba wolno popytac.
  • Odpowiedz

senior

2009-01-04, 22:17:47
Zaawansowany użytkownik
ja chcesz freon to w Łodzi Ci pomogę znależć, akcesoria do klimy też, napisz seniorbiovital@wp.pl
  • Odpowiedz

awax

2009-01-04, 22:30:50
Top użytkownik
krzysiekw11 napisał(a):Zawsze trzeba kiedyś zacząć chyba wolno popytac.
Ale nie trzeba ściemniać.Można zapytać wprost jak rozszerzyć działalność o klimatyzację samochodową i poprosić o pomoc.My nie gryziemy.
Powodzenia
  • Odpowiedz

krzysiekw11

2009-01-04, 22:36:15
Nowy użytkownik
Więc pytam co powinienem na początek wiedzieć i w co musze się zaopatrzyć oprócz stacji (książki też przestudiuje)
  • Odpowiedz

krzysiekw11

2009-01-04, 22:39:51
Nowy użytkownik
Samo odzyskiwanie freonu i napełnianie klimatyzacji to jest proste ale jak przy każdym fachu napewno jest dużo zakrętów, które z grubsza chciałem poznac pozdrawiam.
  • Odpowiedz

awax

2009-01-04, 22:44:35
Top użytkownik
krzysiekw11 napisał(a):Więc pytam co powinienem na początek wiedzieć i w co musze się zaopatrzyć oprócz stacji (książki też przestudiuje)
Co wiesz na temat chłodnictwa?jeżeli kompletnie nic to może lepiej zatrudnić pracownika z jakąś praktyką.Zresztą już w najbliższym czasie wymagane bedzie ukończenie szkolenia lub certyfikat.
Przewiduję jednak,że jesteś uparty (w pozytywnym znaczeniu)i najrozsądniej będzie skontaktować się z którymś z kolegów z tego forum bezpośrednio.
Jeżeli będziesz potrzebował szczegółowych porad to napisz na centrum.klima@poczta.fm
  • Odpowiedz

awax

2009-01-04, 22:47:57
Top użytkownik
krzysiekw11 napisał(a):Samo odzyskiwanie freonu i napełnianie klimatyzacji to jest proste ale jak przy każdym fachu napewno jest dużo zakrętów, które z grubsza chciałem poznac pozdrawiam.
Mi się wydaje,że nie ma nic prostrzego od remontów silników samochodowych,wystarczy kupić kilka kluczy i kombinerki.
  • Odpowiedz

krzysiekw11

2009-01-04, 22:55:05
Nowy użytkownik
Takiemu szkoleniu nie jestem przeciwko nawet znalazlem gdzie się odbywają do tej pory robilem dużo napraw głównych silniki głowice i w dużo samochodach nie działa klimatyzacja i tak mam ją prawie rozebraną to dlaczego ma ktoś pomnie to jeszcze raz rozbierać i uruchamiać. A klient jest podwójnie zadowolony jak go się nie wysyła od warsztatu do warsztatu.Warto się kształcić i nie chciałbym robić tego na klienta samochodzie dlatego pytam.
  • Odpowiedz

krzysiekw11

2009-01-04, 22:57:45
Nowy użytkownik
kilka kluczy to można mieć na działce
  • Odpowiedz

awax

2009-01-04, 23:02:13
Top użytkownik
I bardzo dobrze że pytasz,ale naprawa klimatyzacji w większości przypadków nie polega na jej napełnieniu.
Zapewniam Ciebie,ze zdecydowana większość poważnych uszkodzeń klimatyzacji jak
np.zatarcie się sprężarki spowodowana jest ingerencją początkujących serwisantów,którzy fachu nauczyli się czytając instrukcję obsługi automatu do napełniania .Gdyby właściciele tych autek byli tego świadomi to niejeden serwis dawno by zbankrutował.
  • Odpowiedz

krzysiekw11

2009-01-04, 23:14:30
Nowy użytkownik
właśnie dlatego zaczołem się wdrażać w temat juz teraz a jakom kolwiek naprawe przeprowadze jeżeli będe tego pewien za dobrom mam renome zeby sobie ja popsuć przez głupote za długo na to pracowałem mam 4 swoje samochody na których moge robić doświadczenia. klimatyzacja w moich autkach nie dziala, a jest. Nie jest to główne źródło mojego dochodu więc mam czas się szkolić.
  • Odpowiedz

awax

2009-01-04, 23:28:52
Top użytkownik
W imieniu nowopowstałego Krajowego Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji zapewniam Ciebie,że możesz liczyć na pomoc jej członków.Co do szkoleń to właśnie takie początkowe i praktyczne zamierzamy już wkrótce prowadzić.
Pozdrawiam i powodzenia
  • Odpowiedz

krzysiekw11

2009-01-05, 07:12:44
Nowy użytkownik
to bym sie na nie pisał. Gdzie jest twoja firma moze nie daleko?
  • Odpowiedz

awax

2009-01-05, 07:56:35
Top użytkownik
krzysiekw11 napisał(a):to bym sie na nie pisał. Gdzie jest twoja firma moze nie daleko?
Nie miałem na myśli mojej firmy lecz Krajowe Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji
które wspólnie z Koleżankami i Kolegami z całego Kraju właśnie w sobotę utworzyliśmy.
centrum.klima@poczta.fm
kom.606 878 124
Zapraszamy
  • Odpowiedz

byniom

2009-01-05, 14:14:53
Moderator
Jeżeli nie chcesz jeździć za tym freonem to możesz sobie kupić wysyłkowo np. w Wigmors , oni też ogłaszają się na allegro i tylko za przesyłkę ci doliczą ewentualnie za butlę jeżeli jest wymienna. Potem juz tylko zostanie podłączenie do układu , napoełnienie i sprawdzenie jak to działa ( to tak w skrócie) o ile zadziała a jak nie to dalsze instrukcje dostaniesz od nas pod warónkiem ż edobrze opiszesz problem tak aby wszyscy wiedzieli o co ci chodzi.

pozdrawiam.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-01-05, 18:08:49
Moderator
krzysiekw11 napisał(a):Witam mam warsztat samochodowy 8 lat tydzień temu kupiłem stacje do klimatyzacji. (...) Prosiłbym o jakiś adres gdzie można zaopatrzyć się w gaz r 134 , olej i oringi do klimatyzacji, oraz jakąś konkretną książke o klimatyzacji żeby troche postudiować. Za podpowiedź z góry dziękuje.
Ja proponuję dodatkowo zaopatrzyć się w azot do sprawdzania szczelności (i osuszania) układu. Szczelny układ to chyba pierwszy krok do poprawnego działania. Robienie próby próżnią uważam za "nietrafione".
Poszukaj w sklepach internetowych (popularna, wigmors, centrumklima, istore, inne). A jak dasz nam (forumowiczom) zarobić, to będziemy jeszcze chętniej służyli pomocą. :-)
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

elektrofrost

2009-01-05, 18:31:09
Użytkownik
tak doradzajcie mu azot to zaraz rozerwie element instalacji
  • Odpowiedz

krzysiekw11

2009-01-05, 20:40:21
Nowy użytkownik
z azotem nie mam problemu kolega w mojej miejscowości przy tym pracuje ale widze ze zdania są podzielone
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa